Neonacists Ogrē, gadsimta kautiņš Līvānos un Daugavpils skolas evakuācija: kriminālā province
foto: Facebook
Kāds laupītājs skaidrā dienas laikā ielavījās Liepājas Svētās Annas baznīcā un vēlējās nočiept dievnama torņa remontam paredzētos ziedojumus. Tas viņam neizdevās, jo ziedojumu kaste bija piesieta pie baznīcas sola.
112

Neonacists Ogrē, gadsimta kautiņš Līvānos un Daugavpils skolas evakuācija: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Līvānos pirms nedēļas izraisījās nakts masveida kautiņš pie bāra “Boycott”, kurā attiecības, pēc vietējo teiktā, skaidroja, divu ģimeņu pārstāvji – dūru vicinātāji, bet nākamajā dienā agresivitāte vēl nebija norimusi un pa pilsētu defilēja dusmīgi noskaņoti jauni vīrieši, liecina ieraksti sociālajos tīklos. Tikmēr pašvaldība un likumsargi saņēma neskaitāmus pārmetumus par nespēju Līvānos nodrošināt kārtību un mieru.

Neonacists Ogrē, gadsimta kautiņš Līvānos un Dauga...

Kārtība un miers prātā nav arī skolasbērniem, kuri šonedēļ atgriezušies skolas solā. Sevišķu “dīdīšanos” piedzīvoja Daugavpils Iespēju vidusskolā, kur pusaudži, negribot sēdēt skolas solā, izsmidzināja piparu gāzi. Uz notikuma vietu steidzās operatīvie dienesti, bet audzēkņiem un pedagogiem nācās pamest skolas ēku. Savukārt pēc mācību stundām tīņi nespēj ievērot kārtību un pieaugušie viņiem bargi krata ar pirkstu. Saldū viņi sēžas uz velosipēdiem un braukā, neievērojot kājamgājēju tiesības. Bet Ogrē kāds jauns basketbola spēlētājs nolēma laukumā iziet ar aizliegto nacistiskās Vācijas kāškrustu.  Uzvesties nemāk ne tikai skolasbērni, bet arī pieaugušie. Tā kāds vīrietis pašos spēka gados Liepājas Svētās Annas baznīcā gaišā dienas laikā centās nozagt dievnama torņa remontam paredzētos ziedojumus.

Nepieredzēts kautiņš Līvānu mūslaiku vēsturē


Līvānos pagājušās nedēļas sestdienas, 31. augusta, naktī notika pamatīga dūru izvicināšana pie bāra “Boycott”, kur ar spēku attiecības uz ielas noskaidroja pārāk iekarsuši puiši. Kamēr vieni no bāra steidza iesaistīties kautiņā, citi malā stāvētāji ar kokteiļa glāzēm rokām noskatījās notiekošajā. Pēc notikušā daļa līvāniešu veltīja pārmetumu gūzmu gan policijai, gan pašvaldībai par nespēju nodrošināt kārtību un drošību. Līvānos runā, ka grupveida kautiņā, kura novēršanai tika izsaukts policijas speciālo uzdevumu bataljons, savas attiecības skaidroja divu ģimeņu pārstāvji un viens no grupējumiem esot bijis saistīts ar kādu pilsētas sporta klubu.

Kāds līvānietis “Facebook” atreferē notiekošo: “Pāris vētrainas naktis un dienas Līvānos. Nedēļas nogale, kāda vēl nav bijusi mūslaiku pilsētas vēsturē. Sociālie tīkli vārās un iedzīvotāji ir sadalījušies divās nometnēs. Tiek minēti konkrēti cilvēki un piesaukta organizētā noziedzība, “obščaks” un tamlīdzīgi nieki. Kas tad īsti tajā naktī notika Līvānos? Pēc būtības parasts kolchoza ērzeļu kautiņš. Ne vairāk, ne mazāk. Kā kāds lasītājs minēja, tad čaļi mērījās ar krāniņiem. Tā arī būtu palicis, veči būtu aizgājuši mājās, izgulējuši pohas un no rīta, skatoties spogulī, būtu mēģinājuši atcerēties, kas tas par zilu pleķi zem kreisās acs.

