12 bērnu mamma nenodzīvo līdz 55 gadiem, bet paspēj dāvāt mīlestību jaunākajai meitiņai, kura piedzimstot svēra 7 kilogramus
foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video.
Mamma ar mazo Nadju.
Pasaulē

12 bērnu mamma nenodzīvo līdz 55 gadiem, bet paspēj dāvāt mīlestību jaunākajai meitiņai, kura piedzimstot svēra 7 kilogramus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Altajā pirms 17 gadiem pasaulē nāca septiņus kilogramus smaga meitenīte Nadja. 43 gadus vecajai Tatjanai Haļinai mazulīte kļuva par divpadsmito bērnu. Noskaidrots, cik liela ģimene ir šobrīd un kādas grūtības tā pārcietusi.

12 bērnu mamma nenodzīvo līdz 55 gadiem, bet paspē...

17 gadus vecā Nadja pamana cilvēku interesi, kad viņi uzzina, ka viņu priekšā ir tā pati meitene no Altaja Dzemdību nama. "Daži saka, ka internetā izlasījuši, ka nejauši uzdūrušies rakstam, bet daži saka, ka no paziņām dzirdējuši. Dzīvoju kā parasts cilvēks," viņa stāsta intervijā "YouTube". Viņas vecākā māsa Daša atceras, ka ārsti atrunājuši mammu dzemdēt, jo tas bijis pārāk bīstami. Taču Tatjana no nekā nebaidījās un pat atteicās gulties slimnīcā, jo viņai taču bija jāpieskata 11 bērni.

foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video.
Nadja vēl zīdaiņa vecumā.
Nadja vēl zīdaiņa vecumā.

Lielā ģimene dzīvoja 56 kvadrātmetrus lielā trīsistabu dzīvoklī. "Mamma ar tēti un Nadju vienā istabā. Zēni un mēs, lielāki bērni, dzīvojām mazā istabiņā, bet otrā mazāki bērni tur stāvēja divas divstāvu gultas, divi dīvāni. Viņi gulēja kopā. Uz grīdas neviens nekad nav gulējis," stāstīja 36 gadus vecā sieviete.

Daša novērojusi, ka vecāki vairāk rūpējušies par pēdējo bērnu. "Ar mums nodarbojās, kad bijām trīs. Un, kad jau bērnu bija daudz, tad kā... visiem uzmanību nepievērsīsi, nav iespējas... visu uzmanību Nadai veltīja, mazākos bērnus arī neapdalīja nekad. Taču mūsu ir daudz, tāpēc katram šķita, ka maz siltuma, rūpju. Dzimšanas dienas mūsējie svinēja ļoti, ļoti reti, dāvanas mums praktiski neviens nedāvināja," viņa norāda sarunā ar žurnālisti.

foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video.
Jaunākā meitiņa Nadja.
Jaunākā meitiņa Nadja.

Vecākajai meitai ir sava ģimene, bet viņa turpina pieskatīt jaunākos. Tēvs viņiem sen nav autoritāte, viņš apmeties atsevišķi, sācis arvien biežāk dzert. Tatjana slimoja ar diabētu un ārstējās ar tautas līdzekļiem, no ārstu palīdzības atteicās. Medicīnas iestādē viņa nonāca tikai nāves brīdī. Pirms vairākiem gadiem daudzbērnu māte nomira, viņai bija 54 gadi. "Viņai cukurs pacēlās līdz 24, es viņai teicu, ka cilvēks pie šādas situācijas iekrīt komā. Ātrā palīdzība tika izsaukta. Viņa piezvanīja, kā ātrā palīdzība aizbrauca: "Kāpēc tu izsauci? Es tev to nelūdzu. Jūs gribat tikt no manis vaļā," stāstīja Daša. "Vēlreiz ātrā palīdzība izsaukta, viņa atkal atteikuma vēstuli uzrakstījusi. Tad, kad viņa sāka murgot, mēs izsaucām ātro palīdzību, viņa tomēr tika aizvesta un pēc diennakts viņa slimnīcā nomira. Sepse, asins saindēšanās."

foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video.
Ģimenē aug 12 bērni.
Ģimenē aug 12 bērni.

Šobrīd Nadja tehnikumā mācās par pārdevēju, vēlējusies būt psiholoģe, taču viņa no šīs ieceres atrunāta. Meitene sevi dēvē par noslēgtu cilvēku, viņai grūti izdodas saskarsme ar nepazīstamiem cilvēkiem. "Klasesbiedri nepārtraukti negatīvi jokoja, bet es to visu ņēmu pie sirds. Citi skolas draugi teica, ka nesaprot manas aizraušanās, tu runā par vienu, bet mēs par otru," viņa skumji stāsta. Lielu mērķu meitenei pagaidām nav.

foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video.
Tā Nadja izskatās tagad.
Tā Nadja izskatās tagad.

Savukārt viņas vecākajai māsai rūpju ir daudz: viņa joprojām norēķinās par vecāku parādiem: atmaksā kredītus, arī par dzīvokli. Tāpat sieviete turpina rūpēties par jaunākajiem brāļiem un māsām, lai gan viņi jau ir pieauguši un kļuvuši patstāvīgi. Puiši ļoti mīl radinieci un uzskata, ka viņa ar viņu aizvietojusi mammu un tēti. Savukārt Darja tic, ka viņiem ar vīru reiz būs arī pašu bērni, raksta "Starhit".