Pasaulē
2013. gada 19. marts, 07:11

ASV neiebilst pret Francijas un Lielbritānijas plāniem apbruņot Sīrijas nemierniekus

Jauns.lv

ASV prezidenta Baraka Obamas valdība pirmdien paziņoja, ka neiebilst pret Lielbritānijas un Francijas plāniem apbruņot Sīrijas nemierniekus, norādot, ka nestāvēs ceļā nevienai valstij, kas vēlas palīdzēt iegūt līdzsvaru cīņā pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, kuru atbalsta Krievija, Irāna un Libānas kaujinieku grupējums "Hezbollah".

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņoja, ka jo ilgāk turpinās pilsoņu karš Sīrijā, jo lielāks risks, ka sabruks tās institucionālā iekārta un ekstrēmisti iegūs piekļuvi arābu valsts plašajam ķīmisko ieroču arsenālam.

Kerijs uzsvēra, ka konflikts Sīrijā kļūst par "globālu katastrofu" un ir nepieciešams veikt izmaiņas Asada aprēķinos par savām izredzēm cīņā.

"Ja viņš tic, ka varēs uzvarēt šaujot, Sīrijas iedzīvotājiem un reģionam ir problēma, un problēma ir visai pasaulei," pēc tikšanās ar Austrālijas ārlietu ministru Bobu Karu žurnālistiem teica ASV valsts sekretārs.

Viņš norādīja, ka ASV vēlas atstāt durvis atvērtas politiskam risinājuma, kā arī "ASV nestāv ceļā citām valstīm, ja tās pieņēmušas lēmumu sniegt bruņojumu [nemierniekiem], lai tā būti Francija vai Lielbritānija, vai kāda cita".

ASV valsts sekretārs uzsvēra, ka Sīrijas pilsoņu karā pamatīgs līdzsvara trūkums. Asada režīms uzbrūk ar tankiem, raķetes "Scud" un lidmašīnas, kādu nemierniekiem nav. Kerijs uzsvēra, ka Krievija, Irāna un "Hezbollah", kā arī ar starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda" saistīti grupējumi palīdz Asadam.

Nav gan skaidrs, ko Kerijs domāja, runājot par grupējumiem, kas saistīti ar "Al Qaeda", jo, piemēram, "Al Qaeda" atzars Irākā ir paudis skaidru atbalstu Sīrijas nemierniekiem.

Francija un Lielbritānija ir paudušas gatavību apbruņot Sīrijas nemierniekus pat bez vienbalsīga Eiropas Savienības (ES) atbalsta.

Francijas prezidents Fransuā Olands un Lielbritānija premjerministrs Deivids Kamerons aicināja ES atcelt embargo, lai Asada pretiniekiem būtu iespēja sevi aizstāvēt.

Kamerons paziņoja, ka viņa valsts apsvērs iespēju ignorēt ieroču embargo un piegādāt ieročus Sīrijas  nemierniekiem, ja tas veicinātu   Sīrijas  prezidenta Bašara al Asada gāšanu.

Bloka ārlietu ministri piektdien un sestdien sanāksmē Dublina lems par iespējām mainīt ieroču embargo Sīrijai noteikumus.

ES februārī mainīja tās noteikto embargo, lai dalībvalstis varētu piegādāt opozīcijai "neletālu" aprīkojumu un to apmācīt, bet neatcēla šo embargo pilnībā.

ES ir noteikusi ieroču piegādes embargo gan   Sīrijas  valdošajam režīmam, gan nemierniekiem.

Sīrijā  kopš 2011.gada marta notiek sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

BNS