Liepājniekiem uzmācas “vērotājs”, inčukalniešiem uzmācas lapsa, apskādē Kokmuižas parku: kriminālā province
foto: Facebook
Liepājniekus jau mēnešiem ilgi novēro kāds jauns vīrietis. Neko sliktu viņš nedara, bet uzmācīgais skats pilsētniekiem liek justies neērti.
112

Liepājniekiem uzmācas “vērotājs”, inčukalniešiem uzmācas lapsa, apskādē Kokmuižas parku: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Liepājniekiem neomulību rada kāds jauns vīrietis, kurš izseko pilsētniekus un viņus uzkrītoši novēro. Savukārt inčukalniešus biedē lapsa, kura skraida pa stacijas peronu. Cilvēkus tracina arī zagļi, vandaļi un piemēslotāji.

Liepājniekiem uzmācas “vērotājs”, inčukalniešiem u...

Ilūkstē “pastaigājas” vandaļi, kuri posta pilsētas apstādījumus un izmētā atkritumus. Aizputē neviens negrasās izvest savāktos plastmasas atkritumus. Kocēnos ķēpātāji apskādējuši vietējā parak soliņus, bet Saldus pievārtē kāds izraustījis hortenziju stādus.

Inčukalniešus uz stacijas perona “apsēdusi” lapsa 

Kāda lapsa nemierīgus darījusi Inčukalna iedzīvotājus, kuri internetā apspriež bieži stacijas perona redzamā rudaste. Vilcienā gan viņa nekāpj, jo pa sliedēm tālāk aizcilpo uz veco kapu vai veikala-noliktavas “Agro Inčukalns” pusi. Kāda iedzīvotāja Inčukalna iedzīvotāju forumā satraukti raksta: “Slima lapsa Inčukalnā! Uzmanību!!! Stacijas rajonā klīst, iespējams, slima lapsa, kas nebaidās nākt klāt pie cilvēkiem uz perona. Sargiet sevi un bērnus! Mednieki un Siguldas novada pašvaldības policija esot informēti.”

Lapsas kūmiņa izdarības interneta komentāros apspriež vietējie: * “Tā jau Inčukalna skaistule. Divus gadus skraida. Pie manas mājas aktuāli ir ap pulksten 23:00”; * “Iet un iet savā nodabā. Pie mums darbā arī viena piestaigā. Kāpēc slima? Vienkārši meklē ēdienu, medī kaut ko. Lai ķer peles un žurkas. Kaķi(ja kaķis nav galīgs “pajols”) viņai nenoķert. Klāt jau nenāca, vienkārši paskrēja garām”; “Nē, šitā tiešām klāt skrien. Man ar bērnu pakaļ skrēja un no rīta pilnīgi uz perona līda, kur pilns ar cilvēkiem.”

Par lapsu ziņojusī inčukalniete pavēstījusi: “Saņēmu zvanu atpakaļ no policijas, ka viņi ir sazinājušies ar Pārtikas un veterināro dienestu un savvaļas dzīvnieku biedrību. Policijas vecākā inspektore iedeva telefona numuru. savvaļas dzīvnieku biedrībai, uz kuru arī zvanīju. Neviens neko nedarīšot, jo lapsām nav konstatēta trakumsērga kopš 2012. gada. Teica, ka viņa ir vai nu jauna, vai meklē ēdienu, noteikti kāds pieradinājis un tāpēc nebaidoties. Vēl minēja, ka lapsai varot dot cāļu kakliņus, ja viņa sekojot.”

Liepājas Jūrmalas parkā jauns vīrietis “uzglūn” māmiņām ar bērniem

foto: Facebook
Māmiņas, kuras ar savām mazajām atvasēm staigā pa Jūrmalas parku Liepājā, pamanījušas kādu jaunu vīrieti, kurš viņām uzkrītoši sekojot un pievērš uzmanību bērniem.
Māmiņas, kuras ar savām mazajām atvasēm staigā pa Jūrmalas parku Liepājā, pamanījušas kādu jaunu vīrieti, kurš viņām uzkrītoši sekojot un pievērš uzmanību bērniem.

Kāda māmiņa sociālajā vietnē “Facebook” raksta par nepatīkamiem pārdzīvojumiem, kas viņai bija jāpiedzīvo ar dēlu pastaigājoties pa Jūrmalas parku Liepājā: “Gribu pabrīdināt vecākus, kuru bērni apgrozās Jūrmalas parkā. Šodien bijām tur ar dēlu un redzēju jaunu vīrieti, kurš, acīmredzot, nebija 100% līdzsvarots un sekoja sievietēm ar bērniem. Sākumā likās, ka viņš vienkārši nesteidzīgi iet aiz mums, pēc tam blakus mums, bet vienā brīdī jau sāka palikt neomulīgi, jo ļoti pētīja manu dēlu. Ar dēlu aizgājām līdz kafijas būdiņai, paņemt kafiju un vīrietis pazuda.
 
