Rīgas dome sola meklēt risinājumu, lai neceltu Olimpiskā sporta centra noma maksu; problēma bija paredzama
foto: Zane Bitere/LETA
"Rimi" Olimpiskais sporta centrs ir lielu pārmaiņu priekšā, jo nomas maksa no oktobra kļuvusi desmitkārtīgi lielāka.
Citi sporta veidi

Rīgas dome sola meklēt risinājumu, lai neceltu Olimpiskā sporta centra noma maksu; problēma bija paredzama

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks, reaģējot uz Olimpiskā sporta centra publiski pausto informāciju par zemes nomas maksas būtisku paaugstināšanu, vērsies pie atbildīgā domes Īpašumu departamenta ar aicinājumu meklēt risinājumu nomas maksas nepalielināšanai, portālu Jauns.lv informēja vicemēra padomniece Elīna Balode.

Rīgas dome sola meklēt risinājumu, lai neceltu Oli...

Ratnieks uzdevis Īpašumu departamentam izvērtēt nomas maksas paaugstināšanu Olimpiskajam sporta centram: "Bērnu un pieaugušo sports ir viena no Rīgas prioritātēm, tāpēc esmu vērsies pie domes Īpašumu departamenta vadības ar aicinājumu skaidrot situāciju un meklēt kopīgi risinājumus, lai tarifa izmaiņas ir samērīgas un stājas spēkā atbilstošā laika periodā, jo tas ietekmē visus, kas trenējas šajā sporta centrā. Šajā modelī ir iesaistīta arī valsts puse – jāsaprot, kāda ir tās loma," pauž Rīgas vicemērs.

Ratnieks norāda, ka šobrīd ir svarīgi saprast vai pastāv iespēja nemainīt nomas maksu un ja tomēr tas ir jāmaina vai pastāv kādas alternatīvas, lai pieaugums būtu atbilstošs situācijai un bērnu un pieaugušo iespējām sportot un trenēties. Plānots rīkot visu iesaistīto pušu tikšanos, lai kopīgi meklētu pieņemamu risinājumu.

Vērtētājs nosaka summu

Tikmēr Rīgas pašvaldības Īpašumu departamentā skaidro, ka  Līdz 30. septembrim zemes nomas maksa ir 27 988,52 eiro gadā, t.i. 1,5% gadā no zemesgabala kadastrālās vērtības (1 865 901 eiro). Savukārt no 1. oktobra zemes nomas maksa, pamatojoties uz neatkarīga vērtētāja SIA “VCG Ekspertu grupa” noteikto zemesgabala tirgus nomas maksas novērtējumu, ir 338 661 eiro gadā. Rīgas pašvaldība kā publiska persona Zemesgabala nomas maksu nosaka, pamatojoties uz Ministru kabineta 19.06.2018. noteikumiem Nr.350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi”.

"2024. gada 5. aprīlī stājās spēkā grozījumi Noteikumos, paredzot, ka brīvprātīgi dalītā īpašuma gadījumā apbūvēta zemesgabala nomas maksu nosaka atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktajai tirgus nomas maksai un nomnieks kompensē iznomātājam pieaicinātā neatkarīgā vērtētāja atlīdzības summu, ja to ir iespējams attiecināt uz konkrētu nomnieku (Noteikumu 8.2.punkts). Noteikumu 135.2 punkts paredz, ka iznomātājs sešu mēnešu laikā pārskata nomas maksu atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktajai tirgus nomas maksai. Sertificēts vērtētājs, nosakot zemes nomas maksu, ir ņēmis vērā objekta atrašanās vietu, platību, tehnisko stāvokli, novietojumu, labiekārtojumu, izmantošanas iespējas, piekļuves iespējas, sezonalitāti, auto novietošanas iespējas, komunālo maksājumu apmaksas nosacījumus, u.c. faktorus," skaidro Īpašumu departamentā.

Problēma bija paredzama

"Rīgas pašvaldība kā publiskai personai ir saistoši speciālie normatīvie akti, tai skaitā Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums, un uz tā pamata izdotie Noteikumi. Saistībā ar Rīgas pašvaldībā no SIA “Olimpiskais sporta centrs” saņemtiem iebildumiem par zemes nomas maksas paaugstināšanu, tiks pieprasīts skaidrojums no Finanšu ministrijas par Noteikumu piemērošanu attiecībā pret SIA “Olimpiskais sporta centrs”. Īpašuma departaments jau no paša sākuma, kad FM ierosināja veikt šos grozījumus, aicināja to nedarīt, sniedzot iebildumus un piedāvājot samērīgākus risinājumus nomas maksas izmaiņām, proti gan paredzēto pārejas periodu, gan arī noteikt tādu pašu nomas maksu kā piespiedu nomai jeb likumiskai lietošanai - 4% no kadastrālās vērtības,"  vēsta Rīgas domes Īpašumu departaments, skaidrojot, ka problēmsituāciju bija jau paredzējuši iepriekš.

Rīgas pašvaldības un sabiedriskās organizācijas “Latvijas Olimpiskā komiteja” starpā gada 31. oktobrī tika noslēgts zemes nomas līgums par zemesgabala Grostonas ielā 6B, Rīgā, 40 980 m2 platībā, nomu. Pamatojoties uz Rīgas pašvaldībā 2015. gada 11. augustā noslēgto vienošanos, no 11.08.2015. SIA “Olimpiskais sporta centrs” uzņēmās visas tiesības un saistības, tajā skaitā blakus tiesības un saistības, kas nomniekam noteiktas Līgumā, kas ir spēkā no 31.10.2001. līdz 20.02.2050.

Jauns.lv jau vēstīja, ka no 1. oktobra "Rimi" Olimpiskajm sporta centram zemes nomas maksa centram tiks paaugstināta vairāk nekā desmit reizes, jo veikti grozījumi valdības noteikumos par publiskas personas zemes lietošanas maksu. Latvijas Olimpiskā komiteja norāda, ka Rīgas dome par lēmumu pavēstījusi vien 20. septembrī.

SIA "Olimpiskā sporta centra" valdes locekļa Jāņa Rūtena ieskatā, šāds palielinājums radīs "graujošu ietekmi" uz uzņēmuma darbību, "ir kļūdains satura ziņā un nesamērīgs pēc būtības". Lai samaksātu nomas maksu, varētu palielināt maksājumu par centra izmantošanu. LOK satrauc, ka tas samazinās apmeklētāju loku.

2001. gadā Rīgas dome līdz 2050. gadam iznomāja apbūves gabalu LOK, lai izbūvētu un apsaimniekotu sporta kompleksu, kā arī labiekārtotu teritoriju. Ņemot vērā nomas līgumā norādīto mērķi, sporta centrs tika kvalificēts kā sabiedriska iestāde. Atbilstoši līgumam nomnieks apņēmās un izpildīja infrastruktūras labiekārtošanas darbus, kā arī kompensēja izdevumus tiem īpašniekiem, kuru būves atradās uz zemes pirms būvniecības sākšanas. 2010. gadā nomas līgumā tika ieviesta diferencētā zemes gabala nomas maksa, bet tā nebija nomnieka ieguldījumus kompensējoša, norādīja LOK.