Nervus kutinošs stāsts! Lācis Kārķu pagastā pārbauda mednieka izturību mežā
foto: Shutterstock
Brūnais lācis. (Ilustratīvs attēls)
Novadu ziņas

Nervus kutinošs stāsts! Lācis Kārķu pagastā pārbauda mednieka izturību mežā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lāča sastapšana Latvijas mežos vairs nav retums, un arvien vairāk cilvēku ziņo par šādiem negaidītiem tikšanās gadījumiem. Piemēram, septembrī pie Latvijas-Igaunijas robežas lācis sastapts vismaz divos atsevišķos gadījumos. Viens no šādiem gadījumiem noticis arī Kārķu pagastā, kur mednieks Artūrs Lazdiņš piedzīvoja īpaši saspringtu tikšanos ar lāci, vēsta portāls medibam.lv, atsaucoties uz laikrakstu"Ziemeļlatvija".

Nervus kutinošs stāsts! Lācis Kārķu pagastā pārbau...

Mednieks Lazdiņš stāsta, ka pēc medībām devies apstaigāt ierastās platības netālu no savām mājām. Nonākot mežmalā, apmēram 50 metru attālumā no viņa parādījies lācis, kas iznācis no krūmiem. "Lācis pat izslējās pakaļkājās, parādot, ka ir liels un varens," atceras Lazdiņš. Dzīvnieks pamanīja cilvēku un uz brīdi apstājās. Mednieks piebilst, ka izjutis izbīli, bet saglabājis mieru un sācis lēnām atkāpties, kā ieteicams šādās situācijās. Tomēr lācis sāka nākt viņa virzienā, vispirms mierīgā solī, bet pēc tam sāka skriet .

Lazdiņš, jūtot situācijas nopietnību, ielādēja ieroci, lai būtu gatavs, ja nepieciešams izšaut. Kad dzīvnieks bija pienācis ļoti tuvu – apmēram 15 līdz 20 metru attālumā, tas pēkšņi apstājās un devās atpakaļ uz mežu. Mednieks secina, ka lācis, iespējams, vēlējies pārbaudīt cilvēka reakciju un izrādīt savu dominanci .

Lazdiņš atzīmē, ka, pretēji izplatītajam uzskatam, lāči ne vienmēr izvairās no sastapšanās ar cilvēkiem. Viņš norāda, ka pēdējā laikā šie dzīvnieki kļūst arvien drošāki, jo Latvijas mežos viņu populācija nav apdraudēta. Mednieks uzskata, ka varētu būt nepieciešama diskusija par likumdošanas maiņu, lai arī Latvijā tiktu pieļauta lāču medīšana, kā tas jau tiek darīts kaimiņos – Igaunijā.

Šāda tikšanās parāda, ka dabā iespējams piedzīvot neparedzamus un bīstamus brīžus, un šīs situācijas liek domāt par nepieciešamību pielāgot drošības pasākumus un vides politiku.