Pārgalvīgie Kuldīgas motorolleristi, Pierīgas bīstamās ielas un viltus sociālie darbinieki: kriminālā province
foto: Kuldīgas novada pašvaldība
Sākoties jaunajam mācību gadam, Kuldīgas ielās saradušies jaunieši uz motorolleriem, kuri pārkāpj satiksmes noteikumus. Vietējie likumsargi sola viņiem pievērst īpašu uzmanību.
112

Pārgalvīgie Kuldīgas motorolleristi, Pierīgas bīstamās ielas un viltus sociālie darbinieki: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Par drošību un kārtību uz ielām un ceļiem satraukušies gan braucēji, gan gājēji. Pierīgas Padebešos uz ielām ir neskaitāmas bedres, kuras neviens negrasās aizlāpīt, bet pie Garupes pār braucējiem bīstami noliekusies kāda priede. Savukārt Aizkrauklē vairākiem vadītājiem pie stūres sēsties aizkavēja kāds spēkratu logu dauzītājs.

Pārgalvīgie Kuldīgas motorolleristi, Pierīgas bīst...

Kuldīdzniekus, sākoties jaunajam mācību gadam, saniknojuši tīņi, kuri tagad ne tikai piepilda skolas solus, bet arī pārgalvīgi un skaļi braukalē pa pilsētas ielām. Toties vientuļajiem ventspilniekiem jāpiesargājas no krāpniekiem, kuri, uzdodoties par sociālā dienesta darbiniekiem, cenšas iekļūt cilvēku mājās un, iespējams, kaut ko nozagt vai izkrāpt īpašumus. Bet Lazdonas pagastā atpūtnieku prieku sagandējuši pie Rāceņu ezera peldvietas noparkotie bērnu ratiņi ar lielgabarīta atkritumiem.

Bīstamie Pierīgas ceļi

Sociālajā tīklā “Facebook” Pierīgas iedzīvotāji sūkstās par bīstamību uz ceļiem. Satraukti signāli nāk gan no Ropažu, gan Ādažu novadiem.

foto: Facebook
Autobraucējus satrauc pāri Rīgas-Ādažu ceļam noliekusies priede, kura draud lūzt un uzkrist automašīnām.
Autobraucējus satrauc pāri Rīgas-Ādažu ceļam noliekusies priede, kura draud lūzt un uzkrist automašīnām.

* Kāda Upesciema iedzīvotāja raksta: “Izskatās, ka neviens no Ropažu pašvaldības nedzird mūs Upesciemā, Padebešos. Bedres ceļa vidū jau sen un paliek arvien dziļākas” ,un vispārējai apskatei izlikusi bildes no asfalta (ne)seguma Padebešu ciematā.

foto: Facebook
Upesciema Padebešu iedzīvotāji nepamierināti ar bedraino asfaltu uz ciemata ielām.
Upesciema Padebešu iedzīvotāji nepamierināti ar bedraino asfaltu uz ciemata ielām.

* Savukārt Artjoms Ušakovs no Garupes puses ziņo par kādu bīstamu priedi, kas draud nogāzties uz P1 autoceļa (Rīga-Carnikava-Ādaži): “Varbūt Ādažu novada pašvaldība vai uzņēmums “Carnikavas komunālserviss”, vai priedes saimnieks var pievērst uzmanību šai priedei, kura aug pie P1 šosejas posmā no Garupes virzienā uz Garciemu (apmēram 300 metrus aiz pagrieziena uz Garupi) un savlaicīgi to likvidēt kamēr nekas slikts nenotiek un nav jāsauc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests?” Šī priede jau vairākas nedēļas pēc vētras ir bīstami noliekusies pāri autoceļam.

Aizkrauklē uzdarbojas auto logu dauzītājs

foto: Geoff Smith / Alamy/ Vida Press
Aizkrauklē šīs nedēļas sākumā uzdarbojies maniakāls auto logu stiklu dauzītājs.
Aizkrauklē šīs nedēļas sākumā uzdarbojies maniakāls auto logu stiklu dauzītājs.

Aizkraukles laikraksts “Staburags” vēsta, ka pirmdien, 16. septembrī, Valsts policija saņēmusi informāciju, ka pilsētā nakts laikā uzdarbojies kāds spēkratu stiklu dauzītājs: “16. septembrī Valsts policijā saņemta informācija no kāda vīrieša Aizkrauklē, kurš konstatējis, ka viņam piederošai automašīnai pie nenoskaidrotiem apstākļiem izsists loga stikls. Ierodoties notikuma vietā Valsts policijas amatpersonas konstatēja, ka nakts laikā ir izsisti loga stikli trīs automašīnām – “Volvo”, “BMW” un “Opel”. Par notikušo Valsts policijā uzsākts kriminālprocess un tiek skaidroti notikušā apstākļi.”

