Kūrortu reģions Itālijā ceļ trauksmi: fiksēts bīstamas slimības uzliesmojums
foto: Giorgio Morara / Alamy/ Vida Press
Pesaro province Itālijā.
Tūrisms

Kūrortu reģions Itālijā ceļ trauksmi: fiksēts bīstamas slimības uzliesmojums

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Itālijas pilsētā Fano kopš 2024. gada augusta vidus fiksēti vairāk nekā 100 Denges drudža saslimšanas gadījumi.

Itālijā zinātnieki ceļ trauksmi par bīstamā Denges drudža gadījumu skaita uzplūdu populārajā kūrorta reģionā, kas atrodas Adrijas jūras piekrastē. Kā raksta "EurActiv", atsaucoties uz vietējo varasiestāžu paziņojumu, nelielā Fano pilsētā kopš 2024. gada augusta vidus fiksēti vairāk nekā 100 apstiprināti šīs slimības gadījumi, kas spēcīgu sāpju un spazmu dēļ dažiem pacientiem pazīstams arī kā "kaulu lūzuma drudzis". 35 saslimušajiem bija nepieciešama hospitalizācija.

Tikmēr zinātnieki joprojām cenšas saprast, kāpēc šī piekrastes pilsēta ar 60 tūkstošiem iedzīvotāju ir tik ļoti cietusi. "Par laimi, inficēšanās zona ir ļoti maza, jo odiem ir 200 metru ierobežota pārvietošanās," uzmundrināja Nacionālā veselības institūta infekcijas slimību nodaļas pētījumu vadītāja Flāvija Rikardo.

Denges drudzis Eiropā

Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs 2024. gada vasaras sākumā paziņoja par strauju Denges drudža gadījumu skaita pieaugumu visā Eiropā Āzijas tīģerodu izplatības dēļ, kas iznēsā šo bīstamo slimību. Kopumā brīdinājums izplatīts 11 Eiropas valstīm.

Sākotnēji Denges drudzis bija Āzijas un Dienvidamerikas valstu problēma, kur ik gadu tika fiksēti miljoniem inficēšanās gadījumu un desmitiem tūkstošu nāves gadījumu. Tomēr globālās sasilšanas dēļ pēdējos gados tā sākusi izplatīties uz Eiropas dienvidiem: Itālijā vien šogad reģistrēti 500 gadījumi, saskaņā ar Nacionālā veselības institūta datiem.

Lai gan šogad valstī nav reģistrēts neviens denges drudža nāves gadījums, ārsti ir nobažījušies, ka aina varētu būt sliktāka, nekā šķiet, jo daudzi bezsimptomu gadījumi paliek nereģistrēti. Tāpat Eiropā sākuši arvien biežāk fiksēt saslimšanas gadījumus ar Rietumu Nīlas drudzi, ko iznēsā visi tie paši tīģerodi.