Pasaulē
2012. gada 22. oktobris, 15:11

Libānas armija sola atjaunot kārtību valstī

Jauns.lv

Libānas armija ir apņēmusies atjaunot kārtību valstī, valsts militārā vadība paziņoja pirmdien, pieaugot vardarbībai galvaspilsētā Beirūtā un ziemeļu ostas pilsētā Tripolē, kur nemiernieki atklājuši uguni uz karavīriem.

Armija "ir gatava izpildīt savu lomu izbeigt drošības pārkāpumus un uzturēt sabiedrisko kārtību", teikts armijas izplatītajā paziņojumā.

"Pēdējā laika notikumu attīstība skaidri apliecina, ka valsts pārdzīvo kritiskus laikus, un saspīlējuma līmenis dažviet ir sasniedzis līdz šim vēl nepieredzētu augstumu," tajā paskaidrots.

Libānas karavīri ir sākuši plašu drošības operāciju, izveidojot kontrolpunktus uz ceļiem, pārbaudot cilvēku dokumentus un mēģinot panākt bruņotu uzbrucēju darbības izbeigšanu valsts pilsētu ielās.

Vardarbība Libānā izcēlās, kad svētdien pēc piektdien nogalinātā Iekšējās drošības spēku izlūkdienesta vadītāja ģenerāļa Visama al Hasana bērēm sākās plaši protesti. Hasans centās apkarot Sīrijas slepeno dienestu darbību Libānā, un atentāta sarīkošanā pret viņu tiek vainots Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms.

Protesti sākumā bija vērsti pret Sīrijas iejaukšanos Libānas lietās, bet to dalībnieki drīz vērsa savu sašutumu pret Libānas premjeru Nadžibu Mikati, kura valdībā dominē prosīriskas partijas.

Sadursmēs, kas izcēlās protestu laikā, gājuši bojā vismaz divi cilvēki, bet vairāki desmiti ievainoti. Karavīri, lai izklīdinātu pūļus, raidīja lodes gaisā un asaru gāzi. Protesta akcijas notika gan galvaspilsētā Beirūtā, gan Tripolē un citās pilsētās.

Vairāki pret Sīriju noskaņoti aktīvisti pie Mikati mājām viņa dzimtajā pilsētā Tripolē svētdienas vakarā sāka beztermiņa sēdstreiku, pieprasot viņa atkāpšanos.

Nekārtības pārsvarā rīko musulmaņu sunnīti. Hasans bija sunnīts, kas stājās pretī Sīrijas valdošajam režīmam un tā atbalstītājiem Libānas šiītu grupējumā "Hezbollah".

Arī sacelšanos Sīrijā īsteno sunnīti, kas ir lielākā daļa valsts iedzīvotāju, bet Asads un lielākā daļa viņa režīma augsta ranga pārstāvju ir alavīti, kas ir šiītu musulmaņu atzars.

BNS

Tēmas