Kuldīgā cīnās ar pārgalvīgiem motorolleristiem

foto: Kuldīgas novada pašvaldība
Kuldīgas policisti sola īpašu vērību pievērst motorolleristiem un skūteristiem, kuri, pārkāpjot satiksmes noteikumus, nokaitinājuši pilsētniekus
Kuldīgas policisti sola īpašu vērību pievērst motorolleristiem un skūteristiem, kuri, pārkāpjot satiksmes noteikumus, nokaitinājuši pilsētniekus

Bet Kuldīgā satiksmes un gājēju drošību apdraud pārgalvīgi motorolleristi. Kuldīgas novada pašvaldība vēsta: “Kuldīgas novada pašvaldības policija sadarbībā ar Valsts policiju Kuldīgā rīkoja reidu, lai jaunajiem motorolleru vadītājiem atgādinātu par Ceļu satiksmes noteikumiem un cieņu pret citiem satiksmes dalībniekiem. Pašvaldības policija pēdējo nedēļu laikā saņēmusi vairākus zvanus ar sūdzībām no iedzīvotājiem, par to, ka jaunieši baros braukā pa ielām ar motorolleriem, iespējams, tādējādi pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus. Vasarā Pašvaldības policijā sūdzību nebija, bet tagad, sākoties rudens sezonai, šī tēma aktualizējusies. Pārsvarā iedzīvotājiem traucē spēkratu izpūtēja radītie trokšņi, tostarp arī vakara un nakts stundās, kā arī tiek vērsta uzmanība uz iespējamu ātruma pārsniegšanu. Reaģējot uz ziņojumiem, pašvaldības policija jau iepriekš pārbaudījusi vairākus motorolleru un skūteru vadītājus, veicot pārrunas ar jauniešiem par satiksmes noteikumu ievērošanu attiecībā uz citiem satiksmes dalībniekiem. Tāpat policijas patruļas ikdienas maršrutā iekļautas biežākās motorolleristu un skūteristu pulcēšanās vietas.”
 
Lai kontrolētu situāciju un fiksētu dažādus pārkāpumus – piemēram, vadītāja apliecības un OCTA neesamību, drošības līdzekļu (ķiveru) nelietošanu, ātruma pārsniegšanu, pašvaldības un Valsts policija apvienojuši spēkus, dodoties Kuldīgas ielās, īpašu uzmanību pievēršot skolām un jauniešu pulcēšanās vietām. Reidā piedalījās četras policijas ekipāžas - viena pašvaldības policijas, kā arī trīs Valsts policijas ekipāžas, tostarp ar motociklu. Ceļu satiksmes drošības uzraudzība tika veikta arī  video novērošanas kamerās, kuras fiksējušas vairākus motorolleru vadītāju pārkāpumus, arī par agresīvu braukšanu.
 
Akcijas ietvaros policisti veica patruļu pie Kuldīgas Centra vidusskolas, Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas, Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolas, kā arī pa pilsētas teritoriju. Reida laikā pašvaldības policija apturēja četrus motorolleru vadītājus – jauniešus.
 
Visiem jauniešiem bija motorollera vadītāja apliecības, taču bija dažādi citi pārkāpumi. Vienam nebija veikta obligātā transportlīdzekļa apdrošināšana, bez kuras satiksmē piedalīties nedrīkst. Divi jaunieši brauca agresīvi, pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus. Viens vadīja motociklu, ar kuru pārvietojoties nepieciešamas A1 kategorijas tiesības – jaunietim tādas nebija, tāpēc turpināt ceļu viņš nedrīkstēja.

foto: Kuldīgas novada pašvaldība
Kuldīgas policisti sola īpašu vērību pievērst motorolleristiem un skūteristiem, kuri, pārkāpjot satiksmes noteikumus, nokaitinājuši pilsētniekus.
Kuldīgas policisti sola īpašu vērību pievērst motorolleristiem un skūteristiem, kuri, pārkāpjot satiksmes noteikumus, nokaitinājuši pilsētniekus.

