ULEB Eirolīga: vairāk latviešu, pāreju no NBA un favorītu lomā grieķu grandi
foto: Reuters / Scanpix
Kostass Slukass un Ergins Atamans ar ULEB Eirolīgas titulu.
Basketbols

ULEB Eirolīga: vairāk latviešu, pāreju no NBA un favorītu lomā grieķu grandi

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

3. oktobrī ar sešām spēlēm sāksies jaunā ULEB Eirolīgas sezona. Sagaidāms, ka tajā varētu debitēt divi basketbolisti no Latvijas, starpsezonā notikušas vairākas pārejas no NBA, bet starp galvenajām favorītēm uz titulu min Grieķijas grandus – Atēnu “Panathinaikos” un Pireju “Olympiacos”. 

ULEB Eirolīga: vairāk latviešu, pāreju no NBA un f...

Vairāk latviešu

Uz papīra 2024./2025. gada sezonu ULEB Eirolīgā sagaidīs vairāk basketbolisti no Latvijas. Ja 2023./2024. gada sezonā Kauņas “Žalgiris” spēlēja Rolands Šmits, bet sezonas gaitā uz Boloņas “Virtus” pārcēlās Rihards Lomažs, tad šajā Eirolīgas komandu pieteikumos atrodas trīs latviešu vārdi. 

Pagājušās sezonas beigās pāreju uz vienu no Turcijas basketbola smagsvariem, Stambulas “Anadolu Efes”, piedzīvoja Rolands Šmits. Par viņu Turcijas vicečempioni Kauņas “Žalgirim” samaksāja aptuveni 400 tūkstošu eiro lielu izpirkuma summu, turklāt vēl ar latvieti noslēdza līgumu uz divām sezonām. Vairākās pārbaudes spēlēs Šmits demonstrēja produktīvu sniegumu gūto punktu, izcīnīto atlēkušo bumbu un bloķēto metienu ailē, taču nedz pēdējā pārbaudes mačā pret Atēnu “Panathinaikos”, nedz Prezidenta kausa izcīņas duelī pret Stambulas “Fenerbahce” viņš nebija atrodams kluba pieteikumā. Zināms, ka tas bija saistīts ar nelielām veselības likstām, kas gan neesot uzskatāmas par nopietnām. Sagaidāms, ka Šmits būs komandas rīcībā uz Eirolīgas pirmo spēli. Tāpat sagaidāms, ka viņš var rēķināties ar pietiekami nozīmīgu lomu vienības spēlētāju rotācijā. Jādomā, ka Šimtam tiks atvēlēts spēles laiks gan spēka uzbrucēja, gan fragmentāri centra pozīcijā, kurās par minūtēm būs jākonkurē ar Maiku Daumu, Danielu Oturu un potenciālo pamatcentru Vensānu Puarjē, tāpat jādomā, ka spēka uzbrucēja pozīcijā varētu tikt izmantots arī Džordans Nvora.

Stambulas “Fenerbahce” pieteikumā sezonu sāks aizsargs Artūrs Žagars. Ar klubu viņš līgumu parakstīja pēc sekmīgā 2023. gada Pasaules kausa finālturnīra. Pirmo sezonu Žagars pavadīja īrē Viļņas “Wolves” sastāvā, bet pirms šīs tika lemts dot viņam iespēju sevi apliecināt Stambulā. Žagaram gan jārēķinās ar mežonīgu konkurenci aizsargu vidū, jo “Fenerbahce” starpsezonā jaudīgi bruņojusies visās pozīcijās. Artūram par minūtēm laukumā jākonkurē ar Veidu Boldvinu, Skotiju Vilbekinu, Marko Guduriču un Devonu Holu, kurš uzskatāms par Žagara galveno konkurentu. Pārbaudes spēlēs latvieša sniegums nebija no stabilākajiem, ko ievērojuši arī kluba atbalstītāji. Gan pēdējā pārbaudes mačā, gan Prezidenta kausā viņš nebija komandas pieteikumā. Ja Žagars dosies laukumā kādā Eirolīgas spēlē, tad viņš šādas raudzes turnīrā debitēs. 

