Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kubas valdība paziņoja, ka tā atkal strādā pie elektroapgādes atjaunošanas visā salā pēc tam, kad valsts kontrolētie mediji sestdien, 19. oktobrī ziņoja, ka valsts elektrotīkls sabrucis otro reizi 24 stundu laikā, vēsta "Reuters".

Kuba cīnās ar elektroapgādes atjaunošanu pēc divkārtēja elektrotīkla sabrukuma

Kubas valdība paziņoja, ka tā atkal strādā pie elektroapgādes atjaunošanas visā salā pēc tam, kad valsts kontrolētie mediji sestdien, 19. ...

Pasaulē

Kuba grimst tumsā: valsts cenšas atjaunot elektroapgādi pēc divkārtēja elektrotīkla sabrukuma

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kubas valdība paziņoja, ka tā atkal strādā pie elektroapgādes atjaunošanas visā salā pēc tam, kad valsts kontrolētie mediji sestdien, 19. oktobrī ziņoja, ka valsts elektrotīkls sabrucis otro reizi 24 stundu laikā, vēsta "Reuters".

Kuba grimst tumsā: valsts cenšas atjaunot elektroa...

Valsts galvenā elektroenerģijas amatpersona Lazaro Guerra sestdienas rīta TV ziņās paziņoja, ka vēl viena tīkla kļūme Kubas rietumos ir piespiedusi tehniķus no jauna pieslēgt trīs svarīgas elektrostacijas sistēmai, īslaicīgi apturot progresu.

"Es nevaru garantēt, ka šodien izdosies pilnībā pieslēgt sistēmu, taču mēs prognozējam, ka šodien būtu jāpanāk ievērojams progress," sacīja Guerra.

foto: REUTERS/SCANPIX
Cilvēki pastaigājas pa tumšajām Havanas ielām.
Cilvēki pastaigājas pa tumšajām Havanas ielām.

Tieši pirms Guerra paziņojuma "KubaDebate", viens no valsts kontrolētajiem medijiem, ziņoja, ka tīkla operators UNE ziņojis par "pilnīgu nacionālās elektroenerģijas sistēmas atslēgšanos."

Guerra tieši neapstiprināja pilnīgu sabrukumu, atstājot zināmu neskaidrību par notikušo.

Kubas elektroenerģijas tīkls pirmo reizi sabruka piektdien pusdienlaikā, kad viena no lielākajām elektrostacijām salā pēkšņi pārstāja darboties, atstājot vairāk nekā 10 miljonus cilvēku bez elektrības.

Pat pirms tīkla sabrukuma elektroenerģijas trūkums piektdien piespieda Kubas komunistu valdību nosūtīt mājās darbiniekus, kas nav būtiski nepieciešami, un atcelt skolas nodarbības bērniem, cenšoties taupīt degvielu elektroenerģijas ražošanai.

Taču piektdienas vakarā dažviet uz salas sāka parādīties gaisma, radot cerības par elektroapgādes atjaunošanu.

Kubas valdība ir vainojusi nedēļām ilgu elektroapgādes traucējumu saasināšanos – bieži vien 10 līdz 20 stundu dienā – nolietotās infrastruktūras, degvielas trūkuma un pieaugošā pieprasījuma dēļ.

Spēcīgie vēji, kas pagājušajā nedēļā sākās ar viesuļvētru "Miltons", arī sarežģīja salas spējas piegādāt retās degvielas kravas no kuģiem pie krasta, lai nodrošinātu degvielu elektrostacijām, paziņoja amatpersonas.

Degvielas piegādes salai šogad ievērojami samazinājās, jo Venecuēla, Krievija un Meksika, kas agrāk bija galvenie piegādātāji, ir samazinājušas savus eksporta apjomus uz Kubu.

Kubas galvenā sabiedrotā Venecuēla šogad uz pusi samazināja dotētās degvielas piegādes Kubai, piespiežot salu meklēt dārgāku naftu citos tirgos.

Kubas valdība vaino ASV tirdzniecības embargo un bijušā prezidenta Donalda Trampa laikā noteiktās sankcijas par pastāvīgajām grūtībām iegādāties degvielu un rezerves daļas naftas darbināto staciju ekspluatācijai un uzturēšanai.

ASV piektdien noliedza jebkādu saistību ar tīkla sabrukumu Kubā.