Noziedznieki vai upuri? Kā brāļi Menendezi kļuva par popkultūras fenomenu ar tūkstošiem fanu visā pasaulē
foto: ©2002 RAMEY PHOTO 310-828-3445 / Vida Press
Lails (pa kreisi) un Ēriks (pa labi) bija pavisam jauni, kad tika notiesāti par savu vecāku slepkavību.
Slavenības

Noziedznieki vai upuri? Kā brāļi Menendezi kļuva par popkultūras fenomenu ar tūkstošiem fanu visā pasaulē

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Brāļi Lails un Ēriks Menendezi vairāk nekā trīs gadu desmitus atrodas aiz restēm par viņu vecāku, Hosē un Kitijas Menendezu, nogalināšanu 1989. gadā. Viņi tika notiesāti par pirmās pakāpes slepkavību un saņēma mūža ieslodzījumu. Šai slavenajai lietai no jauna pievērsta uzmanība pēc seriāla “Monstri” iznākšanas, kas stāsta par brāļu dzīvi, attiecībām un motīvu nogalināt vecākus.

Noziedznieki vai upuri? Kā brāļi Menendezi kļuva p...

Menendezu brāļi pirms vairāk nekā 30 gadiem atzinās, ka viņi nogalināja savus vecākus. Tomēr lietas uzmanība vienmēr bijusi pievērsta tam, kāpēc viņi to izdarīja. Viņi apgalvo, ka nogalinājuši savus vecākus baiļu un pašaizsardzības dēļ, pēc tam, kad visu dzīvi bija cietuši no fiziskas, emocionālas un seksuālas vardarbības, ko piedzīvojuši no saviem vecākiem.

Viens no viņu advokātiem, Klifs Gārdners, raidījumā "48 Stundas" stāsta, ka jauni pierādījumi apstiprina šos senos apgalvojumus un mazina viņu vainu. Gārdners apgalvo, ka Lails un Ēriks Menendezi būtu bijuši jātiesā par slepkavību afekta stāvoklī, nevis pirmās pakāpes slepkavību, un, ja tas tā būtu noticis, viņi jau sen būtu atbrīvoti no cietuma.

foto: BACKGRID/ Vida Press
Menendezu lieta ir viena no slavenākajām tiesvedībām Amerikas vēsturē.
Menendezu lieta ir viena no slavenākajām tiesvedībām Amerikas vēsturē.

Jaunie Menendez brāļu lietas pierādījumi ietver arī vēstuli, ko Ēriks Menendezs rakstīja savam brālēnam Endijam Kano 1988. gada decembrī, apmēram astoņus mēnešus pirms nozieguma. Vēstulē daļēji ir teikts: "Es cenšos izvairīties no tēva. Tas joprojām notiek, Endij, bet man tagad ir sliktāk. ... Katru nakti es palieku nomodā, domājot, ka viņš varētu ienākt. ... Man ir bail. ... Viņš ir traks. Viņš mani simtiem reižu ir brīdinājis nestāstīt nevienam, īpaši Lailam."

Endijs Kano tiesas procesā liecināja. Viņš teica, ka Ēriks Menendezs, kad viņam bija 13 gadi, vairākus gadus pirms slepkavībām viņam stāstījis, ka tēvs viņu aiztiek. Prokurori tiesas procesā ierosināja, ka Kano meloja.

Brāļiem tika iztiesātas divas prāvas. Pirmajā tiesas procesā tiesas spriedums beidzās ar strupceļu, kad divas žūrijas, viena katram brālim, nevarēja pieņemt vienprātīgu lēmumu par to, vai Lails un Ēriks Menendezi bija vainīgi slepkavībā afekta stāvoklī vai slepkavībā. Kad viņus tiesāja otro reizi, prokurori agresīvāk apstrīdēja apsūdzības par vardarbību. Viņi atsaucās uz apsūdzībām kā "vardarbības attaisnojumu". Šis tiesas process noveda pie brāļu notiesāšanas par pirmās pakāpes slepkavību.

foto: BACKGRID/ Vida Press
Menendezu brāļi apgalvo, ka tēvs viņus seksuāli izmantojis vairāku gadu garumā.
Menendezu brāļi apgalvo, ka tēvs viņus seksuāli izmantojis vairāku gadu garumā.

