ASV un Izraēla pašlaik aktīvi apspriež soļus, ko spert, reaģējot uz Irānas uzbrukumiem Izraēlas teritorijai
foto: REUTERS/SCANPIX
Irāna izšāva ballistiskās raķetes uz Izraēlu, Telavivā, Izraēlā, 2. oktobrī.
Pasaulē

ASV un Izraēla pašlaik aktīvi apspriež soļus, ko spert, reaģējot uz Irānas uzbrukumiem Izraēlas teritorijai

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ASV un Izraēla pašlaik aktīvi apspriež soļus, ko spert, reaģējot uz Irānas uzbrukumiem Izraēlas teritorijai, un tie varētu ietvert triecienus Irānas objektiem Sīrijā un Jemenā, vēsta tīmekļa izdevums "Politico", atsaucoties uz Savienoto Valstu administrācijas pārstāvjiem.

ASV un Izraēla pašlaik aktīvi apspriež soļus, ko s...

ASV prezidents Džo Baidens un viņa augstākā līmeņa padomnieki mudinājuši Izraēlu atturēties no tiešiem triecieniem Irānas kodoliekārtām, atbildot uz Teherānas raķešu uzbrukumu.  Starp apsvērtajiem variantiem ir triecieni Irānas atbalstītajiem kaujiniekiem vai tieši Irānas Islāma revolūcijas gvardiem Jemenā vai Sīrijā. ASV prezidenta palīgi teikuši, ka viņi atbalsta stratēģisku, bet ierobežotu atbildes triecienu.

Pēc Irānas raķešu trieciena Izraēlas vēstnieks ANO aicināja sasaukt steidzamu Drošības padomes sēdi.  Viņš brīdināja par "sāpīgu atbildi" un norādīja uz uzbrukuma mērogu, kura dēļ desmit miljoni izraēliešu bija spiesti slēpties bumbu patvertnēs. Atbildot uz jautājumu, vai Izraēla ievēros ASV prezidenta Džo Baidena aicinājumu neuzbrukt Irānas kodoloiekārtām, Izraēlas vēstnieks ANO Denijs Danons sacīja: "Tas ir ASV un citu Rietumu valstu pienākums apturēt Irānu no uzbrukšanas kodoliekārtām, pretējā gadījumā būs par vēlu," ziņo "CNN".

Saasinoties cīņām starp Izraēlu un Irānas atbalstīto Libānas grupējumu "Hezbollah", Irāna otrdien uz Izraēlu raidīja vairāk nekā 200 raķešu. Izraēla apgalvo, ka lielākā daļa raķešu pārtverta. "Es domāju, ka viņi zina, ka mums ir iespējas sasniegt jebkuru mērķi Tuvajos Austrumos, un tas ir mūsu ziņā, kā to darīt un uz ko mērķēt," sacīja kāds Izraēlas pārstāvis.