Pasaulē
2013. gada 8. janvārī, 16:09

Par 347 miljoniem latu Abū Dabī būvēs Luvras mākslas muzeju

Jauns.lv

Konsorcijs Dubaijā bāzētās kompānijas "Arabtec Holding" vadībā Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) galvaspilsētā Abū Dabī plāno uzbūvēt mākslas muzeju "Abū Dabī Luvra", kura izmaksas sasniegs 2,4 miljardus AAE dirhamu (347,4 miljonus latu), otrdien paziņoja projekta attīstītāji.

Par 347 miljoniem latu Abū Dabī būvēs Luvras māksl...

Konsorcijs "Abu Dhabi Tourism Development and Investment Company" paziņoja, ka Parīzes mākslas muzeja Luvras līdzinieka būvniecība AAE sāksies nekavējoties, bet tā atklāšana plānota 2015.gadā, kas ir trīs gadus vēlāk nekā bija iecerēts sākotnēji. Lai gan muzejs būs līdzīgs Luvrai, tā ēka būs pilnīgi atšķirīga.

Iepirkumu konkursā līgumu par mākslas muzeja būvniecību ieguva "Arabtec" vadītais kopuzņēmums ar Spānijas kompāniju "Constructora San Jose" un kompāniju "Oger Abu Dhabi", informēja konsorcijs.

"2,4 miljardus dirhamu vērtais līgums ir nozīmīgs pagrieziena punkts "Abū Dabī Luvras" attīstībā," piebilda projekta īstenotāji.

Abū Dabī emirāts ir samaksājis apmēram 1,3 miljardus ASV dolāru (691,1 miljonu latu), lai 30 gadus varētu izmantot Luvras nosaukumu, kā arī pasaules visapmeklētākā muzeja mākslas darbus un zināšanas.

Luvras muzeja vienošanās ar AAE izraisīja plašas debates Francijas mākslas pasaulē, kritiķiem norādot, ka Luvra pārdod savu dvēseli Abū Dabī, kur izturēšanās pret disidentiem un imigrantu darbaspēka izmantošana projekta būvniecībā ir apšaubāma.

"Abū Dabī Luvras" dizaina autors ir Francijas arhitekts Žans Nuvels.

Abū Dabī ir izstrādāts ambiciozs attīstības plāns līdz 2030.gadam, kas paredz modernizēt šo emirātu un dažādot ekonomiku.

Neskatoties uz pasaules ekonomikas krīzi un tās ietekmi uz Dubaiju, kas ir otrs lielākais AAE emirāts, Abū Dabī būvniecība ir turpinājusies nepārtraukti, lai gan attīstījusies lēnāk nekā iepriekš gaidīts.

BNS