Pretgripas vakcīnas ļaus nodot no vienas ārstniecības iestādes citai
foto: Paula Čurkste/LETA
Analizējot gripas vakcīnu faktisko izlietojumu un atlikumu, secināts, ka 2024.gada 10.aprīlī neizlietotās pretgripas vakcīnas veidoja aptuveni 12 000 devas./Ilustratīvs attēls.
Esi vesels
2024. gada 14. septembrī, 10:20

Pretgripas vakcīnas ļaus nodot no vienas ārstniecības iestādes citai

Jauns.lv/LETA

Veselības ministrija (VM) rosina izmaiņas normatīvajos aktos, lai ļautu pretgripas vakcīnu nodošanu no vienas ārstniecības iestādes citai, to saskaņojot ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC).

Kā teikts VM sagatavotā noteikumu projekta anotācijā, līdz šim noteikumos nav paredzēta izņēmuma situācija, kad būtu iespējams konkrētas vakcīnas no vienas ārstniecības iestādes nodot citai ārstniecības iestādei. Līdz ar to katru gadu gripas epidēmijas sezonā atsevišķās ārstniecības iestādēs ir novērojams pretgripas vakcīnu pārmērīgs uzkrājums, savukārt citās ārstniecības iestādēs ir vērojams pretgripas vakcīnu iztrūkums, informē VM.

Lai arī vairums vakcinācijas iestāžu prognozē, cik pretgripas vakcīnas būtu nepieciešamas aprūpē esošo riska grupu personu vakcinācijai pret gripu, joprojām katrā gripas sezonā veidojas situācija, ka ir vakcinācijas iestādes, kuras nav varējušas izlietot pasūtītās pretgripas vakcīnas.

Atsevišķos gadījumos iestādes gripas vakcīnu trūkuma dēļ nevar vakcinēt visas riska grupu personas, kas izteikušas vēlmi vakcinēties pret gripu. Analizējot gripas vakcīnu faktisko izlietojumu un atlikumu, secināts, ka 2024.gada 10.aprīlī neizlietotās pretgripas vakcīnas veidoja aptuveni 12 000 devas.