Tas viss varēja arī nebūt, ja Līvānu pašvaldība ar savu pašvaldības policiju un Valsts policija būtu jau saknē vērsusies pret nekārtību cēlājiem. Vienas kārtīgas policijas ekipāžas enerģiska rīcība un kautiņa dalībnieki varētu kameras stūrī aizlaizīt savas rētas, bet pārējie klātesošie mierīgi atgriezties iemalkot no savas kokteiļa glāzes. Finita la comedia un beigta balle!

Diemžēl man nav cita skaidrojuma šai situācijā, kā totāla bezatbildība no Līvānu novada domes, Valsts policijas un to vadības puses. Kā tā var būt, ka labu laiku pēc nakts draudzīgās roku izvicināšanas, pa Līvānu pilsētas ielām, pa blīvi apdzīvotu daudzdzīvokļu rajonu gluži kā 1. maija demonstrācijā bravurīgi defilē trenētu, fiziski stipru vīriešu bari. Rezultātā tiek smagi piekauts mūsu pašu iedzīvotājs. Vienalga vainīgs vai nevainīgs. Turklāt piekauts praktiski publiski.

foto: Facebook
Dienā pēc pamatīgā nakts kautiņa pie Līvānu bāra “Boycott” pa pilsētu joprojām defilēja agresīvi noskaņotu vīriešu bari.
Dienā pēc pamatīgā nakts kautiņa pie Līvānu bāra “Boycott” pa pilsētu joprojām defilēja agresīvi noskaņotu vīriešu bari.

Neviļus rodas jautājums, ko darītu Līvānu dome, Pašvaldības un valsts policija, ko darītu parasti tik drosmīgais priekšsēdētājs Vaivods, viņa vietniece Kraukle un Līvānu policijas šefs Naglis, ja Līvānos, konkrēti Lāčplēša ielā, parādītos tā saucamie „zaļie vīriņi”, boķētu domes ēku un demonstratīvi sāktu sist Līvānu iedzīvotājus.

Mums ir viss kā parasti. Pašvaldības policija strādā no pulksten 8:00 līdz 17:00. Pārējā laikā var droši netraucēt. Telefona klausuli necels. Valsts policijas busiņš ir izbraucis tālā izsaukumā un kaut kur klusi noenkurojies Daugavas krastā. Nominālajam pašvaldības policijas pārraugam, guļot saldā miegā pie sievas sāniem, vispārībā viss ir pie vienas vietas.”

Naksnīgo dūru vicināšanu pie bāra “Boycott” internetā komentē daudzi līvānieši. Lūk, pāris ierakstu:  * “Vai līvānieši un pilsētas viesi Līvānos var justies droši? Kur ir pašvaldības policija? Vai nesen izveidotā pašvaldības policija ir tikai uz papīra? Civilizēta sabiedrībā šādam situācijām nebūtu jānotiek”; * “Diemžēl izveidotā pašvaldības policija nespēj nodrošināt kārtību, jo izskatās, ka pašvaldības policija ir izveidota tikai un vienīgi ķeksīša pēc, lai izpildītu likuma prasības. Ir nevis reāla darbība, bet imitācija. Ir nevis mērķis pēc būtības, bet gan mērķis imitēt darbību.”

“Nacistiskais” basketbolists Ogrē

foto: Zoonar GmbH / Alamy/ Vida Press
No symboOgrē pagājušās nedēļas pirmdienas vakarā izcēlās konflikts ar kādu 17 gadus vecu basketbolistu, kurš bija “izrotājies” ar nacistiskās Vācijas kāškrustu.l
No symboOgrē pagājušās nedēļas pirmdienas vakarā izcēlās konflikts ar kādu 17 gadus vecu basketbolistu, kurš bija “izrotājies” ar nacistiskās Vācijas kāškrustu.l

Pagājušās nedēļas sākumā vairākus ogrēniešus pārsteidza kāds puisis, kurš Krasta ielas sporta laukumā spēlēja basketbolu ar nacistu simbola (kāškrusta) apsēju uz rokas. “Ogres Ziņas” vēsta: “26. augusta vakarā Ogres novada pašvaldības policija saņēma izsaukumu uz multifunkcionālo laukumu Krasta ielā, jo tur bija izraisījušās domstarpības starp vīrieti un pieciem jauniešiem, kuri pirms tam spēlēja basketbolu. Kā izrādās, incidenta iemesls bija apsējs ar nacistu kāškrustu, kuru spēles laikā nēsāja viens no jauniešiem.

