OLA Foundation atklās Jasmīnas Simsones pirmo personālizstādi “Nemierīgo atmiņu tilti”
foto: Publicitātes
Jasmīnas Simsones darbi ataino mūsdienu Latvijas jaunatni, kuri turpina reflektēt par postpadomju realitāti.
Kultūra
2024. gada 17. septembrī, 10:16

OLA Foundation atklās Jasmīnas Simsones pirmo personālizstādi “Nemierīgo atmiņu tilti”

Kultūras nodaļa

Jauns.lv

25. septembrī OLA Foundation izstāžu zālē atklās jaunās mākslinieces Jasmīnas Simsones personālizstādi "Nemierīgo atmiņu tilti". Izstādē redzamie mākslas darbi skar atmiņu un nacionālās pašapziņas tēmu, reflektējot par padomju laika mantojumu un tā ietekmi uz mūsdienu jauniešiem Latvijā.

OLA Foundation atklās Jasmīnas Simsones pirmo pers...

Izstāde "Nemierīgo atmiņu tilti" ir mākslinieces Jasmīnas Simsones dziļi personisks ceļojums, kurā viņa pēta savas paaudzes attiecības ar pagātni, ko viņi nekad nav piedzīvojuši, taču tā joprojām ietekmē jauniešu nacionālo pašapziņu un personīgo identitāti. Simsones darbi ataino mūsdienu Latvijas jaunatni, kuri turpina reflektēt par postpadomju realitāti, vienlaikus mēģinot atjaunot saikni ar latviešu pagāniskajām praksēm un pasaules uztveri.

“Šī pārmantotā pieredze turpina "vilkties" līdzi no paaudzes paaudzē, radot nemieru un šaubas par nākotni, īpaši mūsdienu drošības apdraudējumu un konfliktu kontekstā. Tajā pašā laikā bijušās PSRS valstu nācijas par šiem laikiem prot pajokot vai daudznozīmīgi klusēt. Mēs visi “zinām”, ko nozīmē būt apspiestiem, pat ja nekad neesam bijuši apspiesti. Tas viss turpina dzīvot mūsu smieklos, asarās, bailēs un klusumā,” par izstādes darbiem stāsta jaunā māksliniece.

foto: Publicitātes
Jasmīnas Simsones izstāde būs skatāma Ola Foundation (Ogļu iela 12a, Rīga) izstāžu telpā līdz 2025. gada 15. janvārim.
Jasmīnas Simsones izstāde būs skatāma Ola Foundation (Ogļu iela 12a, Rīga) izstāžu telpā līdz 2025. gada 15. janvārim.

“Izstāde "Nemierīgo atmiņu tilti" piedāvā unikālu un intīmu skatījumu uz Latvijas vēsturi un kultūru caur jauna mākslinieka prizmu. Šī izstāde aicina skatītājus pārdomāt pagātni un tās paliekošo ietekmi uz mūsdienu latvieša identitāti un nākotni, vienlaikus piedāvājot ieskatu Jasmīnas Simsones mākslinieciskajā pasaulē, kur pagātne un tagadne saplūst vienotā vizuālā stāstā,” gaidāmo izstādi komentē izstādes kuratore Katrīna Jaunupe.

Jasmīna Simsone studē Vankūverā, Britu Kolumbijas Universitātē, kur viņa iegūst divus mākslas bakalaura grādus − vizuālajā mākslā un kino. Viņas producētie filmu projekti ir izrādīti dažādos filmu festivālos Sietlā, Vankūverā, Edmontonā un Portugālē. Jasmīnas mākslas darbi bijuši izstādīti Vankūverā, tostarp viņas triptihs “Budēļi” tika izstādīts The Hatch mākslas galerijā, un pavisam nesen viņas zīmējumu sērija “Sarkanais aizskars” tika izstādīta The Audain mākslas centrā. Simsones stils ir izteiksmīgs reālisma un ekspresionisma apvienojums, kas balstīts uz krāsu teoriju, realizētu ar eļļas krāsu palīdzību. Viņas darbi tiecas veicināt nostalģiskas sajūtas, attēlojot Latvijas kultūrvēsturisko nozīmīgumu no svaigas un atšķirīgas perspektīvas.

Informatīvais atbalstītājs: Izdevniecība “Rīgas Viļņi”