"Ja vecāki vakarus pavada pie ekrāniem, kādēļ lai bērns darītu citādāk?" Latvijā vadošie sporta klubi atklāj, kā motivē jauniešus sportot
foto: Eugene Sergeev / Alamy/ Vida Press
Sporta tīklu vadītājas atzīst, ka jauniešus motivēt nodaroties ar sportiskām aktivitātēm ir grūti.
Runā speciālists

"Ja vecāki vakarus pavada pie ekrāniem, kādēļ lai bērns darītu citādāk?" Latvijā vadošie sporta klubi atklāj, kā motivē jauniešus sportot

Gundega Grīva

Jauns.lv

Apmeklējot sporta zāli, reti kad starp aktīvo ļaužu rindām pavīdēs pusaudža seja. Ar balvām un treneriem jauniešus motivēt ir grūti, tomēr ir pozitīvie piemēri, situāciju skaidro Latvijas vadošie sporta klubu tīkli.

Apmeklēt sporta tīkla "MyFitness" sporta zāles jaunieši var jau no 12 gadu vecuma, tomēr viņi šo iespēju izmanto nelabprāt. Kā norāda "MyFitness Latvia" vadītāja Inna Alne, "no visiem sporta klubu biedriem vien četrus procentus veido jaunieši līdz 17 gadu vecumam, bet vecuma grupā no 18 -24 gadiem tie ir 15 procenti". Nedaudz labāka situācija ir sporta tīklā "Lemon Gym", kur, kā atzīst kompānijas Latvijas reģiona vadītāja Agnija Grantiņa, jaunieši veido 20 procentus no apmeklētāju skaita, tomēr arī viņa skaidro, ka jauniešus motivēt ir ļoti grūti.

"Teikšu godīgi - visu pagājušo sezonu un iepriekšējās sezonās mūsu sporta klubos bija īpaši treniņi, kas paredzēti jauniešiem un kuros tiek stāstīts par ēšanu, un veselīgu sportošanu, tomēr jaunieši uz šādām nodarbēm, diemžēl, nav pārāk atsaucīgi," skaidro Grantiņa. Savukārt Alne norāda, ka "atskatoties uz statistiku pēdējo 10 gadu laikā, jaunieši ir kļuvuši aktīvāki, tomēr viņa piekrīt, ka kopējā situācija Latvijā nav visai laba, ņemot vērā, ka Latvijā katrs piektais bērns šobrīd saskarās ar liekā svara problēmām".

Ar balvām jauniešus motivēt ir grūti

"Mēs aktīvi ar profesionāliem treneriem veidojam dažādus treniņus jauniešiem, kuros stāstam par veselīgu dzīvesveidu un pareizu sportošanu. Tāpat vasaras beigās piedāvājām jauniešiem balvas, ja viņi aktīvi apmeklēs treniņus, tomēr jauniešu motivēt ir ļoti grūti. Bija daži, kas programmas apmeklēja aktīvi un darbojās, bet jāsaka, ka pat ar motivējošām aktivitātēm viņus ir grūti piedabūt trenēties," norāda "Lemon Gym Latvia" vadītāja.

Savukārt "MyFitness Latvia" sporta klubos pieejami sporta treneri, jauniešiem ir iespējams apmeklēt speciālas, jauniešiem paredzētas grupu nodarbības "Youth Training", un tāpat sporta klubi organizē izglītojošus seminarus un ikmēneša podkāstu, kurā sertificēti treneri, ārsti un citi speciālisti izglīto ikvienu, kuram svarīgs viņa fiziskais un psihoemocionālais stāvoklis. "Mums ir svarīgi, ka jauniešiem ir vēlme un interese būt fiziski aktīviem un spēcīgiem, tādēļ šogad aizvadījām pirmo "MyFitness" jauniešu nometni. Jauniešu fiziskā sagatavotība bija dažāda, bet mūsu treneri pielāgoja slodzi katram. Nometnē novērojām, ka jaunieši pilda uzdevumus ar lielāko prieku!" skaidro Alne.

Ja vecāki vakaru pavada pie ekrāna, kādēļ lai bērni darītu citādāk?

Jautātas par iemesliem, kādēļ jaunieši mūsdienās kļuvuši mazāk fiziski aktīvi, abas vadītājas norāda, ka akmens šajā jautājumā metams arī vecāku lauciņā. "Kā jau visos laikos arī mūsdienās vecāki ir lielākais piemērs savām atvasēm. Ja vecāki labprāt vakarus pavada pie dažāda veida ekrāniem, tad kāpēc lai bērns vai pusaudzis pēkšņi to darītu citādāk? Tas pats attiecas uz uzturu. Mūsdienās pārtikas piedāvājums ir ļoti plašs, tāpēc ir būtiski piedomāt pie tā, kas tiek ēsts un kādos daudzumos. Arī te vecāki ir lielākais piemērs un padomdevējs savam pusaudzim. Ir jāpaskaidro un jāiemāca, ko nozīmē sabalansēts uzturs un kāda ir uztura ietekme uz veselību," skaidro Inna Alne.

