Igaunijas ministre pēc šķiršanās no latviešu vīra gādājusi par ģimeni uz valsts rēķina
foto: Krishan Chand/Sipa/Shutterstock/ Vida Press
2016. gadā Mailisa Repša kandidēja uz Valsts prezidentes amatu. Igaunijas valsts kasei paveicās...
Pasaulē

Igaunijas ministre pēc šķiršanās no latviešu vīra gādājusi par ģimeni uz valsts rēķina

Zelma Jansone

Kas Jauns Avīze

Harju apriņķa tiesa Igaunijā atzinusi bijušo izglītības un zinātnes ministri Mailisu Repšu par vainīgu valsts mantas izšķērdēšanā un krāpšanā un piespriedusi viena gada un piecu mēnešu nosacītu cietumsodu un 1230 eiro naudassodu.

Igaunijas ministre pēc šķiršanās no latviešu vīra ...

Repšai arī daļēji jāsedz ministrijas tiesas izdevumi 3877 eiro apmērā un zaudējumi 6070 eiro apmērā.

2020. gada novembrī Repša atkāpās no amata, kad parādījās informācija, ka ministrijas šoferis regulāri vadājis viņas bērnus uz skolu un interešu pulciņiem. Vēlāk atklājās, ka Repša dienesta automašīnā ar ģimeni devusies atpūtā uz Horvātiju, turklāt nenoformējot šo atvaļinājumu oficiāli.

Par ministrijas līdzekļiem iegādāts kafijas automāts viņas mājām, apmaksāta lidmašīnas biļete ģimenes loceklim, segti transporta un dzīvesvietas izdevumi, kas saistīti ar brīvā laika aktivitātēm, Repšas dzimšanas dienas svinības restorānā. Apsūdzībā par nelikumīgu ministrijas degvielas kartes izmantošanu tiesa nolēma, ka tā uzskatāma par administratīvu pārkāpumu.

Repša atkāpās arī no Centra partijas priekšsēdētāja vietnieces un parlamenta frakcijas vadītājas amata. Viņa bijusi izglītības un zinātnes ministre trīs reizes: 2002.–2003. gadā, 2005.–2007. gadā un 2016.–2020. gadā.

2019. gadā izjuka viņas un latviešu jurista Agra Repša vairāk nekā 20 gadu ilgusī laulība, kurā dzimuši seši bērni – vīrs bija pieķerts atpūtā Kubā ar citu sievieti, pēc neoficiālas informācijas, ar kādu savu tautieti.

Kad 2016. gadā Repša kandidēja uz Igaunijas Valsts prezidentes amatu, viņas vīrs sniedza interviju portālam Delfi: “To, ka mana sieva ir ļoti gudra politiķe, to es zināju vienmēr.  Viņai ir globāla, valstiska domāšana, var just, ka viņai ir vīzija, un tas arī ir priekšnoteikums, lai kļūtu par līderi.”