Pasaulē

Čavess cieš no jaunas smagas elpvadu infekcijas

Jauns.lv

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess cieš no jaunas smagas elpošanas ceļu infekcijas pēc viņam izdarītās vēža operācijas, pirmdienas vakarā paziņoja informācijas ministrs Ernesto Viljegass.

Čavess cieš no jaunas smagas elpvadu infekcijas...

"Šodien [Čavesam] ir elpošanas funkcijas pasliktināšanās," Viljegass sacīja paziņojumā, kas tika nolasīts Karakasas militārajā hospitālī, kur Čavess turpina ārstēties.

Viljegass atzina, ka Čavesa veselības stāvoklis vēl arvien ir ļoti delikāts.

Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro 28.februārī paziņoja, ka Čavess cīnās par savu dzīvību, un 2.martā sacīja, ka Čavesam vēl arvien tiek veikta ķīmijterapija. Valdība pirms tam paziņoja, ka Čavesam turpinās elpošanas mazspēja, kas radās pēc operācijas, un tendence nav labvēlīga.

Čavess nav rādījies sabiedrībā, kopš viņam 11.decembrī Kubā tika izdarīta ceturtā vēža operācija. Pēc šīs operācijas viņš vairāk nekā divus mēnešus ārstējās Kubā, bet 18.februārī atgriezās Venecuēlā.  

Nedēļas nogalē simtiem Venecuēlas studentu un opozicionāru devās gājienā pa Karakasu, pieprasot pilnīgas ziņas par Čavesa veselību.

Čavess 7.oktobrī tika pārvēlēts prezidenta amatā, neskatoties uz viņa ilgstošo cīņu ar vēzi un spēcīgo opozīciju viņa 14 gadus ilgušajai valdīšanai Venecuēlā. Vēl nav zināms, kad Čavess dos prezidenta zvērestu uz jauno amata termiņu. Zvēresta došanas ceremonija bija plānota 10.janvārī, bet viņa veselības problēmu dēļ tika atlikta uz nenoteiktu laiku.  

Vēzis Venecuēlas prezidentam tika diagnosticēts 2011.gadā, un viņam Kubā ir veiktas četras operācijas. Viņš Kubā ir izgājis daudzus ķīmijterapijas un radiācijas terapijas kursus. Čavess neatklāj, kāds vēzis viņam ir, bet ASV laikraksts "Wall Street Journal" ziņoja, ka tas ir resnās zarnas vēzis.

2012.gada jūnija sākumā Čavess paziņoja, ka rentgena un magnētiskās rezonanses pārbaudēs konstatēts, ka pēc radioterapijas Kubā viņam vairs neesot vēzis. Dažas dienas pēc tam viņš reģistrējās par kandidātu 7.oktobrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām, kurās tika ievēlēts uz jaunu termiņu no 2013. līdz 2019.gadam.

Čavess ir Venecuēlas prezidents kopš 1999.gada. Viņš īsteno kreisi populistisku politiku, ko viņš dēvē par sociālistisku revolūciju, to finansējot no ienākumiem par  Venecuēlas naftas eksportu.

BNS