Pasaulē
2013. gada 23. augusts, 16:56

Tomēr ļauj Navaļnijam turpināt kandidēt uz mēra amatu

Jauns.lv

Maskavas pilsētas vēlēšanu komisija piektdien nolēma, ka opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs var turpināt būt kandidāts 8.septembrī gaidāmajās Krievijas galvaspilsētas mēra vēlēšanās, lai gan iepriekš brīdināja par Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritiķa reģistrācijas anulēšanu.

37 gadus vecais Navaļnijs īsteno rietumnieciska stila priekšvēlēšanu kampaņu, un tā ļāvusi viņam sabiedriskās domas aptaujās ierindoties otrajā vietā aiz pašreizējā Maskavas mēra Sergeja Sobjaņina, kas ir pārliecinošs vēlēšanu favorīts.

Maskavas pilsētas vēlēšanu komisija piektdien nolēma neanulēt Navaļnija kandidatūras reģistrāciju, tomēr izteica viņam mutisku brīdinājumu pēc tam, kad policija konfiscēja vēlēšanu materiālus, kas uzskatāmi par nelikumīgiem.

"Aleksejs Navaļnijs ir jauns, nepieredzējis kandidāts, kas kandidē pirmo reizi," savu lēmumu pamatoja Maskavas pilsētas vēlēšanu komisija, paužot pārliecību, ka "nākotnē kandidāts ņems vērā savas kļūdas un nepieļaus savas priekšvēlēšanu kampaņas komandas locekļu likumpārkāpumus".

"Maskavas vēlēšanu komisija man izteica mutisku brīdinājumu. Kāds skandāls," sarkastiski lēmumu mikroemuāru vietnē "Twitter" komentēja Navaļnijs.

Lēmums pieņemts pēc tam, kas pagājušajā nedēļā Maskavas policija veica kratīšanu kādā dzīvoklī Maskavā un konfiscēja nereģistrētus plakātus un skrejlapas, ko, kā apgalvoja Navaļnijs, viņa atbalstītāji izveidojuši neatkarīgi no priekšvēlēšanu kampaņas.

Avots Maskavas pilsētas vēlēšanu komisijā atzina, ka nav pierādījumu tam, ka materiālus pasūtījis pats Navaļnijs.

Komisijas priekšsēdētājs Valentīns Gorbunovs ceturtdien paziņoja, ka "saistībā ar iesniegto sūdzību pamatojuma pārbaužu rezultātiem komisija tuvākajā laikā izskatīs jautājumu par kandidāta atbilstību, un, ja pārkāpumi pārsniegs likumā noteiktās pieļaujamās normas, tiks izskatīts jautājums par kandidāta Navaļnija  reģistrācijas atcelšanu".

Krievijas prokuratūra Navaļniju augusta sākumā apsūdzēja par aizlieguma saņemt ārvalstu finansējumu priekšvēlēšanu kampaņai pārkāpumu saistībā ar aizdomām, ko pauda Kremlim draudzīgās nacionālistiski noskaņotās Liberāldemokrātiskās partijas līderis Vladimirs Žirinovskis.

Pats opozīcijas politiķis televīzijas debates norādīja, ka izmeklēšana par viņa priekšvēlēšanu kampaņas finansējumu, kas iegūts pilnībā atbilstoši likuma normām, ir atbilde uz paša pausto aicinājumu izmeklēt, kā Sobjaņina pusaudzes vecuma meita savā īpašumā ieguvusi lielu dzīvokli, kura vērtība pārsniedz 2,5 miljonus latu. Sobjaņina kampaņas veidotāji uzsvēra, ka dzīvoklis iegūt likumīgā ceļā.

Navaļnija  priekšvēlēšanu kampaņa notiek laikā, kad Kirovas Ļeņina rajona tiesa jūlija vidū atzina viņu par vainīgu līdzekļu izlaupīšanā valsts kompānijā "Kirovļes" un piesprieda viņam piecu gadu cietumsodu.   Navaļnijs tika apcietināts tiesas zālē, taču dienu vēlāk Kirovas apgabala tiesa mīkstināja drošības līdzekli pret parakstu par neizbraukšanu no dzīvesvietas, kas būs spēkā, līdz tiks izskatīta apelācija.

Daži analītiķi ir norādījuši, ka Navaļnija atbrīvošana ir Sobjaņina, kas ir pārliecinošs vēlēšanu favorīts, mēģinājums legalizēt vēlēšanas, nodrošinot sev spēcīgu pretinieku.

Maskavas mēra  vēlēšanām 8.septembrī ir reģistrēti seši kandidāti - Sobjaņins, kas ir bezpartejisks kandidāts, Navaļnijs, ko izvirzīja partija "Krievijas Republikāniskā partija - Tautas brīvības partija" ("RPR-PARNAS"), Krievijas Federācijas Komunistiskās partijas kandidāts Ivans Meļņikovs, Mihails Degtjarjovs no Žirinovska pārstāvētās Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas, Nikolajs Ļevičejevs no partijas "Taisnīgā Krievija" un partijas "Jabloko" līderis Sergejs Mitrohins.

BNS