Valsts policijas ekipāžas patrulēja visā pilsētas teritorijā, fiksējot pārkāpumus un uzsākot sešus administratīvos procesus – tostarp par tālruņa lietošanu pie stūres, kā arī motorollera vadīšanu bez vadītāja apliecības, par ko var tikt piemērots sods no 280 līdz pat 570 eiro. Tāpat policisti fiksējuši vairākus drošības pārkāpumus – trīs jaunieši motorolleri vadīja ar kārtīgi nenostiprinātām un neaizsprādzētām ķiverēm. Lai jaunajiem satiksmes dalībniekiem atgādinātu par drošību uz ceļa, policija šādus reidus rīkos arī turpmāk. 

To, ka motorolleristi sakaitinājuši kuldīdzniekus, liecina ieraksti “Facebook”: * “Jāpasūdzas, brauc kā nelabie. Esot pie gajēju pārejas vispār pat nepiebremzējot pabrauc vesela grupa lielā ātrumā garām. Bija divas reizes. Trešajā reizē nelaidīšu, došos pāri, un tad, lai paši zina, kā tas ir BREMZĒT un palaist cilvēkus”; * “Daži ir vienkārši nenormāli, viens brauc nedēļu bez uguņiem. Viena kompānija trīs reizes braukā speciāli garām gar bērnu ratiem un gāzējās. Pie pamatskolas divi brauca un “rāva ratā”, un viens nokrita uz ceļa, pats smējās no sirds. Tad vēl viena kompānija brauc uz Leona Lapegles parku, lai zālājā pagrieztu “saulītes”. Bet nu ir daži saprātīgi braucēji”; * “Šitiem ir vienalga... Viņi domā, ka likumi uz viņiem neattiecas”.

Ventspils vientuļniekus apciemo krāpnieki

Sociālajā vietnē “Facebook” kāda ventspilniece brīdina par krāpniekiem, kuri staigā pa cienījamos gados esošu vientuļu ventspilnieku mājām un cenšas izzināt viņu dzīves apstākļus, iespējams, lai noskatītu vai kas nav nozogams vai izkrāpt īpašumu. Nedēļas sākumā, Staldzenē, pie viņas 60 gadus vecās kaimiņienes mājās ienākuši trīs cilvēki un stādījušies priekšā, kā sociālie darbinieki. “Mēs no sociālā dienesta apsekot un paskatīties, kā jūs dzīvojat, ko ēdat, kur mazgājaties un tā tālāk,” viņi teikuši. Kaimiņiene laipni visu atbildēja. Jāpiebilst, ka viņas māja nav no “šikajām” un viņa dzīvo viena. Klusa un nemanāma apkārtējiem. Visjocīgākais likās, ka šie cilvēki jautāja - vai jūs nevēlaties dzīvot vienistabas dzīvoklītī, mēs palīdzēsim pārdot māju! Cilvēki šoreiz devās prom un atvadījās līdz citai reizei.

“Esiet vērīgi aprunājieties ar sev tuvumā esošajiem pensionāriem un vientuļajiem cilvēkiem. Nelaidiet iekšā svešos, neko neparakstiet un saglabājiet skaidru prātu. Šis bija krāpniecisks gājiens, jo, zvanot uz Sociālo dienestu, noskaidrots, ka neviens nekur nav braucis. Sargāsim sevi un savus īpašumus,” raksta ventspilniece. Pilsētas Sociālais dienests uz to reaģējis, sociālajos tīklos kārtējo reizi aicinot neuzķerties uz krāpniekiem.

Noparkotie atkritumrati Rāceņu peldvietā

foto: Facebook
Kāds pie Rāceņu ezera peldvietas Lazdonas pagastā “noparkojis” bērnu ratiņus ar lielgabarīta atkritumu kravu.
Kāds pie Rāceņu ezera peldvietas Lazdonas pagastā “noparkojis” bērnu ratiņus ar lielgabarīta atkritumu kravu.

Savukārt kādu Madonas puses iedzīvotāju nepatīkami pārsteidzis pašdarbniecisks “atkritumu izvedējs”: “Kāds ir “aizmirsis” savus nevajadzīgos lielgabarīta atkritumus peldvietā pie Rāceņu ezera, Lazdonas pagastā. Šis ir sadzīves atkritumu konteiners, kurš nav paredzēts šāda veida atkritumiem. Aicinām aizmāršu atbraukt pēc saviem atkritumiem un utilizēt tos atbilstošā veidā.” Viņa sociālajā tīklā “Facebook” publicējusi foto, kurā redzams, kā kāds ar jau savu laiku nokalpojušajiem bērnu ratiņiem līdz peldvietas atkritumu konteineram “atvizinājis” kaudzi ar nevajadzīgām lietām.