Pretoties slimībām var palīdzēt īpaši augi un sēnes
foto: Shutterstock
Sibīrijas žeņšeņs.
Dabasspēks

Pretoties slimībām var palīdzēt īpaši augi un sēnes

Veselības nodaļa

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Vai gribat izvairīties no saaukstēšanās, gripas un visiem baciļiem, kas mūs parasti padara slimus? Organisma spējas pretoties stresam, nogurumam un slimībām var palīdzēt uzlabot īpaši augi un sēnes, ko sauc par adaptogēniem.

Funkcionālās pārtikas popularizētājs, somu nomads Tero Isokaupila (Tero Isokauppila) un sertificēta holistiskā nutricioloģe un Amerikas Herbālistu ģildes biedre Daniele Raiena Broida (Danielle Ryan Broida) atklāj labākos no šiem augiem. Adaptogēni ir uzturvielām bagātīgākie senie medikamenti pasaulē, kuru iedarbību ir pārbaudījis laiks. Šī ārstniecības augu un funkcionālo sēņu grupa palīdz organismam piemēroties visu veidu stresa faktoriem un situācijām.

Lai vielu klasificētu kā īstu adaptogēnu, tai ir jāatbilst šādiem trim kritērijiem.

1. Tā nedrīkst būt indīga. Adaptogēniem ir ļoti maz blakusefektu. Tiem nav “toksiskā sloga”, kas nozīmē, ka, uzņemot pārāk daudz, nebūs negatīvu seku. Adaptogēniem ir devas “griesti” – lietojot vairāk, nekā nepieciešams, samazināsies ieguvumi, jo organisms spēj izmantot noteiktu daudzumu.

Vairāki augi ir ļoti labi veselībai, piemēram, baltā sētvija (Bronia alba), parastais apinis (Humulus lupulus), un tos varētu uzskatīt par superproduktiem, taču nevar iekļaut adaptogēnu kategorijā, jo tiem ir toksiskais slogs.

2. Atšķirībā no daudziem medikamentiem adaptogēni ļauj organismam piemēroties, veido adaptīvu enerģiju, nevis rada kādu īpašu efektu, piemēram, stimulējošu vai relaksējošu iedarbību.

3. Adaptogēniem ir jāpiemīt iedarbībai, kas normalizē procesus. Tie pielāgo savu darbību atkarībā no cilvēka unikālajām vajadzībām nodrošināt organismā līdzsvarotu stāvokli, un tas var ietvert iedarbību uz imūnsistēmu, endokrīno, nervu sistēmu, kardiovaskulāro un gremošanas sistēmu. Pēc definīcijas, adaptogēnus nevar iedalīt pēc kādas specifiskas iedarbības, kas sniedz tikai vienu ieguvumu, tie ietekmē visu ķermeni un visas organisma sistēmas. Taču dažādas vielas var atšķirīgi iedarboties uz noteiktām organisma sistēmām – kādai var būt spēcīgāka iedarbība, citai maigāka. Piemēram, daži adaptogēni īpaši nāk par labu ilgmūžības nodrošināšanā, citi labāk palīdz uzlabot koncentrēšanās spējas un palielināt enerģiju, vēl citi nodrošina labus efektus skaistumkopšanā.

Šajā gadalaikā adaptogēni var būt īpaši noderīgi, lai līdzsvarotu un stiprinātu imūnsistēmu. Vairāki ir spēcīgi imūnmodulatori, kas nozīmē, ka tie vajadzības gadījumā var veicināt vai nomākt imūnsistēmas aktivitāti.

Lūk, kas atbalstīs organismu saaukstēšanās un gripas sezonā un aizsargās no mūsdienu stresa faktoriem, vīrusiem un pat vēža.

Dzeloņainais eleiterokoks (Eleutherococcus senticocus)

Citi nosaukumi: krievu sakne, taigas sakne, vuča, Sibīrijas žeņšeņs (lai gan tas nav īsts žeņšeņs).

Ārstniecībā izmantojamās daļas: saknes, bet tradicionālajā medicīnā lieto arī kātus un mizu.

Izcelsme: Ķīnas un Krievijas ziemeļu apvidi.

Galvenās sastāvdaļas: eleuterozīdi, triterpenoīdi, saponīni, kumarīni, polisaharīdi, flavonoīdi, kofeīnskābe, izofraksidīns, glikozīdi.

Darbojas sinerģijā ar čagu, citronliānu, rožaino rodiolu, ehināciju.

Eleiterokoks bija pirmais augs, kas tika nosaukts par adaptogēnu, lai gan pirms šā apzīmējuma iegūšanas to izmantoja jau 2000 gadu. Pirmie ieraksti par to atrodami vecākajā Ķīnas tradicionālās medicīnas farmakopejā. Šo augu pazina kā asu un stimulējošu līdzekli, kas īpaši var palīdzēt pret locītavu sāpēm.

