foto: Publicitātes foto
Energoefektīva uzņēmējdarbība un ikdiena – ar ko sākt?
2022. gada 26. septembris, 12:21

Energoefektīva uzņēmējdarbība un ikdiena – ar ko sākt?

Reklāmas projekts

Visā pasaulē par nepieciešamību izvēlēties dabai un klimatam draudzīgākas tehnoloģijas, risinājumus un produktus tiek runāts jau ilgāku laiku. Pēdējo gadu laikā, parādoties dažādām inovācijām, pamazām tiek mainīti mūsu ikdienas ieradumi un domāšana. Cilvēki arvien rūpīgāk veic dažādas izvēles, piemēram, būvējot mājokli vai izvēloties auto, turklāt priekšroku dodot tādiem risinājumiem, kas ne vien palīdz ietaupīt finanšu līdzekļus, bet arī palīdz mazināt klimata pārmaiņu radītās sekas. Par šīm lietām arvien vairāk aizdomājas arī uzņēmumi.

Energoefektīvs nekustamais īpašums kā ilgtermiņa investīcija 

Mūsdienās, iekārtojot jebkuru ēku, vai tā būtu privātmāja vai biroju ēka, ir būtiski domāt ne vien par tā vizuālo izskatu, bet arī par to, lai šī celtne būtu gana energoefektīva. Energoefektīva ēka ir tāda, kurā ir patīkama gaisa temperatūra, kā arī saprātīgi elektrības, apkures un karstā ūdens rēķini. Turklāt energoefektīvam nekustamajam īpašumam ir arī lielāka vērtība.

Kā uzlabot ēkas energoefektivitāti? Tirgū pieejamo risinājumu klāsts gadu no gada turpina pieaugt. Arvien lielāku popularitāti Latvijā iemanto saules paneļi, taču tas nebūt nav vienīgais alternatīvo enerģijas avotu izmantošanas veids. Decentralizētas un pašpietiekamas elektroenerģijas ražošanas iespējas piedāvā arī vēja turbīnas jeb vēja ģeneratori. Tāpat ir vērts padomāt par nepieciešamību modernizēt gaisa kondicionēšanas iekārtas vai apkures sistēmas, tādējādi samazinot ar apkuri saistītās izmaksas un nodrošinot lielāku neatkarību no elektroenerģijas cenu svārstībām. Savukārt, domājot par elektroauto iegādi, noteikti ir jādomā par automobiļa uzlādes staciju izveidošanu kā privātīpašumā, tā birojam vai ražotnei piegulošā teritorijā.

Šādu augstāk aprakstīto risinājumu ieviešana prasa ilgtermiņa investīciju veikšanu, taču tas nebūt nav lēts prieks, tādēļ saimnieciskās darbības veicējiem Holm Bank piedāvā Zaļās enerģijas kredītu. Tas ir pakalpojums, kas izstrādāts tiem, kuriem ir svarīgi samazināt savas uzņēmējdarbības ietekmi uz vidi, izvēloties dabai un klimatam draudzīgus risinājumus un tehnoloģijas.

Lai samazinātu siltumnīcefekta gāzu emisiju daudzumu, kā arī, lai veicinātu energoefektīvu apkures sistēmu ieviešanu, šobrīd tam ir pieejams arī valsts atbalsts. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedāvā atbalsta programmu atjaunojamo energoresursu izmantošanai mājsaimniecībās. Šobrīd pieejamais kopējais finansējums ir 30 000 000 eiro. Vienam projektam maksimālais pieejamais atbalsts var sasniegt pat 15 000 eiro.

Ministrija paredzējusi sniegt atbalstu granta jeb vienreizēja maksājuma veidā pēc iekārtas iegādes un uzstādīšanas. Šī programma sniedz iespēju mājoklī uzstādīt jaunu apkures sistēmu, kurā tiek izmantoti atjaunojamie energoresursi, pieslēgties centralizētajai pilsētas siltumapgādes sistēmai, kā arī uzsākt vai paplašināt elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamajiem energoresursiem mājsaimniecības pašpatēriņa vajadzībām.

Vai laiks pāriet uz elektroauto?

Ar elektrību darbināms auto ir kļuvis par teju vai ikdienišķu parādību, turklāt elektromobiļiem paredzētie publiskie uzlādes punkti kļūst arvien pieejamāki. Pieprasījums pēc elektromobiļiem un «plug-in» hibrīdautomašīnām visā pasaulē pieaug ļoti strauji. Šādas automašīnas izvēlas mūsdienīgi cilvēki, kam ir svarīgi izmantot videi draudzīgus pārvietošanās veidus. Ilgtspējīgas organizācijas veic nepieciešamās investīcijas, lai mainītu savus autoparkus, izdarot izvēli par labu tieši elektroauto.

Nereti cilvēkus no domas par elektroauto iegādi attur šāda automobiļa cena, taču ir vērts paturēt prātā, ka elektroauto ir ilgtermiņa investīcija, turklāt šādai automašīnai Latvijā netiek piemērots ikgadējais transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis, ar to drīkst pārvietoties pa pilsētas sabiedriskā transporta joslām, turklāt Rīgā elektromobiļus drīkst bez maksas novietot «Rīgas satiksmes» apsaimniekotajās stāvvietās. Līdzīgas priekšrocības elektromobiļiem pieejamas arī citās Eiropas pilsētās.

Lai iegādātos elektromobili vai «plug-in» hibrīdauto, Holm Bank šobrīd saimnieciskās darbības veicējiem piedāvā pakalpojumu Zaļais kredīts automobilim. Šis pakalpojums ir kā radīts ikvienam, kam ir svarīga ne vien vides veselība, bet arī automašīnas ekspluatācijas izmaksu samazināšana ilgtermiņā.

Arī videi draudzīgu automašīnu iegādei pašlaik pieejams atbalsts no valsts. VARAM izstrādājusi atbalsta programmu jaunu un lietotu automašīnu iegādei. Šīs programmas ietvaros tiek piedāvāts atbalsts gan elektromobiļiem, gan jau pieminēto «plug-in» automašīnu iegādei. Šobrīd atbalsta programmas sarakstā iekļauti 364 auto modeļi un 59 auto tirgotāji, pieejamais atbalsta apjoms vienas jaunas automašīnas iegādei ir līdz pat 4500 eiro un 2500 eiro vienas lietotas automašīnas iegādei. Tāpat pieejams papildu atbalsts gadījumiem, ja veicais auto ar iekšdedzes dzinēju tiek utilizēts.

Ar labiem plāniem rītdienai

Dzīvot videi un maciņam draudzīgāk šodienas pasaulē noteikti ir iespējams. Apvienojot atbalstu, ko piedāvā privātā sektora sniegtie pakalpojumi, un pieejamo finansējumu valsts atbalsta programmu ietvaros, energoefektivitātes mērķi kļūst vieglāk sasniedzami.

Rūpīgi izvērtējiet savus finanšu lēmumus un iespējas! Nepieciešamības gadījumā vērsieties pie finanšu plānošanas speciālistiem vai Holm Bank klientu apkalpošanas speciālistiem, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko risinājumu.

Raksts tapis sadarbībā ar "Holm Bank".