Svarīgākā lieta, lai brokastīs izdotos ideāla omlete. Trīs receptes
foto: Shutterstock
Lai omlete izdotos pareiza biezuma, rēķini 3 olas uz 20 cm diametra pannu. Ja panna būs lielāka, omlete nesanāks pietiekami sulīga.
Garšīgi
2024. gada 10. septembrī, 07:23

Svarīgākā lieta, lai brokastīs izdotos ideāla omlete. Trīs receptes

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Viena no svarīgākajām lietām, lai izceptu lielisku omleti, ir piemērota panna. Vislabāk izvēlies pannu ar nepiedegošu virsmu. Raugies, lai tai nav neviena skrāpējuma, jo pat mazmazītiņš bojājums, kur omlete varētu pieķerties, sabojās tās izskatu.

Ņem vērā! 

Pannām ar nepiedegošo pārklājumu nav ilgs mūžs, tāpēc nav vērts iegādāties ļoti dārgu pannu, jo pēc apmēram diviem gadiem to vienalga nāksies mainīt. Labāk nopirkt samērā lētu un, kad tā vairs nepilda savas funkcijas, bez nožēlas mainīt pret jaunu.

Franču omlete

Lai omlete izdotos pareiza biezuma, rēķini 3 olas uz 20 cm diametra pannu. Ja panna ir mazāka, olas cepoties nepaspēs sarecēt, bet uz lielākas pannas sacepsies pārāk ātri un omlete zaudēs sulīgumu.

10 minūtes
1 personai

3 olas
1 ēdk. sviesta
sāls, malti pipari

foto: Shutterstock

1. Nelielā bļodiņā iesit olas un ar dakšiņu kul, līdz baltums pilnībā sajaucies ar dzeltenumu. Iemaisi sāli un piparus.

2. Liec pannu uz vidēji karstuma režīma un izkausē sviestu, bet neļauj tam sabrūnēt.

3. Lej pannā olas un ar koka vai plastmasas dakšiņu maisi, lai sairdinātu jau sarecējušo olu.  Kad olas jau atgādina kulteni, bet vēl joprojām ir pietiekami šķidras un turas kopā, pārtrauc maisīt un nogriez uguni.

4. Ar vieglam kustībām izlīdzini olu virsmu un, sašķiebjot pannu, no vienas malas ar dakšiņu omleti sarullē ne pārāk ciešā rullītī. Uzslidini to uz šķīvja un uzreiz pasniedz.

Ideja

* Omleti var papildināt ar sakapātiem lociņiem, sieru, sīki sagrieztu bekonu vai citām piedevām. Tās var iemaisīt olu masā, uzkaisīt uz omletes, pirms to sarullē, vai likt uz gatavas omletes pirms pasniegšanas.  

Spāņu omlete

Šo ēdienu var pasniegt gan brokastīs, gan pusdienās, gan vakariņās. Lieliski garšos ar skābu krējumu.

30 minūtes
4–6 personām

6 olas
4 kartupeļi
1 sīpols
sāls
olīveļļa cepšanai

foto: Shutterstock

1. Kartupeļus nomizo un sagriez ½ cm biezās šķēlēs. Arī sīpolu nomizo un sagriez mazliet plānākās ripās nekā kartupeļus.

2. Pannā ielej nedaudz eļļas un vienā kārtā rūpīgi apcep kartupeļu ripas no abām pusēm. Izceptās liec uz papīra dvieļa, lai nosusinātu lieko eļļu.

3. Kad kartupeļi izcepti, liec pannā sīpolus un sacep zeltainus. Bļodā sakul olas ar dāsnu šķipsnu sāls.

4. Liec pannā atpakaļ kartupeļus un saudzīgi caurjauc ar sīpoliem. Nolīdzini, uzlej sakultās olas un sašūpini pannu, lai tās vienmērīgi aptvertu kartupeļus un sīpolus. Samazini uguni zem pannas un cep, līdz olas no malām sarecējušas.

5. Uzslidini omleti no pannas uz pietiekami liela šķīvja. Tad uzliec virsū pannu un, apmetot šķīvi otrādi, dabū omleti atpakaļ pannā ar neapcepto pusi uz leju. Pabeidz cept uz nelielas uguns, līdz olas pilnībā sarecējušas.

Ideja

 Ja panna ir piemērota cepeškrāsnij, vari pabeigt cept tajā. Cepeškrāsnī cep tik ilgi, kamēr olas ir pilnībā sarecējušas.

Pildīta omlete

Pildījumu izvēlies pēc savas gaumes un patikas. Der gan apceptas sēnes, gan dārzeņi, cepetis, zaļumi, krēmsiers vai tofu.

20 minūtes
1 personai

2 olas
2 ēdk. rīvēta siera
1 ēdk. sagriezta un apcepta bekona
1 tējk. sakapātu zaļumu: pētersīļi, dilles, baziliks, salvija, lociņi
1 tējk. majonēzes (vai vairāk)
sāls, malti pipari
sviests cepšanai

foto: Shutterstock

1. Sieru samaisi ar bekonu, zaļumiem un pietiekamu daudzumu majonēzes, lai masa turētos kopā.

2. Olas sakul ar sāli un pipariem.

3. Uzkarsē pannu un izkausē tajā sviestu, tad ielej olas un karsē, līdz tās gandrīz sarecējušas. Apmet omleti otrādi un vienā pusē izklāj pildījumu. Pārloki pāri brīvo pusi un uz lēnas uguns brītiņu pakarsē. Tad apgriez omleti otrādi un ļauj izkarst otrai pusei.

4. Pasniedz ar karoti krējuma un sakapātiem zaļumiem.