Pasaulē
2013. gada 31. marts, 15:47

Divas pasaulē lielākās lidmašīnas veic kopīgu lidojumu virs Sidnejas

Jauns.lv

Divas pasaulē lielākās lidmašīnas "Airbus A380" svētdien veica kopīgu lidojumu formācijā virs Sidnejas Ostas tilta, ar to simbolizējot Austrālijas aviokompānijas "Qantas" un Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) aviosabiedrības "Emirates" jaunu sadarbības vienošanos.

Domājams, ka šī ir pirmā reize pasaulē, kad divas lidmašīnas "Airbus A380" veikušas lidojumu vienā formācijā, paziņoja "Qantas". Abu aviokompāniju piloti pirms tā piedalījās vairākos desmitos īpaši imitētu lidojumu.

"Qantas" un "Emirates" vienošanās, kuru šonedēļ apstiprināja Austrālijas konkurences uzraudzības institūcija, ļauj abām kompānijām kombinēt operācijas, tostarp koordinēt biļešu cenas un reisu grafikus. Tā noslēgta uz pieciem gadiem, bet var tikt pagarināta.

Vienošanās arī paredz, ka "Qantas" pārcels savu centru Eiropas reisiem no Singapūras uz "Emirates" bāzi Dubaijā.

"Dubaija ir vislabākais centrs "Qantas" [operācijām] 21.gadsimtā," paziņoja kompānijas vadītājs Alans Džoiss pēc kopīgā lidojuma vērošanas. Viņš paskaidroja, ka 75 procentiem pasaules iedzīvotāju Dubaija ir sasniedzama ar lidmašīnu ne vairāk kā astoņu stundu laikā.

Džoiss atzina, ka šī vienošanās ir viena no svarīgākajām stratēģiskajām iniciatīvām, kādas jebkad uzņēmusies "Qantas" savā 92 gadu ilgajā vēsturē.

Abu kompāniju alianse ir svarīga "Qantas" ilgtspējībai, savukārt "Emirates" klientiem tā paver pieeju "Qantas" iekšzemes reisiem Austrālijā uz vairāk nekā 50 galamērķiem.

Pirmie "Qantas" reisi no Sidnejas un Melburnas uz Londonu caur Dubaiju tiks veikti svētdien.    

LETA