Pasaulē

Donalda Trampa potenciālais slepkava Raiens Veslijs Rūts atstājis zīmīti par sava uzbrukuma mērķi

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Raiens Veslijs Rūts, kuru tur aizdomās par 15. septembra atentāta mēģinājumu pret ASV eksprezidentu Donaldu Trampu, pirms vairākiem mēnešiem bija uzrakstījis vēstuli, paziņojot par savu nodomu nogalināt Trampu.

Donalda Trampa potenciālais slepkava Raiens Veslij...

"Šis bija atentāta mēģinājums pret Donaldu Trampu," teikts tiesai iesniegtajā vēstulē. Apsūdzētāji paziņojuši, ka šī vēstule, kuras adresāts norādīts kā "Pasaule", tika nogādāta kāda liecinieka mājā vairākus mēnešus pirms 15. septembra incidenta Floridā.

58 gadus vecais Raiens Rūts pirmdien stāsies federālās tiesas priekšā, kur viņam var izvirzīt jaunas apsūdzības. Pagaidām viņam izvirzītas apsūdzības divos punktos par noziegumiem, kas attiecas uz ieročiem.

Rūts pagājušajā nedēļā savā pirmajā tiesas sēdē tiesnesim bija paziņojis, ka viņam nav nekādu līdzekļu un uzkrājumu, taču vēstulē bija piedāvājis naudas atlīdzību ikvienam, "kurš var pabeigt darbu", ja viņam pašam tas neizdotos.

Kārba ar vēstuli, kā arī munīciju, būvmateriāliem, instrumentiem un četri telefoniem, tika nogādāta pirms atentāta mēģinājuma publiski nenorādīta liecinieka mājā, liecina apsūdzības iesniegtie tiesas dokumenti. Šis liecinieks kārbu atvēris pēc tam, kad uzzināja par atentāta mēģinājumu.

ASV Slepenā dienesta aģenti pamanīja šautenes stobru, kas slējās no krūmiem divas bedres priekšā vietai, kur Tramps svētdien spēlēja golfu, kas pamudināja aģentus šaut uz aizdomās turamo. Persona aizbēga uz savu transportlīdzekli, taču viņu pamanīja kāds liecinieks, kurš nofotografēja viņa transportlīdzekli, uz kurā bija redzama arī numura zīme. Vīrieti drīz pēc tam aizturēja. 

Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka Tramps gandrīz katru svētdienu pavada golfa klubā, kad viņš nav priekšvēlēšanu kampaņā, taču Slepenā dienesta direktors Ronalds Rovs vēlāk apgalvoja, ka bijušajam prezidentam “patiesībā pat nebija paredzēts tur doties”, tāpēc aģentiem pēdējā brīdī nācās sastādīt drošības plānu.

Gadu pirms iespējamā slepkavības mēģinājuma Rūts internetā publicēja ziņas, kurās kritizēja Trampu un izrādīja lielu interesi par atbalstu Ukrainai tās karā ar Krieviju. Vienā no 2020. gada ierakstiem Rūts apgalvoja, ka 2016. gadā atbalstīja Trampu, taču ir mainījis savu viedokli par bijušo prezidentu: “Es un visa pasaule cerējām, ka prezidents Tramps būs citādāks un labāks nekā kandidāts, taču mēs visi bijām ļoti vīlušies, un, šķiet, ka jūs kļūstat arvien sliktāks”. Pavisam nesen viņš ierosināja, ka Trampa priekšvēlēšanu kampaņas sauklim vajadzētu būt “padarīt amerikāņus atkal par vergiem”.

Saskaņā ar Federālās vēlēšanu komisijas ierakstiem 2019. un 2020. gadā Rūts ziedoja nelielas summas Demokrātu partijas kandidātu kampaņām. Rūts toreizējo kandidātu Džo Baidenu nodēvēja par “miegaino Džo” un kritizēja viņu kā cilvēku, kurš “neko neaizstāv un kurš ir tikpat klibs kā Hilarija [Klintone]”.

Dienās pirms un pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī Rūts desmitiem reižu rakstīja par šo konfliktu. “Es esmu gatavs doties uz Ukrainu, karot un mirt,” viņš rakstīja vienā no ziņām. Savukārt Zelenskim viņš solīja pievienoties cīņā un lūdza Ukrainas līderi atbildēt. 

Ukrainas Sauszemes spēku pavēlniecības ārvalstu leģiona pārstāvis apliecināja, ka Rūts vairākas reizes sazinājies ar pavēlniecību, taču viņš nekad nav bijis tās militārās vienības sastāvā, kurā cīnās ārzemju brīvprātīgie: “Mēs vēlamies paskaidrot, ka Raiens Veslijs Rūts nekad nav bijis Starptautiskajā leģionā, nav bijis ar to saistīts vai saistīts jebkādā statusā. Jebkādi apgalvojumi vai ierosinājumi, kas liecina par pretējo, ir pilnīgi neprecīzi.”

Pirms globāla mēroga aktivitātēm Rūtam dzimtajā Ziemeļkarolīnas štatā bijušas nepatikšanas ar likumu. Laikraksts “Greensboro News and Record” 2002. gadā ziņoja, ka viņš tika arestēts pēc tam, kad bija iebarikādējies vietējā uzņēmumā ar ložmetēju. Tiesas ieraksti liecina, ka viņam tika izvirzītas apsūdzības par masu iznīcināšanas ieroča glabāšanu, kā arī citas apsūdzības, un viņš atzina savu vainu. Saskaņā ar tiesas dokumentiem turpmākajos gados Rūtam tika izvirzītas vairākas mazāk nopietnas apsūdzības krimināllietās, no kurām dažas vēlāk tika atceltas. Viņš vairākkārt tika apsūdzēts par bezvērtīgu čeku izrakstīšanu, un 2003. gadā viņš atzina savu vainu vienā no šīm apsūdzībām. 2009. un 2010. gadā viņam tika izvirzītas apsūdzības par kontrolējamo vielu glabāšanu un zagta transportlīdzekļa glabāšanu, abas apsūdzības tika atceltas, un viņš tika atzīts par vainīgu zagtu preču glabāšanā, par ko viņam tika piespriests trīs gadus ilgs nosacīts sods.

Jāpiebilst, ka 13. jūlijā Pensilvānijas štata Batlerā notika pirmais Trampa nogalināšanas mēģinājums, kad 20 gadus vecais Tomass Metjū Krukss Trampa vēlēšanu kampaņas mītiņa laikā sašāva viņu ausī, kā arī nogalināja vienu, bet ievainoja vēl sešus mītiņa dalībniekus. Kruksu nogalināja Slepenā dienesta snaiperis.

Donalds Tramps ir republikāņu kandidāts 5. novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, kur viņam pretī stāsies pašreizējā viceprezidente, demokrātu kandidāte Kamala Harisa. Šovasar no cīņas izstājās ASV prezidents Džo Baidens, kurš Trampu pieveica 2020. gada vēlēšanās.