Pēc tam devāmies atpakaļ pa otru pusi un vīrietis parka vidū atkal sāka mums iet līdzi. Kad mēs apstājāmies, arī viņš apstājās, it kā pētīja koku. Speciāli pastāvēju ilgāk un viņš ieraudzīja nākamo māmiņu ar bērnu. Pavēroju viņa uzvedību - bērnus ”noskenē” no galvas līdz kājām, iet ar pāris metru atstarpi, bet ļoti uzkrītoši skatās uz bērniem. Meitene, kas gāja ar mammu, sāka skriet un arī viņš sāka skriet. Meitenes mamma paskatījās, pasauca meiteni sev klāt un aizgāja tālāk. Kad es sapratu, ka ne tikai man sāk palikt neomulīgi, bet arī citas mammas jau sāk savus bērnus saukt tuvāk sev, piegāju pie jaunā vīrieša un pajautāju, vai ir kāds konkrēts iemesls, kādēļ viņš seko sievietēm ar bērniem un tā pēta bērnus, viņš momentā apgriezās un raitā solī devās pretējā virzienā. Tā kā mēs devāmies ar bērnu uz rotaļu laukumu, tad neredzējām, vai viņš pameta parku pavisam, bet izskatījās, ka aizlaidās prom, ko kājas nes. Ja es būtu pārpratusi situāciju, diez vai viņš skrietu prom, kad es viņu uzrunāju, jo mans tonis nebija uzbrūkošs - vienkārši vēlējos noskaidrot, kādēļ viņš tā dara. 

Puisis izskatījās jauns, iespējams 20-25 gadi, baltos šortos, baltā cepurē, melna jakā ar baltām svītrām uz rokām, pelēka soma. Pats vīrietis tumsnējs - tumši mati, melnas uzacis, brūnas acis. Tā kā vīrietis aizgāja, tad policijai neziņoju, bet, ja nu kāds vecāks pamana, ka šis puisis tur atkal staigā un atkal pēta bērnus, izsauciet vispirms, lūdzu, pašvaldības policiju, lai viņi aprunājas ar vīrieti. Ja uzrunāsiet paši, viņš raitā solī dosies prom un policija nevarēs ar viņu aprunāties. Nezinu par šī vīrieša nodomiem, varbūt lieks satraukums, bet nav forši, ka tev seko tik cilvēku pilnā vietā un uzkrītoši pēta tavus bērnus.”

Desmitiem liepājnieku interneta komentāros pauž, ka ir piedzīvojuši vai redzējuši šī neadekvātā puiša “pastaigas”: * “Esam pamanījuši, ka tāds jaunietis gozējās Čakstes laukumā! Īsti nesapratu, kāds bija viņa mērķis! Staigāja uz rinķi!”; * “Viņš katru dienu tur grozās. Vispār ļoti daudz pa centru uz riņķi staigā”; * “Neesam vienīgie, kuri pamanījuši! Iespējams, jau neko ļaunu viņš nevēlas, bet patīkami nav! Bija arī gadījums – viņš apstājās un ilgi skatījās uz mani, tas bija nepatīkami...”; * “Nedomāju, ka ļauni nodomi viņam. Visticamāk varētu būt vienkārši ar mentālām problēmām. Bieži redzu šo čalīti un vienmēr vēro arī mani ar suni, kad pastaigājos”; * “Konkrētais puisis ir ar garīgām problēmām. Viņš bieži redzēts gan parkā, gan centrā, gan vasarā jūrmalā. Jā, nav patīkami, kad uzkrītoši skatās, bet tas arī viss”; * “Tiklīdz ieraudzīja mani ar bērniem, sāka sekot, it kā blakus iet, it kā nedaudz aiz muguras, pa priekšu. Tad Čakstes laukumā ilgu laiku stāvēja un vēroja. Tad pēc kādām desmit minūtēm nozuda.”

Apķēpā krāšņā Kokmuižas parka soliņus

foto: Valmieras novada pašvaldības policija
Šonedēļ ķēpātāji apskādējuši neobaroka stilā celtās Kokmuižas parka soliņus.
Šonedēļ ķēpātāji apskādējuši neobaroka stilā celtās Kokmuižas parka soliņus.

