Rīgā skandāliem apvītā spēlē Izraēlas basketbolistes sagrauj Īriju
foto: Fiba
Izraēlas basketbolistes minūtes pārtraukuma laikā Rīgā.
Basketbols

Rīgā skandāliem apvītā spēlē Izraēlas basketbolistes sagrauj Īriju

Jauns.lv/LETA

Izraēlas sieviešu basketbola izlase ceturtdien 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē ar rezultātu 87:57 uzvarēja Īriju, mača norisi aizēnojot abu federāciju konfliktējošiem paziņojumiem.

Rīgā skandāliem apvītā spēlē Izraēlas basketbolist...

Izraēlas izlases rindās ar 17 punktiem izcēlās Edena Zipela, 16 punkti Edenai Rotbergai, bet 15 punktus guva Alīsa Barona. Tikmēr Īrijas rindās ar 22 punktiem rezultatīvākā bija Sāra Hikija.

Pēc palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamas" sarīkotā 7. oktobra slaktiņa Izraēlā, uz ko Izraēla reaģēja ar militāro operāciju Gazas joslā, Izraēlas valstsvienībai mājas spēle jāaizvada neitrālā laukumā, par mača norises vietu izvēloties Latviju.

Vairākas no Īrijas izlases basketbolistēm atteicās doties uz Rīgu, protestējot pret to, ka Izraēlas aizsardzības spēku operācijā tiekot nogalināti palestīniešu civiliedzīvotāji.

"Tas ir labi zināms, ka viņas ir nedaudz antisemītiskas un, iespējams, tāpēc ir sagaidāma smaga spēle," Izraēlas Basketbola asociācijas (IBBA) paziņojumā citēta basketboliste Dora Sāra. "Mums jāparāda, ka esam labākas un jāuzvar. Zinām, ka nepatīkam viņām, un atstāsim sevi laukumā visu, it īpaši šajā mačā."

Tikmēr Īrijas basketbolistes pirms un pēc mača nesasveicinājās ar pretiniecēm - par šo protestu Īrijas Basketbola federācija ("Basketball Ireland") jau trešdien bija informējusi Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļu (FIBA Europe). "Basketball Ireland" šo protestu pamatoja ar nepatiesām apsūdzībām antisemītismā, kas publicētas Izraēlas Basketbola federācijas komunikācijas kanālos.

Svētdien ar Izraēlas valstsvienību maču aizvadīs Latvija, kas spēlēs mājinieces statusā.