Savukārt Boloņas “Virtus” galvenais treneris Luka Banki turpina savu vadīto klubu sastāvos iekļaut Latvijas izlases basketbolistus. Pēc Mareka Mejera “Pesaro”, Kaspara Bērziņa un Rodiona Kuruca “Strasbourg” un Lomaža pagājušajā sezonā Itālijā sekojis Andrejs Gražulis, ar kuru noslēgts divu gadu līgums. Riharda Lomaža pieredze Banki vadībā gan nebija no patīkamākajām (Lomažs par to plašākā intervijā dalījies portālam Jauns.lv), bet Gražulis Itālijā savu karjeru attīstījis soli pa solim. Uz “Virtus” viņš pārnācis no “Trento”, kas piedalās ULEB Eirokausā. Visdrīzāk Gražulis sezonas ievadā nevar gaidīt nozīmīgu vietu rotācijā, jo viņa pozīcijā priekšā ir vienības nominālais līderis gruzīns Tornike Šengelija, savu vietu rotācijā cer saglabāt arī pieredzējušais Akile Polonara, bet pēdējos gados visai bieži kā spēka uzbrucējs ticis izmantots arī Vils Kleibērns. Tāpat latviešu basketbolists turpina atlabt no ceļgala traumas, kam sekoja operācija pagājušās sezonas beigās. Pirmajā Itālijas līgas spēlē spēka uzbrucējs nospēlēja tikai trīs minūtes, gūstot divus punktus. Sezonas gaitā gan latvieša loma var pieaugt, jo viņš var spēlēt vairākās pozīcijās un tikt izmantots dažādās spēles situācijās. Līdz ar to nav izslēgtas arī minūtes centra pozīcijā, kur galvenie konkurenti varētu būt horvāts Ante Zizičs, Devonte Keikoks un senegālietis Muhameds Diufs.

No NBA uz Eirolīgu

Eirolīgas klubus aizvien vairāk izvēlas tie basketbolisti, kuriem karjera NBA laukumos nav izdevusies kā cerēts vai tā jau virzās uz noslēguma pusi. Artūra Žagara Stambulas “Fenerbahce” piesaistīja serbu centru Bobanu Marjanoviču, kurš bija līdzjutēju mīlulis visās savās NBA pieturvietās. Pēdējās divas sezonas Marjanovičs pavadīja Hjūstonas “Rockets”, pagājušajā 14 spēlēs vidēji gūstot 3,2 punktus un izcīnot 2,3 atlēkušās bumbas. 

Vairākus Eiropā zināmus vārdus no NBA pārvilināja Pireju “Olympiacos”. Uz klubu pārcēlās francūzis Evans Furņē, bet atgriezās Kiprā dzimušais Bulgārijas basketbola spilgtākā zvaigzne Saša Vezenkovs. Furņē NBA spēlēja kopš 2014. gada, un pagājušajā sezonā viņu no Ņujorkas “Knicks” aizmainīja uz Detroitas “Pistons”. Viena no līgas pastarītēm kļuva par viņa pēdējo pieturvietu NBA, tajā 29 spēlēs Furņē izceļoties ar 7,2 punktiem. Karjerā francūžu snaiperis NBA nospēlējis veselas 704 spēles (13,6 punkti, 2,7 atlēkušās bumbas, 2,5 piespēles). Ar vienu sezonu NBA gana bija arī Vezenkovam, kurš pirms 2023./2024. gada sezonas parakstīja trīs gadu līgumu ar Sakramento “Kings”. Laukumā viņš tika pusē no regulārā turnīra spēlēm, vidēji nospēlētajās 12,2 minūtēs iemetot 5,4 punktus. Neapmierināts ar savu minimālo lomu, Vezenkovs atgriezās Pirejās, kur pirms tam bija izteikts līderis. 

Šie gan nav vienīgie zināmie basketbolisti, kuri starpsezonā izlēmuši par labu Eirolīgas klubu piedāvājumam. Čempione Atēnu “Panathinaikos” uzbrucēja pozīciju papildinājusi ar meistarīgo turku Džedi Osmanu. Klīvlendas “Cavaliers” un Sanantonio “Spurs” sastāvos viņš kopumā nospēlēja 476 mačus (9,3 punkti). Uz Atēnām, kuras klubu vada Turcijas izlases galvenais treneris Ergins Atamans, devies vēl viens turks, bijušais Maiami “Heat” un Jūtas “Jazz” centrs Omers Jurcevens. Cits turks, Furkans Korkmazs, izvēlējies par labu “Monaco” piedāvājumam. Viņš pēdējās divās sezonās Filadelfijas “76ers” rindās neieguva nozīmīgu lomu, 2023./2024. gada sezonā laukumā dodoties tikai 35 spēlēs. NBA karjeru viņš šobrīd noslēdzis ar 328 mačiem aiz muguras (6,8 punkti). 

Bez Evana Furņē Eiropā karjeras turpinās francūži Frenks Ntilikina un Teo Maledons. Ntilikina bija Kristapa Porziņģa komandas biedrs Ņujorkas “Knicks” (kas viņu 2017. gada draftā izvēlējās ar augsto astoto numuru) un Dāvja Bertāna komandas biedrs Dalasas “Mavericks”, kā arī Šarlotas “Hornets”. Izkarot vietu zem saules aizsargam neizdevās, NBA karjeras 321 spēlē tiekot pie vidēji 4,8 punktiem un 2,2 piespēlēm. Ntilikina karjeru turpinās vienā no Serbijas basketbola grandiem Belgradas “Partizan”. Tikmēr Maledons, kurš NBA spēlēja Oklahomsitijas “Thunder”, Šarlotas “Hornets” un Fīniksas “Suns” sastāvos, atgriezies Francijā un turpmāk pārstāvēs ASVEL. NBA karjerā viņam 177 spēles, kurās vidēji gūti 7,8 punkti. Šajā Francijas klubā spēlēs arī Admirals Skofīlds, kura NBA karjera līdz šim ilgusi četrus gadus, no kuriem pirmajā Vašingtonas “Wizards” rindās kopā ar Dāvi Bertānu. 