Gārdners apgalvo, ka šī vēstule ir pierādījums tam, ka apsūdzības par vardarbību nav izdomātas. Viņš apgalvo, ka vēstule nebija iesniegta nevienā no tiesas procesiem un ka tā tika atklāta glabāšanā pēdējos pāris gados Endija Kano mātes mājās. 

Vēstule nav vienīgais pierādījums, kas ir parādījies. Rojs Rosello, bijušais Puertoriko zēnu grupas Menudo dalībnieks, ir nācis klajā ar apgalvojumu, ka viņu arī seksuāli izmantojis Hosē Menendezs astoņdesmito gadu sākumā, kad Rosello bija nepilngadīgs un grupas dalībnieks. Tajā laikā Hosē Menendezs strādāja kā izpilddirektors RCA Records, un RCA parakstīja līgumu ar Menudo par ierakstu līgumu.

2023. gadā viņš zvērinātā apliecinājumā norāda, ka 1983. gada rudenī vai 1984. gadā viņš devās uz Hosē Menendeza mājām. Rosello tajā laikā būtu bijis starp 14 un 15 gadiem. Viņš stāsta, ka izdzēris "glāzi vīna", pēc tam juties tā, it kā viņš vairs nekontrolētu savu ķermeni. Viņš stāsta, ka Hosē Menendezs viņu aizvedis uz istabu un izvarojis. 

"Kad es to pirmo reizi dzirdēju ... es raudāju," sacīja Lails Menendezs. "Man tas bija ļoti nozīmīgi, ka vismaz daļa no tā, par ko runājām, izrādījās patiesa."

Abi brāļi tiesas prāvas laikā bija dalījušies šausminošās lietās, kas notika aiz Menendezu mājas durvīm. Jau kopš bērnības abi bija cietuši no seksuālas, emocionālas un fiziskas vardarbības. 

Menendezu brāļu advokāts Klifs Gārdners 2023. gada maijā iesniedza pieteikumu, kurā atsaucas uz vēstuli un Rosello apliecinājumu kā jaunus pierādījumus, kas pierāda, ka viņu klientu spriedumi būtu jāatceļ.

foto: CDCR/MEGA / Vida Press
Brāļi lielāko daļu savas dzīves ir pavadījuši cietumā.
Brāļi lielāko daļu savas dzīves ir pavadījuši cietumā.

"Zēni tika vardarbīgi izmantoti bērnībā. Viņi tika izmantoti visu savu dzīvi. ... Un šī ir slepkavība afekta stāvoklī, nevis slepkavība. Tas ir tik vienkārši," Gārdners teica raidījumā "48 Stundas" par Menendezu brāļiem. "Mana cerība ir tāda, ka tiesnesis sapratīs, ka šie jaunie pierādījumi patiešām ir ticami un pārliecinoši, un viņš atcels spriedumus."

Ja tas notiks, Losandželosas apgabala prokuratūrai būs jāizlemj, vai atkārtoti izskatīt šo lietu. 

Šī lieta kļuva vēl slavenāka pēc Netflix seriāla "Monstri", kas atklāj brāļu stāstu un uzrunāja daudzus fanus pasaulē, kuri tagad pieprasa abu brāļu atbrīvošanu. Lai gan seriāls, pēc pašu brāļu paustā, ir dramatizēts un vietām neatbilst patiesībai, tas, šķiet, bija pietiekami iedarbīgs, lai vairāk nekā 300 000 cilvēku parakstītu petīciju, kas tika izveidota 2019. gadā, pieprasot atkārtotu tiesas prāvu brāļiem.

foto: BACKGRID/ Vida Press
Brāļu dzīvesstāsts ir iedvesmojis arī "Netflix" seriālu.
Brāļu dzīvesstāsts ir iedvesmojis arī "Netflix" seriālu.

Menendezu lieta, kas ir kļuvusi par vienu no dramatiskākajiem un pretrunīgākajiem tiesas procesiem Amerikas vēsturē, ir piesaistījusi ne tikai mediju, bet arī slavenību uzmanību. Brāļus cietumā nesen apciemoja arī Kima Kardašjana, kas ir aktīva krimināltiesību reformas aizstāve un ir izrādījusi interesi par vairākiem augsta profila gadījumiem, kuros viņa uzskata, ka notikušas tiesu sistēmas kļūdas.

Patlaban brāļi gaida tiesneša lēmumu par iespēju atkārtoti izskatīt viņu lietu, pamatojoties uz jauniem pierādījumiem, kas varētu ietekmēt viņu notiesāšanu.