Pēdējos gados Kenijā zvērīgi nonāvētas trīs olimpietes. Vīrieši viņas nogalina, jo sportistes esot ļoti turīgas
foto: REUTERS/SCANPIX
Olimpiskā Ugandas sportiste Rebeka Čeptegeja.
Sporta zvaigznes
2024. gada 17. septembrī, 05:19

Pēdējos gados Kenijā zvērīgi nonāvētas trīs olimpietes. Vīrieši viņas nogalina, jo sportistes esot ļoti turīgas

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Aģentūra "Reuters" atklājusi detaļas par 33 gadus vecās Ugandas sportistes Rebekas Čeptegejas slepkavību Kenijā. Vieglatlēte tika nogalināta neilgi pēc atgriešanās no Parīzes, kur viņa piedalījās olimpiskajās spēlēs.

Pēdējos gados Kenijā zvērīgi nonāvētas trīs olimpi...

Kā raksta aģentūra, Čeptegeja 1. septembra rītā gatavojās doties uz baznīcu. Tikmēr viņas bijušais puisis Diksons Ndiema Marangačs zvanījis savam draugam, lai pajautātu, vai nevar aizdot šķiltavas. Viņš sacīja, ka viņam ir "steidzamas lietas" un viņš gatavojas doties prom no pilsētas, "Reuters" pastāstīja pats draugs, kurš dzīvoja Elgona kalna apkārtnē, kur dzīvoja arī Čeptegeja. Lūgums tika noraidīts.

Pēc dažām stundām, kad Čeptegeja ar meitām atgriezās mājās no baznīcas, Marangačs viņu aplēja ar benzīnu un aizdedzināja, tomēr aizdegās arī pats. Pēc dažām dienām abi slimnīcā mira.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Olimpiskās sportistes Rebekas Čeptegejas bēres 2024. gada 14. septembrī Ugandā.
Olimpiskās sportistes Rebekas Čeptegejas bēres 2024. gada 14. septembrī Ugandā.

Kā ziņo "Reuters", slepkavība notikusi strīda laikā, kad abi diskutējuši par zemes gabalu, ko sportiste iegādājusies, kad pēc pēc Marangača lūguma pārcelās uz Keniju no dzimtās Ugandas. Marangačs pēc abu šķiršanās apgalvoja, ka zeme pieder viņam, kamēr sportistes tēvs tagad paziņo, ka tā neesot. "Reuters" raksta, ka viņš aģentūrai parādījis fotogrāfiju ar 2021. gada martā parakstītu un apzīmogotu zemes dokumentu. Šajā dokumentā Rebeka norādīta kā zemes pircēja, bet Marangačs vien kā liecinieks. Savukārt Marangača māsa apgalvo, ka pāris apvienojis līdzekļus zemes iegādei.

Pēc Čeptegejas tuvinieku teiktā, viņa vismaz trīs reizes vērsusies policijā ar paziņojumiem, ka vīrietis viņu sit un draud, tostarp ar viņas bērnu nogalināšanu. Sportiste pati izrīkojās ar savu naudu un bija lielas ģimenesapgādniece. Viņa rūpējās par vecākiem, duci brāļu un māsu un divām viņas meitām -  9 un 11 gadus vecas. Pēc šķiršanās Marangačs palicis bez naudas, žurnālistiem pastāstīja nogalinātās ģimene. Pēc mediju rīcībā esošās informācijas, policija "lūgusi Marangaču turēties tālāk no Čeptegejas mājām".

Sportistu ienākumi piesaista manipulatorus un slepkavas

Šī ir jau trešā vieglatlētes slepkavība Kenijā kopš 2021. gada, norāda "Reuters". 2021. gadā tika nodurta garo distanču skrējēja, pasaules čempionātu medaļniece Agnese Tiropa, slepkavībā tika vainots viņas vīrs. Viņš neatzina sevi par vainīgu un tika izlaists pret drošības naudu 2023. gadā. Tikmēr 2022. gadā tika nogalināta Bahreinu pārstāvošā Kenijas skrējēja Damarisa Mutuā, par kuras slepkavību tur aizdomās viņas etiopiešu draugu. Kenijas policija apgalvo, ka viņš aizbēdzis no Kenijas. Varas iestādes vēsta, ka strādā, lai novērstu dzimumu vardarbību. Bet aktīvisti saka, ka viņu centieni īsti nedod nekādu rezultātu.

Vardarbībai pret sportistēm Kenijā ir sistēmisks raksturs, raksta "Reuters". Elites skrējēji par vienu maratonu var nopelnīt vairāk naudas, nekā daudzi kenijieši nopelna gada laikā. Viņu panākumi bieži vien padara viņus par mērķi vīriešiem, kuri cenšas ar viņām manipulēt un iegūt viņu īpašumu.

Kopumā vardarbība pret sievietēm ir milzīga problēma Kenijā. Pēc valdības 2022. gada datiem, katra trešā pusaugu meitene un sieviete kļūst par tās upuriem. Proti, gandrīz 34% Kenijas meiteņu un sieviešu vecumā no 15 līdz 49 gadiem tika pakļautas fiziskai vardarbībai, saskaņā ar 2022. gada valdības datiem. Turklāt īpašam riskam tiek pakļautas precētas sievietes - aptauja liecina, ka 41% ir saskārušies ar vardarbību.

Nevalstiskā organizācija "Femicide count Kenya", kas dokumentē tīšu slepkavību gadījumus pēc dzimuma principa, reģistrējusi 157 sieviešu slepkavības 2024. gadā. Tas ir augstākais rādītājs gada laikā kopš 2019. gada, kad organizācija sāka vākt datus. "Arvien vairāk sieviešu saskaras ar vardarbību, taču viņas nesaņem palīdzību no policijas," saka grupas līdzdibinātāja Odrija Mugeni.

Rādītāji pasaulē

Kenijas rādītāji nav unikāli: 2023. gadā tika publicēti PVO, ANO Narkotiku un noziedzības pārvaldes, kā arī ANO - sievietes struktūras ziņojumi, kuros noteikts, ka katra trešā sieviete uz planētas tiek pakļauta fiziskai un/vai seksuālai vardarbībai. Šis skaitlis neietver seksuālu uzmākšanos. Pēc Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) datiem, visbiežāk ar vardarbību saskaras Pakistānas, Gvinejas, Senegālas, Beninas un Jemenas iedzīvotājas.

Lielākoties vardarbība pret sievietēm nāk no viņu intīmajiem partneriem. Visā pasaulē 27% attiecībās esošo sieviešu dzīves laikā tiek pakļautas kādai fiziskas vai seksuālas vardarbības formai no vīrieša puses. Starp šīm sievietēm 42% gūst fiziskas traumas. Līdz 38% sieviešu slepkavību visā pasaulē izdara viņu intīmie partneri.