Par eleiterokoka ienākšanu Rietumos jāpateicas krievu zinātniekiem, kas to pētīja desmitiem gadu. Pētnieki pārbaudīja eleiterokoka iedarbību ar vairāk nekā 2000 cilvēku un atklāja, ka tas būtiski palielina noturību pret stresa faktoriem, tostarp darba slodzi. Tas arī uzlaboja sportistu izturību, atgūšanos pēc slodzes, skābekļa uzņemšanu un fizisko sniegumu.

Kā palīdz uzlabot imunitāti

Viens no ierastākajiem eleiterokoka lietojumiem ir imūnsistēmas stiprināšanā, lai novērstu saaukstēšanos un gripu. Galvenās tā sastāvdaļas, kas mijiedarbojas ar imūnsistēmu, ir eleuterozīdi – tie aktivizē iedzimto imunitāti jeb organisma pirmo imūno aizsarglīniju, tā samazinot noslieci uz saslimšanu un palīdzot labāk atvairīt slimību, kad tā uzbrūk.

Kādā dubultaklā, placebo kontrolētā pētījumā zinātnieki pārliecinājās, ka dalībniekiem, kas saņēma eleiterokoku, “radikāli palielinājās” šūnu skaits, kuras veido imūnreakciju, kā arī uzlabojās T limfocītu darbība – tās ir svarīgas baltās asins šūnas, kas aizsargā no patogēniem. Tāpat zinātnieki novēroja, ka bija uzlabojušās citotoksisko T šūnu funkcijas – tie ir limfocīti, kas sargā no saindēšanās –, kā arī dabisko galētājšūnu funkcijas, kurām ir liela nozīme cīņā ar vīrusu inficētām šūnām.

Citos pētījumos aplūkota kāda līdzekļa iedarbība, kas satur eleiterokoku, ja tas lietots kombinācijā ar andrograpi (Andrographis paniculata) – augu, ko tā labvēlīgās ietekmes dēļ, kādu tas atstāj uz imūnsistēmu, plaši izmanto ājurvēdā. Pētījuma dalībnieki abus līdzekļus lietoja 72 stundu laikā pēc pirmo saaukstēšanās pazīmju parādīšanās, un saaukstēšanās smagums un slimošanas ilgums samazinājās.

Kā sagatavot un kur meklēt

Noteikti iegādājieties tikai tādus līdzekļus, kas ir gatavoti no īsta dzeloņainā eleiterokoka. Daudziem uz etiķetes ir rakstīts “Eleiterokoks” vai “Sibīrijas žeņšeņs”, taču tajos nav senticocus sugas auga. Lai par to ātri pārliecinātos, pievērsiet uzmanību, vai aktīvo sastāvdaļu uzskaitījumā ir minēti eleuterozīdi.

Ieteicamā deva

Ja eleiterokoks ir pulvera formā, lietojiet dienā pa 1–3 g (apmēram pustējkarote), ja tā ir tinktūra, tad 50–100 pilienus trīs reizes dienā. Sāciet ar nelielu daudzumu, vērojiet, kā organisms reaģē, un ļoti pakāpeniski palieliniet devu līdz vēlamajam daudzumam. Pēc nedēļas, kad  lietots pavisam neliels daudzums, ja tas ir nepieciešams, devu var pamazām palielināt un tad pielāgot organisma vajadzībām.

Ieguvumi citos gadījumos

Palielināta izturība. Ja nopietni sportojat, izmantojiet eleiterokoku pēc treniņiem, lai atgūtu spēkus. To var lietot arī pirms tāliem ceļojumiem, kad pārlidojumos tiek šķērsotas laika joslas.

Mundrums un labākas koncentrēšanās spējas. Lietojiet no rīta vai pusdienlaikā kafijas vai citu dzērienu vietā, kuri satur kofeīnu, jo arī eleiterokoks paceļ enerģijas līmeni.

Padoms

Pārmaiņus dažas nedēļas lietojiet eleiterokoku un tad divas nedēļas nelietojiet, lai ļautu organismam “pārstartēties”.

Visu rakstu lasiet žurnāla “Ko Ārsti Tev Nestāsta” jaunākajā numurā. Vēl žurnālā – intervija ar dabiskās redzes atjaunošanas skolotāju Viju Bušu, padomi par ceļojumos noderīgiem homeopātiskiem līdzekļiem, integratīvu pieeju krūts vēža ārstēšanā, rīcineļļas izmantošanu dziednieciskos nolūkos, veselīgāko sāli, kā arī citi ar veselību saistīti temati. Meklējiet žurnālu preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.      

Materiālam izmantota Tero Isokaupilas un Danieles Raienas Broidas grāmata Healing Adaptogens: The Definitive Guide to Using Super Herbs and Mushrooms for Your Body's Restoration, Defense, and Performance (Hay House, 2023).