Bulgārija noliedz Sofijā reģistrēta uzņēmuma saistību ar Libānā eksplodējušajām ierīcēm
foto: AFP/Scanpix
Eksplodējušo peidžeru atliekas.
Pasaulē

Bulgārija noliedz Sofijā reģistrēta uzņēmuma saistību ar Libānā eksplodējušajām ierīcēm

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Bulgārijas varasiestādes piektdien paziņojušas, ka Sofijā bāzētajam uzņēmumam nav nekādas saistības ar komunikācijas ierīcēm, kas eksplodēja Libānā.

Bulgārija noliedz Sofijā reģistrēta uzņēmuma saist...

Jau ziņots, ka Libānā otrdien sprāgstot peidžeriem un trešdien rācijām, nogalināti 37 cilvēki. Bojāgājušo vidū ir gan grupējuma "Hizbollah" kaujinieki, gan civilisti, arī bērni. Ievainoti aptuveni 2900 cilvēku.

"Hizbollah" sprādzienu vilnī vaino Izraēlu, bet Izraēla atbildību oficiāli nav uzņēmusies. Tiesa, Izraēlas avoti medijiem apstiprinājuši saistību ar sprādzieniem.

"Pēc pārbaudēm ir neapstrīdami konstatēts, ka Bulgārijā nav importētas, eksportētas vai ražotas tādas sakaru iekārtas, kas atbilstu 17.septembrī eksplodējušajām," paziņoja Bulgārijas Nacionālās drošības aģentūra (SANS).

Ceturtdien SANS paziņoja par izmeklēšanas sākšanu pēc Ungārijas tīmekļa vietnes "Telex" ziņotā, ka uzņēmums "Norta Global", ko Sofijā reģistrējis kāds norvēģis, importējis ierīces un pēc tam piegādājis tās Libānas grupējuma "Hizbollah".

Šodien SANS paziņoja, ka uzņēmums un tā īpašnieks "nav veicis nekādus darījumus, kas saistīti ar preču pārdošanu vai pirkšanu" vai uz kuriem "attiecas terorisma finansēšanas likumi".

2022. gadā dibinātais uzņēmums "Norta Global" pagājušajā gadā deklarēja 650 000 eiro ieņēmumus par konsultēšanas pakalpojumiem ārpus Eiropas Savienības (ES).

Taivānas augstākās amatpersonas apgalvo, ka sakaru ierīces, kurām bija vietējā uzņēmuma "Gold Apollo" zīmols, nenāca no Taivānas, un "Gold Apollo" vadītājs paziņoja, ka tās ražotas Ungārijā bāzētajā uzņēmumā "BAC Consulting KFT", kam "Gold Apollo" atļāvis izmantot savu preču zīmi.

Taču Ungārijas valdības pārstāvis sacīja, ka "BAC Consulting KFT" ir "tirdzniecības starpnieks, kuram Ungārijā nav savas ražošanas vai darbības vietas".