Policiju izsauca vīrietis, kurš paskaidroja, ka ar velosipēdu braucis garām basketbola laukumam un pievērsis uzmanību, ka vienam no spēlētājiem uz rokas bijis apsējs ar nacistiskās Vācijas režīmu slavinošo simboliku – apsējs bija sarkans, bet tā vidū uz balta fona bija melns kāškrusts. To, ka vīrietis redzēja apsēju ar kāškrustu, pamanījuši arī jaunieši, kuri vīrieti apstājuši un neesot ļāvuši viņam turpināt ceļu. Nācies zvanīt policijai, jo saruna ar basketbolistiem nonākusi strupceļā. Pirms policija ieradās, nacistiskā apsēja nēsātājs, acīmredzot saprazdams problēmas būtību, aizliegto simboliku bija izmetis krūmos.

Pēc sarunas ar policistiem 17 gadu vecais puisis ne tikai atzinās, ka nēsājis apsēju, bet arī uzrādīja vietu, kur to izmetis. Jaunietis skaidroja, ka šo apsēju viņš jau dienā esot atradis krūmos blakus basketbola laukumam, bet sev uzvilcis it kā joka pēc. Pusaudzis arī taisnojās, ka viņš neesot zinājis kāškrusta nozīmi un neesot to vilcis, lai slavinātu nacistiskās Vācijas režīmu. Uz notikuma vietu tika uzaicināti jaunieša vecāki, kuru klātbūtnē viņš sniedza rakstisku paskaidrojumu. Policistiem jaunietis teica, ka izdarīto nožēlojot, un skaidroja, ka, būdams nepilngadīgs, neesot izpratis situācijas nopietnību. Pašvaldības policijas darbinieki šo notikumu fiksējuši dienesta ziņojumā, lai konstatēto pārkāpumu izvērtētu pēc tam.”

Daugavpils Iespēju vidusskolā izsmidzina piparu gāzi


Daugavpils ziņu portāls Chayka.lv vēsta, ka ceturtdienas, 5. septembra, rītā mācības tā īsti nevarēja iesākt pilsētas Iespēju (agrāk – 13.) vidusskolā, jo tur uz zinību apguvi sanākušajiem bērniem pēkšņi kļuva slikti. No skolas ēkas tika evakuēti gan skolēni, gan tās darbinieki. Dažiem bērniem pat bija nepieciešama medicīniskā palīdzība.

Viena no skolēna mammām Chayka.lv pastāstīja, ka bērniem mācību stundā pēkšņi kļuvis slikti. Skolā visi logi bija vaļā, un pat ārpusē bija jūtama nepatīkama smaka. Viens no policistiem to aprakstīja kā „piparu asaļotu smaku”. Pēc visa spriežot ēkā bija izsmidzināta vai nu asaru, vai piparu gāze. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Irita Slavinska pavēstīja, ka ugunsdzēsēji 5. septembrī pulksten 09:00 saņēma informāciju par kādas ķīmiskas vielas noplūdi Daugavpils Iespēju vidusskolā Valkas ielā. Vēl pirms glābēju ierašanās no skolas tika evakuēti gan bērni, gan pedagogi.

Visdrīzāk skolā bija izsmidzināta piparu gāze. To apstiprināja arī Valsts policija: „To kādā skolas telpā izlaiduši vēl neidentificēti jaunieši.” Dienesti pēc skolas apsekošanas un telpu izvēdināšanas ar skolas vadību pieņēma lēmumu - skolēni var droši atgriezties skolas solā.

Saldenieci sadusmo tīņu “velobars”

foto: Felix Busse / Alamy/ Vida Press
Līdz ar skolas gada sākumu Saldū parādījušies tīņi, kuri ignorē gan satiksmes noteikums, gan kājāmgājējus, sašutuši pilsētnieki, kuriem joņojošie tīņi neļauj mierīgi baudīt vakara pastaigas.
Līdz ar skolas gada sākumu Saldū parādījušies tīņi, kuri ignorē gan satiksmes noteikums, gan kājāmgājējus, sašutuši pilsētnieki, kuriem joņojošie tīņi neļauj mierīgi baudīt vakara pastaigas.

