"Sajūta", ka vainīgi ir ārsti - skandalozā Kristīna Duņeca publicē murgus par četrus gadus veco zēnu, kurš mira no difterijas
foto: Ekrānšāviņš
Pēc skandalozās vakcīnskeptiķes Kristīnas Duņecas izteikumiem sociālajos tīklos cilvēki pieprasa saukt pie atbildības ne tikai vecākus, kas savus bērnus izvēlas nepotēt pret nāvējošo slimību, bet arī Duņecu, kas izplata sazvērestības teorijas par "vakcīnu ļaunumu".
Sabiedrība
2024. gada 17. septembrī, 10:34

"Sajūta", ka vainīgi ir ārsti - skandalozā Kristīna Duņeca publicē murgus par četrus gadus veco zēnu, kurš mira no difterijas

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Pirmdien Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) intensīvajā terapijā mira četrus gadus vecais puisēns no Vidzemes reģiona, kurš bija saslimis ar difteriju. To steidza izmantot bēdīgi slavenās "vakcīnskeptiķu" kopienas līdere Kristīna Duņeca, apgalvojot, ka "varbūt slimnīca vienkārši neizārstēja". Tas sociālajos tīklos savukārt licis uzdot jautājumu par to, vai tie, kuri mudina vecākus nevakcinēt bērnus, arī nav sodāmi?

"Sajūta", ka vainīgi ir ārsti - skandalozā Kristīn...

Jau vēstīts, ka BKUS nesen nonāca četri bērni, kuri inficējušies ar difteriju un nebija pret to vakcinēti. Kā norāda slimnīcā, pateicoties labai vakcinācijas aptverei, Latvija līdz aizpagājušajai nedēļai bijusi no "difterijas brīva zona", tomēr tagad sācies lokāls difterijas uzliesmojums un šobrīd slimnīcā atrodas vairāki nevakcinēti bērni un pieaugušie.

Duņecai "sajūta", ka vainīga ir slimnīca

Uz traģisko četrgadīgā puisēna nāvi reaģējusi arī bēdīgi slavenā "vakcīnskeptiķu" kustības viedokļa līdere Kristīne Duņeca, kas īpašu slavu iemantoja Covid-19 mēnešos. "Līdzjūtība ģimenei! Bet kāpēc uzsvars uz "nevakcinētais"? Vai vakcinēti bērni slimnīcā neiet bojā no dažādām kaitēm, liela daļa no kurām ir vakcīnu komplikācijas? Ja izpētītu, cik daudziem ar vēzi slimojošajiem bērniem palaidējmehānisms bija tieši vakcinācija biezā slānī, kas rada autoimunitāti un dažādus iekaisuma procesus, un sintētiskais K vitamīns (sasaisti apliecina medicīniski pētījumi). Cik bērni ik gadu mirst no pēkšņās nāves sindroma, kas ir vakcīnu oficiālā blakne?" teikts Duņecas vadītajā "Telegram" grupā "Vrealitāte Latvijā".

Pēcāk seko arī diezgan tiešs verbāls uzbrukums slimnīcai un mediķiem: "Un šeit, zinot aizkulises, sajūta, ka tika paņemta sociāli mazaizsargāta "superalternatīvā" ģimene ar specifisku ticību un bērns, iespējams, netika izārstēts. Neticami, ka ar mūsdienu medicīnas tehnoloģijām un medikamentiem nav iespējams ārstēt difteriju. Te ir pārākā pretruna. Medicīna ir tik progresīva, spēj piedāvāt efektīvas vakcīnas, bet pamēģiniet tikai nesavakcinēt, jo efektīvu zāļu šai pašai progresīvajai medicīnai nav."

Sociālajos tīklos gan cilvēki pieprasa saukt pie atbildības ne tikai vecākus, kas savus bērnus izvēlas nepotēt pret nāvējošo slimību, bet arī Duņecu, kas izplata sazvērestības teorijas par "vakcīnu ļaunumu".