Ķēpātāji apskādējuši Kokmuižas parka (Kocēnu pagastā Valmieras novadā), kurš savulaik savā krāšņumā sacentās ar slavenajiem vieniem no pasaules lielākajiem un skaistākajiem Holandes puķu dārziem Keukenhofā, soliņus. Valmieras novada pašvaldības policija vēsta: “Šī gada vasarā iedzīvotāju iniciatīvas projekta “Kokmuižas parka takas labiekārtošana” ietvaros, saņemot Valmieras novada pašvaldības finansiālu atbalstu, abpus Kocēnu pamatskolas dīķim uzstādīja parka solus, lai attīstītu un padarītu teritoriju vēl patīkamāku un pieejamāku dažādām iedzīvotāju grupām, un lai takas apmeklētājiem radītu iespēju atpūsties. Jau dažu nedēļu laikā pēc soliņu uzstādīšanas novērots, ka cilvēki tos aktīvi izmanto.

Diemžēl šonedēļ konstatēts, ka soliņi ir sabojāti - tie ir apķēpāti ar melnas krāsas marķieri, ko nav iespējams notīrīt nenotīrot arī soliņu krāsojumu! Informējam, ka pašvaldības policija pastiprināti pievērsīs uzmanību šai apkārtnei, lai šādi nedarbi neatkārtotos! Tikmēr, aicinām vainīgos būt godprātīgiem, un sazināties ar iniciatīvas grupas “Vanagu ģimene” pārstāvi Ģirtu Vanagu pa tālruni 22043337, lai vienotos par konkrētām darbībām šo soliņu atjaunošanai.”

Trauksmes cēlāji: atkritumi Aizputes ābeļdārzā, vandaļi Ilūkstē, puķu zaglis Saldū

foto: Facebook
Aizputniekus satrauc neizvestais plastmasas atkritumu konteiners ābeļdārzā, kurā šajā nedēļas nogalē paredzēts Miķeļdienas festivāls.
Aizputniekus satrauc neizvestais plastmasas atkritumu konteiners ābeļdārzā, kurā šajā nedēļas nogalē paredzēts Miķeļdienas festivāls.

* Aizputniece Sarma Atvara “Facebook” uztraukusies par “gaisotni”, kāda svētdien, 29. septembrī, būs jābauda Miķeļdienai veltītajā ražas un mākslas rudens piknikā ābeļdārzā netālu no Aizputes novadpētniecības muzeja: “Mums pie bijušā  PMK kultūras nama “Picnic ART” (radošo pasākumu organizētāji) visu vasaru neizved (plastmasas atkritumu) konteineru. Jaunajā Dienvidkurzemes novada pašvaldības izdevumā ir raksts par atkritumu apsaimniekošanu, ar uzsvaru, ka atkritumi jāšķiro. Bet kur tad lai liek šķiroto plastmasu?”

foto: Augšdaugavas novada pašvaldība
Augšdaugavas novada pašvaldību satrauc vandaļu grupējumi, kura posta par Sēlijas pērli dēvētās Ilūkstes apstādījumi un pa pilsētu izmētā atkritumus.
Augšdaugavas novada pašvaldību satrauc vandaļu grupējumi, kura posta par Sēlijas pērli dēvētās Ilūkstes apstādījumi un pa pilsētu izmētā atkritumus.

* Savukārt Augšdaugavas novada Ilūkstes apvienības pārvalde nobažījušies, ka pilsētā, kura tiek dēvēta par Sēlijas pērli, uzdarbojas vandaļu grupējums: “Diemžēl turpinām novērot, ka Ilūkstē uzdarbojas vandaļi - tiek izmētāti atkritumi pilsētas teritorijā un tiek postīti apstādījumi. Līdz ar to, aicinām pilsētas iedzīvotājus nestāvēt malā un piefiksēt Ilūkstes “varoņus” un viņu nedarbus foto vai video materiālos! Ilūkstē darbojas Augšdaugavas novada pašvaldības policija, aicinām rakstīt iesniegumus un vērsties pie inspektora, lai sauktu pie atbildības nekārtības cēlājus. Rūpēsimies par savu pilsētu kopā!”

* Bet kāda saldeniece uzfilmējusi un nofotografējusi kāda “puķu mīļa” nedarbus un “Facebook” viņu nokauninājusi: “Saldus pievārtē puķu mīlis pārvēršas par zagli un manam lolojumam pieaug kājas. Un, paskat, cik tālu un veikli tipinājis zem videonovērošanas zīmes.”