foto: PA Wire/PA Images
Viņš valsti nodeva smalkos restorānos un striptīzklubos: britu deputāts spiegojis komunistu blokam
Leiboristu deputāts Džefrijs Robinsons Čehijas arhīvā atklāto sauc par falsifikāciju.
2019. gada 2. jūnijs, 06:21

Viņš valsti nodeva smalkos restorānos un striptīzklubos: britu deputāts spiegojis komunistu blokam

Kas Jauns Avīze

Tāpat kā Latvijai, arī britiem ir savi čekas maisi – gaismā nākusi šokējoša patiesība par ilggadēju parlamenta Pārstāvju palātas deputātu, leiboristu Džefriju Robinsonu (81). Aukstā kara laikā viņš spiegojis komunistu nometnes labā, nododot slepenu informāciju par karalistes kodolspēkiem.

Tas atklājies, mūsdienu Čehijai atverot komunisma laika specdienesta arhīvus. Laikraksts "Mail on Sunday" izmantojis iespēju lūgt atļauju un izpētījis 390 lappušu apjomīgo Robinsona lietu.

Produktīvākais avots karalistē

Sešdesmitajos gados Robinsons pievienojās leiboristiem un kreiso aprindās iesākumā guva ievērību ar savu nostāju pret Vjetnamas karu. Robinsons regulāri ticies ar Čehoslovākijas aģentu un PSRS Valsts drošības komitejas pārstāvjiem, no 1966. līdz 1969. gadam nododams sarkanajiem 87 materiālus. Viņa segvārds bija Karko.

Robinsons sevi dēvēja par ļeņinieti, protams, ne no parlamenta tribīnes, un toreizējās Čehoslovākijas specdienesta StB – Valsts drošības dienesta – materiālos atzīts par visproduktīvāko avotu Apvienotajā Karalistē.

Leiboristu politiķis turpināja sadarboties arī pēc Prāgas pavasara apspiešanas 1968. gadā. Viņu nemulsināja ne padomju tanki Prāgas ielās, ne 137 nogalinātie civiliedzīvotāji, ne demokrātijas iedīgļu noslīcināšana asinīs.

Veikala kuponi, vīns, viskijs

Tolaik briti attīstīja savu pirmo zemūdeņu kodolraķešu programmu Polaris, kas ļaunākā scenārija gadījumā varētu sasniegt Maskavu. Šo un citu slepenu informāciju Robinsons piegādāja ienaidniekam.

Rēķinot mūsdienu cenās, atlīdzībās viņš saņēmis 12 000 mārciņu (13 611 eiro), ieskaitot smalkā lielveikala Harrods kuponus, vīnu un galonu (4,546 litri) laba viskija. Kādā reizē Robinsons gan atteicies no 100 mārciņu veikala kupona, sakot, ka čehu strādnieki par šo naudu ir smagi strādājuši. Toties, zinādams, ka Prāgas diplomāti var iepirkties ar lielām atlaidēm, viņš izprasījis dažas pudeles viskija.

Robinsona kontaktpersona bija Karels Praveks, ar segvārdu biedrs Pelnars, formāli Čehoslovākijas diplomāts, bet reāli vēstniecībā bāzētā StB biroja šefs Londonā. Savos ziņojumos viņš vēstījis, ka tikšanās bieži bagātīgi aplaistītas ar alkoholu – Robinsonam pie sirds gāja viskijs ar ingveralu.
Ļeņinietis kabarē klubā

Abi bieži tikās slavenos Londonas restorānos un naktsklubos. Britu ļeņinietis priekšroku deva nevis morāli noturīgām komjaunietēm, bet The Georgian Pussy Club trūcīgi ģērbtajām viesmīlēm un kabarē dejotājām. Prāgas maisos atklājas, ka Robinsons bijis skops – reiz viņš bijis sašutis, ka rēķinam pievienotas divas mārciņas viesmīļu dzeramnaudai. Nodevējs uzstājis, ka tā nav jāmaksā, un ieslidinājis kabatā pat Praveka atstātos desmit šiliņus.

Dzīvot kā īstenam proletārietim pieklājas šis biedrs nepavisam nevēlējās. Viņš ir viens no turīgākajiem leiboristu parlamentāriešiem, novērtēts par vismaz desmit miljoniem mārciņu. Muiža Sarejā, villa Toskānā Itālijā (tajā viesojies bijušais britu premjers Tonijs Blērs), īpašums Dienvidfrancijā, dzīvoklis Vestminsterā Londonā atbilst buržuja, nevis darbaļaužu aizstāvja dzīvesveidam.

Apsūdzības noraida

Robinsons bijis dažādu rūpniecības uzņēmumu vadībā, tostarp 34 gadu vecumā kļuva par Jaguar Cars šefu. 1986. gadā viņš nodibināja TransTec, kas kļuva par starptautisku koncernu aerokosmosa nozarē. Viņš joprojām ir deputāts, ievēlēts no Koventrijas ziemeļrietumiem. Minētās apsūdzības Robinsons noraida un sauc par meliem.

Biedrs Praveks tagad dzīvo klusā pilsētiņā Ņūdžersijā ASV, viņam ir 88 gadi. Bijušais spiegs vīlās komunismā un 1980. gadā kritizēja padomju valdīšanu, taču dīvainā kārtā viņu nesapūdēja cietumā, bet aiztrieca trimdā. Mail on Sunday reportierim Praveks pie savām namdurvīm lakoniski atcirtis: “Domājat, ja es būtu bijis labs spiegs, es atbildētu uz kaut vienu jūsu stulbo jautājumu?”

Tikmēr Prāgā atvērtajā arhīvā var atklāties vēl daudz kas.