Vecākiem var šķist, ka viņu bērns slimo nepārtraukti. Slimot ir normāli, skaidro klīnikas vadītāja
foto: Publicitātes foto
Klīnikas “Vesels bērns” dibinātāja un vadītāja Ilze Zariņa.
Esi vesels
Šodien 07:25

Vecākiem var šķist, ka viņu bērns slimo nepārtraukti. Slimot ir normāli, skaidro klīnikas vadītāja

Viedokļu nodaļa

Jauns.lv

Kad bērni uzsāk pirmsskolas gaitas, viena no lietām, kas pārsteidz ģimeni, ir salīdzinoši biežāka slimošana. Tas var radīt neizpratni, satraukumu vai pat dusmas, tomēr svarīgi saprast, ka tas ir dabisks process, ar ko saskaras teju visi bērni.

Stāsta klīnikas “Vesels bērns” dibinātāja un vadītāja Ilze Zariņa

Kad bērni pēc vasaras brīvdienām atgriežas pirmsskolā un rudens atnes arī vēsāku laiku, vīrusu izplatība ir neizbēgama. Vienlaikus ir dažādas lietas, ko pedagogi un vecāki var darīt, lai palīdzētu stiprināt bērna imunitāti.

Slimošana – normāla bērna attīstības daļa

Pirmsskola ir vieta, kur bērni ir ciešā kontaktā - kopīgi spēlēs, ēd, guļ, mācās, tāpēc neraugoties uz to, ka pedagogi un pirmsskolu darbinieki pastiprināti domā par bērnu veselību, vīrusi tomēr ir viltīgāki. Septembris ir laiks, kad bērni atgriežas no vasaras brīvdienām, viņi ir pabijuši dažādās vidēs – kāds laukos, kāds pilsētas dzīvoklī vai ārvalstu ceļojumā, un tas nozīmē, ka bērniem ir atšķirīgas imūnsistēmas pieredzes un iespējama arī vīrusu izplatība. Taču jāatceras, ka tas ir normāli. Bērni vecumā no trīs līdz pieciem gadiem slimo aptuveni deviņas vai desmit reizes gadā, un tas tiek uzskatīts par normu. Vecākiem var šķist, ka viņu bērns slimo nepārtraukti, bet patiesībā tas ir process, kura laikā organisms mācās cīnīties ar infekcijām. Lai gan saprotu vecāku raizes katru reizi, kad bērns slimo, vienlīdz svarīgi ir atcerēties, ka mūsu emocionālais stāvoklis ietekmē bērnu – ja būsim mierīgi un pozitīvi noskaņoti, tas palīdzēs arī bērnam lieki nesatraukties un ātrāk izveseļoties.

Kā veicināt bērnu imunitāti?

Bērnu imunitāte ir sarežģīts mehānisms, kurā katram sīkajam gabaliņam ir būtiska loma. Ja bērns bieži slimo, īpaši ar vīrusu infekcijām, ir svarīgi pievērst uzmanību vairākiem faktoriem, kas var ietekmēt imūnsistēmu. Pareizs un sabalansēts uzturs ir pirmais solis, lai veicinātu bērna imunitāti. Mēs visi zinām, ka bērniem ļoti garšo saldumi, tomēr tie nomāc imūnās sistēmas darbību un var veicināt kaitīgo baktēriju vairošanos. Uztura papildināšana ar vitamīniem ir būtiska, bet to lietošana ir jāsabalansē. Piemēram, D vitamīns ir vitāli svarīgs imūnsistēmas darbībai, un bieži vien pat saulainās dienās bērniem šī vitamīna līmenis asinīs var būt zems.

Vēl viens svarīgs faktors ir miegs, kam bieži netiek pievērsta pietiekama uzmanība, lai gan tas ir izšķirošs bērna veselībai un imunitātei. Bērniem vecumā no viena līdz pieciem gadiem ik dienu nepieciešamas vismaz 10–13 stundas miega. Arī fiziskās aktivitātes ir ļoti svarīgas imunitātes stiprināšanā – pat nelielas, bet regulāras pastaigas svaigā gaisā var būtiski uzlabot bērna veselību. Pētījumi liecina, ka, palielinot dienā noieto soļu skaitu par 1000, var samazināt slimošanas ilgumu. Tāpat nevajadzētu aizmirst, ka bērnus ieteicams ģērbt kā “sīpoliņus”, izmantojot vairākas plānas apģērba kārtas, kas ļauj vieglāk pielāgoties laikapstākļiem un novērst pārkaršanu. Ja saslimšanas ir ilgstošas un nepieciešama regulāra antibiotiku lietošana, noteikti ir jāapsver imunologa apmeklējums.

Sadarbība un atklātība starp vecākiem un pedagogiem

Vecāku un pedagogu sadarbība ir būtisks faktors, kas sekmē bērna labklājību un veselību kopumā. Vecākiem jābūt godīgiem un atklātiem, runājot ar pedagogiem par bērna veselības stāvokli un ikdienas vajadzībām. Jo vairāk informācijas tiek sniegts pirmsskola, jo labāk pedagogi var parūpēties par bērna labsajūtu. Pirmsskolu darbinieki rūpīgi strādā, lai radītu bērniem droši vidi, tostarp no higiēnas un veselības viedokļa, piemēram, tiek vēdinātas telpas, tās tiek regulāri tīrītas u.tml. Tāpat bērniem tiek regulāri atgādināts, cik svarīga ir roku mazgāšana, atrašanās svaigā gaisā, kāpēc ir nepieciešams vilkt cepuri u.tml. Tāpat ir pirmsskolas, kas sper vēl papildus soļus un sadarbojas ar mediķiem, piemēram, pirmsskola “CreaKids” aicina mūs tikties ar vecākiem, stāstīt par bērnu veselību un atbildēt uz dažādiem jautājumiem. Kopīgiem spēkiem mēs rūpējamies, lai vecāki jūtas atbalstīti un var saņemt konkrētas atbildes no profesionāļiem, tādējādi veidojot uzticēšanos un aktīvu iesaisti veselīgas vides veidošanā. Tāpat mēs apmācām pirmsskolas darbiniekus, kā rīkoties ārkārtas situācijās, kā sniegt pirmo palīdzību, kad konsultēties ar veselības speciālistiem u.tml.

Neraugoties uz vīrusu izplatību un slimošanu, rudens ir brīnišķīgs gadalaiks, ko noteikti jāizbauda kopā ar bērniem. Svaigs gaiss un rudens pastaigas sniedz ne tikai prieku, bet arī stiprina imunitāti. Lai gan vīrusi ir neizbēgami, pareiza profilakse un kopīga laika pavadīšana dabā palīdzēs uzlabot bērna pašsajūtu un stiprināt organismu. Aicinu vecākus nebaidīties no rudens izaicinājumiem un izbaudīt šīs skaistās dienas ar bērniem, veidojot siltas un veselīgas atmiņas.

Jūs lasījāt autores viedokli. Tas var nesakrist ar Jauns.lv redakcijas pozīciju.