Šāds viedoklis izskan sociālajā tīklā "X", kur pievienots ekrānuzņēmums ar kādas mammas pateicības ierakstu Duņecai: "Patiesībā pateicoties tev, tavām informatīvajām ziņām , mana divgadniece ir nevakcinēts (tīrasiņu) bērniņš. Kopš dzimšanas nav saņēmusi nevienu poti. Šobrīd, protams, tieku kā mamma biedēta ar Covid, ar difteriju no ģimenes ārstes puses, taču esmu tik stipri pārliecināta par to kaitīgumu tikai no taviem rakstiem.”

Arī citi sociālā tīkla "X” lietotāji neizslēdz, ka tie, kas iestājas pret vakcīnām, varētu notikušajā vainot mediķus, kuri "salaidušu vēnās čemtreiļu putekļus un zaļo pērtiķu bakas". 

"Kurš tad ir atbildīgs par bērniem? Vecāki! Gribās ticēt citām klaču tantēm - pašu atbildība. Vecāki jau atbildēja - bērns miris, var tagad dzīvot ar to,” pauž kāds cits "X" lietotājs.

"Manuprāt drošības policijai būtu jāizķer šos te vakcīnrealitātes brīnumus un apsūdzēt pēc panta par darbībām, kas radījušas smagas sekas vai nāvi,” uzskata Ernests.

Vēl kāds cits uzskata, ka priekšzīmi būtu jārāda pašai valdībai, sakot: "Jā, cilvēki baidās no vakcīnu blaknēm, tas nav noslēpums. Valdība nedara neko, lai šīs bailes kliedētu/meļus/panikas cēlājus apklusinātu. Valdība nav gatava labprātīgi uzņemties atbildību, ja blakņu sekas kādam arī iestājas.”

Iveta tikmēr pauž neizpratni, kā var būt tā, ka bailes no vakcīnas ir lielākas par bailēm no nāves?

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) atgādina, ka no saslimšanas ar difteriju pasargā laikus veikta vakcinācija un balstvakcinācijas. Dažādu kombinēto vakcīnu sastāvā ir difterijas toksoīds jeb padarīts par nekaitīgu difterijas toksīns. Vakcinētas personas organismā ir antivielas, kuras inficēšanās gadījumā neitralizē difterijas izraisītāja izstrādāto toksīnu un infekcija nenodara kaitējumu cilvēkam. Tomēr ar laiku antivielu daudzums samazinās, tāpēc ir nepieciešamas regulāras balstvakcinācijas.

Kas ir Kristīna Duņeca?

Interneta vietnes "vakcinrealitate.org" un "Telegram" lapas "Vrealitāte Latvijā" autore un satura veidotāja ir bijusī žurnāliste Kristīna Duņeca. Minētā vietne izveidota vēl krietni pirms Covid-19 pandēmijas, un tur jau tolaik publicēti dažādi manipulatīvi raksti par vakcīnu bīstamību, tostarp par bērnu potēšanu pret difteriju un masalām.

Sākoties Covid-19 pandēmijai Duņeca viena no pirmajām sāka izplatīt sazvērestības teorijas par jaunā koronavīrusa izcelsmi un cilvēces “čibēšanu ar vakcīnām ASV miljardieru interesēs”.  Pēc kāda laika Duņeca kļuva par interneta pseidotelevīzijas "Brīvvalsts.tv" seju.

Šī satura vietne apkopoja un raidījumu, sižetu formātā pasniedza sazvērestības teorijas un valstij nedraudzīgu informāciju. Jauns.lv plaši pētīja šī veidojuma aizkulises, taču tā finansēšanas avoti līdz galam nekļuva skaidri.

Vēl 2021. gadā, kad valstī bija būtiski celt vakcinēšanās apjomu pret Covid-19, Duņeca pie vakcinācijas centriem nodarbojās ar cilvēku, tostarp pensionāru, atrunāšanu. Ar gadījumiem, kad tas izdevies, aktīviste lielījās sociālajos tīklos. Duņeca iesaistījās arī plašajās “tautas sapulcēs”, kuras Covid-19 mēnešos notika vairākkārt, tostarp pēc dažādu politiķu iniciatīvas, un, kuru ietvaros nereti tika traucēta sabiedriskā kārtība un pārkāpti Covid-19 pandēmijas laikā spēkā esošie noteikumi.