Arī Grantiņa norāda, ka "šajā jautājumā darbs būtu jāveic ne tikai jauniešiem, bet arī viņu vecākiem. "Tas, vai jaunietis būs aktīvs atkarīgs arī no vecākiem - vai viņi rada bērnam labu piemēru un ir fiziski aktīvi. Tā var būt ne tikai došanās uz sporta zāli, bet arī riteņbraukšana, pārgājieni utt.," skaidro Grantiņa. Tāpat viņa norāda, ka svarīgi, protams, esot tas kā sporta nozarē iesaistītie jauniešus motivē, tomēr, viņasprāt, primārie motivācijas avoti ir skola, mājas un kultūra.

Alne piebilst, ka sava loma jauniešu pasivitātē ir saistīta arī ar mūsdienu laikmeta iespējām. "Piemēram, tehnoloģiju klātesamība ikdienas gaitās un digitālās pasaules iespējas jaunietim varētu šķist saistošākas, jo tā sniedz izklaidi, tūlītēju rezultātu un rada sava veida atkarību," norāda vadītāja.

Pusaudzis trīs mēnešos zaudēja 20 kilogramus

Grantiņa novērojusi, ka "Lemon Gym" zāles pārsvarā apmeklē jaunieši, kuri ir fiziski aktīvi ikdienā, bet tie, kuriem ir liekā svara problēmas, zāles apmeklē reti. Tomēr esot arī labie piemēri.

"Vēl nesen bija gadījums, ka jaunietis uzsāka sarunu ar mūsu darbinieku un sacīja, ka sporto jau trīs mēnešus un šajā laikā paguvis zaudēt 20 kilogramus. Viņš ar saviem sasniegumiem ļoti lepojās, un viņa piemērs parādīja, ka ir arī pozitīvie piemēri," norāda Grantiņa. 

Tomēr pārsvarā uz zālēm nākot aktīvi jaunieši, kuriem patīkot trenēties savās grupās - pa divi, trīs vai četri, un puiši sevišķi iecienījuši cīņas sportu. Tomēr, tam, ka jaunieši neapmeklē apmācības trenera pavadībā esot arī savas negatīvās puses. "Jaunieši neapmeklē nodarbības, kur viņus māca kā pareizi apieties ar ekipējumu un inventāru un bieži vien var redzēt, ka jaunieši dara lietas nepareizi, piemēram, ceļ pārlieku lielu svaru, nodarot sev pāri," skaidro speciāliste.

Arī Alne uzsver, ka ļoti svarīgi ir ne tikai sportot, bet arī iemācīties to darīt pareizi. "12-15 gadu veci jaunieši var apmeklēt trenažieru zāli tikai trenera vai līguma pārstāvja pavadībā. "Bērniem un jauniešiem tiek rekomendēts trenēties drošā un atbilstošā vidē ar sertificētiem speciālistiem. Ne visi "MyFitness" sporta klubā pieejamie trenažieri ir paredzēti bērnu auguma garumam. Ja trenažierus izmanto tiem neparedzētā veidā, pastāv risks gūt traumas," skaidro Alne.

Viņa izsaka gandarījumu par to, ka "aizvien vairāk vecāku, gan mammas, gan tēvi, labprāt trenējas kopā ar saviem bērniem, tādā veidā vērtīgi kopā pavadot savu laiku. Tāpat Alne norāda, ka "MyFitness" aktīvi palielina jauniešu nodarbību skaitu arī Rīgas mikrorajonos, un uzņēmums uzsācis darbu pie trīs jaunu sporta klubu izveides, lai sporta klubu apmeklējums vēl aktīvāk integrētos cilvēku ikdienas gaitās". 

Kampaņā bez maksas varēs apmeklēt treniņus ap 90 sporta klubos visā Latvijā

Lai veicinātu un atvieglotu fizisko aktivitāšu pieejamību visu vecumu cilvēkiem, kā arī mudinātu un iedrošinātu viņiem spert pirmo soli tuvāk aktīvākai ikdienai, Latvijas Veselības un fitnesa asociācija (LVFA) kampaņas "Beactiveday" laikā 23.septembrī piedāvās bez maksas apmeklēt treniņus kādā no 89 sporta vai fitnesa klubiem visā Latvijā.

Kopumā aktīvā dzīvesveida pasākumi notiks 105 dažādās norises vietās. Kā norādīja asociācija, ikvienam apmeklētājam būs iespēja saņemt konsultācijas no sertificētiem treneriem par pareizu vingrojumu izpildi, veselīgu uzturu un citiem interesējošiem jautājumiem.

LVFA valdes priekšsēdētājs Gints Kuzņecovs pauda, ka Latvijā ir viens no zemākajiem veselīgi nodzīvoto dzīves gadu rādītājiem Eiropā, un kampaņa iecerēta, lai dotu iespēju spert pirmo soli pretī aktīvākam un veselīgākam dzīvesveidam.

Kopumā Rīgā kampaņā piedalīsies 48 sporta un fitnesa klubi, Pierīgā - deviņi, Vidzemē - 12, savukārt Latgales un Sēlijas teritorijā iespēju trenēties piedāvās trīs klubi. Dalību Zemgalē pieteikuši desmit klubi, bet Kurzemē - septiņi. Tāpat dažādi kampaņas pasākumi notiks ne vien galvaspilsētā, bet arī Liepājā, Kuldīgā, Dobelē, Jelgavā, Ādažos, Mārupē, Dreiliņos, Ķekavā, Ikšķilē, Lielvārdē, Siguldā, Cēsīs, Vecpiebalgā, Valmierā, Salaspilī, Skrīveros, Aizkrauklē, Jēkabpilī un Krāslavā.