Pasaulē
2013. gada 18. jūnijs, 21:21

Ungārijas prokuratūra izvirza apsūdzības 98 gadus vecam nacistu kara noziedzniekam

Jauns.lv

Ungārijas prokuratūra otrdien izvirzījusi apsūdzības 98 gadus vecajam Lāslo Čižikam-Čatāri par līdzdalību aptuveni 12 000 ebreju deportēšanā uz nacistu nāves nometnēm Otrā pasaules kara laikā.

Čižiks-Čatāri, kurš jau gadu atrodas mājas arestā Budapeštā, 1944.gadā "aktīvi iesaistījās un palīdzēja" deportēt ebrejus no Košices ebreju geto uz nacistu nāves nometnēm, secinājusi prokuratūra.

Košice kara gados atradās Ungārijas teritorijā, taču pēc kara to pievienoja toreizējai Čehoslovākijai, pēc kuras sadalīšanās pilsēta nonāca Slovākijas teritorijā.

Čižiks-Čatāri, kurš tolaik bija augsta ranga policijas amatpersona, "regulāri piekāva internētos ebrejus ar kailām rokām un sita ar suņa pātagu bez īpaša iemesla, neskatoties uz viņu dzimumu, vecumu vai veselību", norādīts prokuratūras paziņojumā.

Čižiks-Čatāri arī atteicās izveidot logus vilcienu vagonos, kuros aptuveni 80 cilvēki tika transportēti necilvēcīgos apstākļos bez svaiga gaisa, atzīmēts ziņojumā.

Prokuratūra norādījusi, ka Čižiks-Čatāri no 1944.gada maija vadījis nometni, kas tika izveidota geto teritorijā ebreju deportēšanas organizēšanai. Pēc tam ebreji tika sadzīti vilcienu vagonos un nosūtīti uz nacistu nāves nometnēm, lielākoties uz Aušvici.

1948.gadā Čehoslovākijas tiesa aizmuguriski piesprieda Čižikam-Čatāri nāvessodu.

Taču Čižikam-Čatāri pēc kara izdevās pārcelties uz Kanādu, kur viņš Monreālā un Toronto nodarbojās ar mākslas darbu tirdzniecību.

Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Čižikam-Čatāri tika atņemta Kanādas pilsonība, un viņš bija spiests savu līdzšinējo mītnes zemi pamest.

Viņš atgriezās Ungārijā, kuras galvaspilsētā netraucēti mitinājās līdz 2011.gada septembrim, kad prokuratūra sāka izmeklēt viņa lietu, pamatojoties uz informāciju, ko bija saņēmusi no Simona Vīzentāla centra.

Čižiks-Čatāri atrodas centra meklēšanā izsludināto nacistu kara noziedznieku saraksta galvgalī.

Plašāku sabiedrības uzmanību šai lietai pievērsa britu laikraksts "The Sun".

LETA