Izraēlas vīriešu izlase nākamo "Eurobasket 2025" kvalifikācijas spēli aizvadīs Rīgā
foto: FIBA Basketball
Izraēlas izlase 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā pret Slovēniju.
Basketbols

Izraēlas vīriešu izlase nākamo "Eurobasket 2025" kvalifikācijas spēli aizvadīs Rīgā

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Svētdien Izraēlas Basketbola asociācija starp vairākiem lēmumiem vienojusies, ka vīriešu basketbola valstsvienība nākamo mājas spēli 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas logā aizvadīs Latvijas galvaspilsētā Rīgā.

Izraēlas vīriešu izlase nākamo "Eurobasket 2025" k...

Izraēlas vīriešu izlasei 25. novembrī paredzēta spēle pret Ukrainu. Abas izlases savstarpēji spēkosies arī trīs dienas iepriekš, 22. novembrī. Pagaidām Ukrainas Basketbola federācija nav paziņojusi par šīs spēles norises vietu. Jāatgādina, ka kopš Krievijas uzsāktās invāzijas Ukrainas basketbola izlases savas mājas spēles kvalifikāciju ietvaros spēlējušas tieši Latvijas galvaspilsētā. Izraēlas vīriešu basketbola izlase 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā ielozēta A grupā, kur bez Ukrainas tai vēl jāspēkojas pret Slovēniju un Portugāli. Pirmajās divās spēlēs tika izcīnīta uzvara pār Portugāli (72:70), bet zaudēts Slovēnijai (79:88), tām notiekot izbraukumā.

Arī Izraēlas sieviešu izlase vienu no novembrī gaidāmajām 2025. gada Eiropas čempionāta spēlēm izspēlēs Rīgā. 10. novembrī tai paredzēts mačs pret Īriju, taču mājinieču lomā būs pretinieces. E grupā spēlē arī Latvijas un Francijas komandas, Izraēlas dāmām kvalifikāciju sākot ar vienu uzvaru divās spēlēs. Ar 87:57 tika apspēlēta Īrija, bet ar 83:86 zaudēts Latvijai. Pret īrietēm arī pirmā spēle notika Rīgā, un tā bija apvīta ar vairākiem skandāliem. Vairākas Īrijas izlases basketbolistes atteicās spēlēt pret Izraēlu, tādējādi protestējot pret to, ka Izraēlas aizsardzības spēku operācijā tiek nogalināti Palestīnas civiliedzīvotāji. Tāpat Īrijas spēlētājas pirms un pēc spēles nesveicinājās ar Izraēlas basketbolistēm, šo protestu pamatojot ar nepatiesām apsūdzībām antisemītismā no Izraēlas Basketbola federācijas. 

Kopš 2022. gada pavasara Latvijas Basketbola savienība vairākkārtīgi Rīgā uzņēmusi citu valstu izlases un klubus. Karadarbības dēļ šeit spēles aizvadījušas Ukrainas vīriešu un sieviešu izlases, divas sezonas Rīgā bāzējās vairs neeksistējošā basketbola komanda Slobožanskas “Prometey”, bet pagājušās sezonas laikā FIBA Čempionu līgas mačus “Arēnā Rīga” izspēlēja Holonas “Hapoel”. 

2025. gada Eiropas čempionāts basketbolā vīriešiem notiks Rīgā, kā arī Somijā, Polijā un Kiprā, kamēr sieviešu finālturnīrs gaidāms Čehijā, Vācijā, Grieķijā un Itālijā.