Kāds piecminūšu noraidījums? Par krievu čekistu piekaušanu hokeja laukumā grib ieslodzīt cietumā
Parasts kautiņš hokeja spēlē, taču čekistu apstrādātājus grib uz daudziem gadiem iesēdināt cietumā (ekrānuzņēmums no video)
Hokejs

Kāds piecminūšu noraidījums? Par krievu čekistu piekaušanu hokeja laukumā grib ieslodzīt cietumā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas Tālo Austrumu pilsētā Birobidžanā pret pieciem amatieru komandas hokejistiem ierosināta krimināllieta par kautiņu uz ledus. Ja parasti par šāda veida pārkāpumiem piešķir soda minūtes vai diskvalifikāciju, tad šajā gadījumā puišiem draud reāls cietums. Kādēļ? Jo viņi sadeva pa muti Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) vietējās pārvaldes komandas spēlētājiem.

Kāds piecminūšu noraidījums? Par krievu čekistu pi...

Incidents noticis 2024. gada pavasarī, kad vietējo uzņēmēju komanda "Tafgai" (no angļu valodas "tough guy", ar ko komandās parasti apzīmē "štata kausli") spēlēja Ebreju autonomā apgabala galvaspilsētā pret reģionālās FSB pārvaldes komandu "Fantom". Kādā brīdī sākās kautiņš, bet uzreiz pēc sacensībām piecus "Tafgai" spēlētājus arestēja uz 15 diennaktīm un sodīja ar naudas sodu, bet turnīra organizatori nekavējoties paziņoja par hokejistu diskvalifikāciju.

Taču apskādētā čekistu mundiera uzspodrināšanai ar to nepietieka. Jūnijā pret spēlētājiem ierosināja krimināllietu par "huligānismu, ko veikuši cilvēki grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kas saistīta ar pretošanos varas pārstāvim" (acīmredzot, vīriem bija jāļaujās, lai čekisti viņus sit, kā ieraduši izrēķināties ar režīma pretiniekiem). Saskaņā ar šo Krievijas Kriminālkodeksa pantu uzņēmējiem draud līdz pat septiņiem gadiem cietumā. Trim "Tafgai" spēlētājiem aizliedza pamest valsti. Septembra beigās tika arestēts uzņēmējs Jevgēņijs Potaskujevs un vēl vienu komandas hokejists. Izmeklētāji lūdza viņu arestu, jo uzskata, ka aizdomās turamie varētu pamest valsti – Potaskujevs jau iepriekš ilgstoši uzturējās Taizemē. 30. septembrī tiesa pieņems lēmumu par drošības līdzekļa piemērošanu.

Savdabīgu sodu "tafgajiem" izdomājusi trīskārtējā olimpiskā čempione distanču slēpošanā Jūlija Čepalova. Viņa aicina izbeigt krimināllietu pret šiem spēlētājiem, atvainojās čekistiem un piedāvāja "tafgajus" sodīt, viņus ieliekot vārtos bez aizsargaprīkojuma, un lai čekisti met soda metienus. "Iesitīsim soda metienus un palaidīsim viņus vaļā," vēlīgi izteicās slēpotāja.