Saldeniece Maija sociālajā tīklā “Facebook” uzrunā pilsētniekus, skolēnu vecākus un novada pašvaldības policiju, jo ceturtdienas, 5. septembra, vakarā piedzīvoja nepatīkamu atgadījumu pilsētas centrā, kur viņai ceļu nedeva pārgalvīgi tīņi: “Šovakar piedzīvoju ko ļoti nepatīkamu. Kā parasti vakaros atgriezos no pastaigas. Nācu gar Cieceres upīti un pāri tiltiņam pie stadiona. Pēc tam pagriezos pa pirmo gājēju celiņu autoostas virzienā. Piepeši izrādījās, ka mans gājiens nav drošs! Pretī visai pārgalvīgi brauca kādi pieci vai seši pusaudži ar velosipēdiem - gan cits aiz cita, gan vairāki reizē. Apmeta loku pa gājēju celiņiem un brauca atkal. Lai negadītos viņiem pa kājām, iebridu zālītē. Taču viņiem pašiem laikam pietrūka vietas, un arī daži no viņiem brauca pa zālīti, kur mēģināju paglābties. Tas turpinājās kādu brīdi. Paņēmu rokā telefonu, lai fiksētu notikumu. Atskanēja uzsauciens: “Jūs nedrīkstat mūs filmēt!” Bet tad jau biju laimīgi tikusi līdz autoostai. Pēc laiciņa vajadzēja šķērsot Jelgavas ielu. Nezinu, vai tie paši, vai citi pusaudži tagad barā un izaicinoši (kāds pat brauca uz pakaļējā riteņa, priekšējo izslējis gaisā) devās uzvaras gājienā pa Jelgavas ielu, šķērsojot krustojumu ar Tūristu ielu, tādējādi apdraudot satiksmes drošību. Pulkstenis varēja būt apmēram pusdeviņi vakarā. Jautājums Saldus novada pašvaldības policijai: “Vai tiešām cilvēks savā pilsētā vairs nevar justies drošībā?!”

Grib nozagt Liepājas Annas baznīcas torņa remontam paredzēto naudu 

Bet ne tikai jaunieši neprot Dievam tīkami uzvesties. Baušļiem uzspļaut arī pieaugušajiem. Liepājas Svētās Annas luterāņu draudzes mācītājs Jānis Bitāns sociālajā vietnē “Facebook” raksta, ka kāds vīrietis jau solīdos gados, izlikdamies par rātnu dievlūdzēju, centās nozagt ziedojumu kasti:

“Šodien (5. septembrī) apmēram pulksten 15:40 attēlā redzamais vīrietis Liepājas Svētās Annas baznīcā centās nozagt torņa remontam paredzēto ziedojumu kasti. Baznīcu, kuras pa dienu ir atvērtas apmeklētājiem, dežuranti, esiet vērīgi un izmanīgi! Ja kāds vīrieti atpazīst un zina, kur var viņu uzmeklēt, dodiet ziņu. Varbūt izdodas cilvēku vest pie grēksūdzes svētības.” Vīrietim ticīgo savākto artavu neizdevās nozagt, jo tā bija ar nelielu trosīti piesieta pie dievnama sola. Vienīgi tika izpostīts un izmētāts galdiņa iekārtojams.

Mācītāja publicētais ziņojums “Facebook” izraisījis viedokļu sadursmi. Kamēr vien rosina sameklēt vīrieti un viņu nodot policijai, otri vēršas pie kristīgās sirdsapziņas un aicina publiski nerādīt laupītāja seju, bet gan viņam visžēlīgi piedot. Lūk, pāris komentāru: * “Varbūt viņam vajag palīdzēt? Nevis publiski vajāt,”; * “Ceru, ka baznīca viņu ne tikai nofotografēja plašākai aplūkošanai, bet kā pienāktos kārtīgiem kristiešiem, arī ko samaksāja viņam un samīļoja - droši vien džekam dikti vajadzēja kādu naudiņu,”; * “Atminos mūsu Krimuldas baznīcā. Bija vandalisms un kolektes izzagšana. Viņš nekad nesauca policiju, bet lūdza par tiem, kas nesaprot ko dara,”: * “Taču jāsauc policija - savādāk līdz grēksūdzei apzags vēl kur citur.”