Vācijas bibliotēkā atrasta līdz šim nezināma Mocarta mūzika
foto: North Wind Picture Archives / Alamy/ Vida Press
1756. gadā dzimušais Mocarts bija brīnumbērns un sava tēva vadībā sāka komponēt ļoti agrā bērnībā.
Pasaulē

Vācijas bibliotēkā atrasta līdz šim nezināma Mocarta mūzika

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Leipcigā pētnieki atklājuši skaņdarbu, kas datēts ap 1760. gadiem. Tas, iespējams, komponēts, kad Mocarts bija agrīnos pusaudža gados.

Vācijas bibliotēkā atrasta līdz šim nezināma Mocar...

Skaņdarbs datēts ap 1760. gadiem un sastāv no septiņām miniatūrām kustībām stīgu trio, kas ilgst aptuveni 12 minūtes, ceturtdien paziņojumā pavēstīja Leipcigas pašvaldības bibliotēka.

1756. gadā dzimušais Mocarts bija brīnumbērns un sava tēva vadībā sāka komponēt ļoti agrā bērnībā.

Pētnieki atklāja darbu pilsētas mūzikas bibliotēkā, vienlaikus apkopojot jaunāko Kēčela kataloga izdevumu - galīgo Mocarta skaņdarbu arhīvu.

Jaunatklāto manuskriptu nav sarakstījis pats Mocarts, bet tiek uzskatīts, ka tā ir aptuveni 1780. gadā izgatavota kopija, sacīja pētnieki.

Ceturtdien Austrijas pilsētā Zalcburgā jaunā Kēčela kataloga atklāšanā skaņdarbu izpildīja stīgu trio.

Sestdien Vācijā tas piedzīvos pirmatskaņojumu Leipcigas operā.

Saskaņā ar Leipcigas bibliotēkas datiem, skaņdarbs katalogā minēts kā "Ganz kleine Nachtmusik" ("ļoti īsa nakts mūzika").

Bibliotēka norāda, ka manuskripts sastāv no tumši brūnas tintes uz vidēji balta ar rokām darināta papīra, un daļas ir atsevišķi iesietas.

Pašvaldības bibliotēkas Kēčela katalogā norādīts, ka skaņdarbs ir "saglabāts vienā avotā, kas vedina domāt, ka darbs sarakstīts pirms Mocarta pirmā brauciena uz Itāliju".

Kēčela katalogs ir agrāk hronoloģisks Volfganga Amadeja Mocarta skaņdarbu katalogs, ko sākotnēji veidojis Ludvigs Riters fon Kēšels, kurā ieraksti ir saīsināti K. vai KV. Tā numuri atspoguļo kārtējo Mocarta darbu hronoloģijas sastādīšanas uzdevumu un sniedz īsu atsauci uz skaņdarbiem.