Atsevišķi citi bijušie NBA basketbolisti redzami vēl vairākās komandās. Rolanda Šmita “Anadolu Efes” piesaistījusi Stenliju Džonsonu un Džordanu Nvoru. Džonsons pēdējo sezonu pavadīja G-līgā, pirms kuras NBA laukumos devās veselos 449 mačos (vidēji 6,2 punkti). Nvora pagājušajā sezonā basketbola mekā nospēlēja 52 spēles Indiānas “Pacers” un Toronto “Raptors” vienībās, tiekot pie vidējiem septiņiem punktiem un 2,9 atlēkušajām bumbām. 150 spēles aiz muguras NBA ir dienvidsudāniešu centram Venjenam Gebrielam, kurš šo sezonu sāks Telavivas “Maccabi”. Pagājušajā sezonā viņam tikai pieci mači NBA Memfisas “Grizzlies” rindās No viņa pārstāvētās izlases, kas šovasar debitēja olimpiskajās spēlēs, Eirolīgā debitēs arī naturalizētais saspēles vadītājs Kārliks Džounss. Potenciālais “Partizan” pamatsastāva saspēles vadītājs NBA kopā nospēlējis vien 12 mačus (Dalasas, Denveras un Čikāgas komandās), bet 2023. gadā kļuva par G-līgas vērtīgāko un rezultatīvāko spēlētāju, kā arī 2023. gada Pasaules kausa labāko piespēlētāju.

“Partizan” papildinājis arī 168 spēles NBA aizvadījušais Aleksejs Pokuševskis, kurš savulaik Oklahomasitijas “Thunder” rindās tika uzskatīts par lielu potenciālo talantu. Tikmēr pēc trim sezonām NBA Spānijā atgriezies Usmans Garuba. Viņš Hjūstonas “Rockets” un Goldensteitas “Warriors” sastāvos tika pie iespējas 105 spēlēs, ar nozīmīgu statistiku neizceļoties (2,6 punkti, 3,8 atlēkušās bumbas). Garuba turpmāk kopā ar Valteru Tavaresu un Sēržu Ibaku cementēs “Real” groza apakšu. Savukārt “Barcelona” papildinājusies ar septiņas sezonas NBA nospēlējušo nigēriešu izcelsmes amerikāni Čimezi Metu. Interesanti, ka viņa NBA karjera aprāvās pēc statistiski labākā spēļu nogriežņa – Detroitas “Pistons” rindās 14 mačos 10,9 punkti un sešas atlēkušās bumbas. Taisnības labad motoru pilsētās komanda jau labu laiku pirms NBA sezonas noslēguma ne par ko būtisku necīnījās.

Divas galvenās favorītes

Pēc bukmeikeru domām par ULEB Eirolīgas galvenajām favorītēm šajā sezonā jāuzskata abas Grieķijas komandas Pireju “Olympiacos” un Atēnu “Panathinaikos”. Abu kļūšana par šīs sezonas čempioni novērtēta ar identisku koeficientu 4,25. Bez šīm vienībām par titulu cīnīsies arī Artūra Žagara pārstāvētā “Fenerbahce” (koeficients 9,00), kā arī tādas komandas kā Madrides “Real” (6,00), “Monaco” (10,00) un “Barcelona” (11,00). Koeficients 21.00 atvēlēts Rolanda Šmita pārstāvētajai Stambulas “Anadolu Efes”, bet Boloņas “Virtus” triumfam turnīrā bukmeikeri netic (koeficients 51,00). 

ULEB Eirolīgas pirmās kārtas ietvaros visas latviešu pārstāvētās komandas mačus aizvadīs ceturtdien, 4. oktobrī. Žagara “Fenerbahce” uzņems vienu no favorītēm Pireju “Olympiacos”, bet citā duelī savstarpēji cīnīsies Šmita “Anadolu Efes” pret Banki un Gražuļa “Virtus”. Izspēles formāts paredz, ka pēc 34 regulārā turnīra kārtām sešas labākās pēc iegūtās bilances automātiski sasniegs ceturtdaļfinālu, bet septītā līdz desmitā vieta par labākā astotnieka sasniegšanu spēkosies pārspēlēs jeb “play-in”. Ceturtdaļfinālā visos dueļos gaidāma sērija līdz divām uzvarām, bet pusfināls un fināls norit vienas spēles formātā tā saucamajā “Final Four” izspēlē. Šajā sezonā Eirolīgas izšķirošie mači gaidāmi maija beigās, bet norises vieta vēl nav zināma. Uz to pretendē Serbijas pilsēta Belgrada un Apvienoto Arābu Emirātu Dubaija.