"Ir labās un arī sliktās ziņas!” Juriste atklāj jaunumus par senioru, kuram sociālā darbiniece, iespējams, izkrāpa visu
foto: Facebook/Palīdzēsim viens otram
Vīrietis Madonā atstāts bezpalīdzīgā stāvoklī.
Sabiedrība
Šodien 07:50

"Ir labās un arī sliktās ziņas!” Juriste atklāj jaunumus par senioru, kuram sociālā darbiniece, iespējams, izkrāpa visu

Violanta Dzene

Jauns.lv

Satraucošas ziņas saņemtas no Madonas, kur kāda 93 gadus veca sirmgalvja māja un citi īpašumi pārrakstīti uz vietējā Sociālā dienesta darbinieces vīra vārda, bet pats seniors, pateicoties nevienaldzīgiem cilvēkiem, nonācis Madonas slimnīcā. Savu palīdzību senioram piedāvājusi organizācija "Palīdzēsim viens otram". Sarunā ar Jauns.lv "Palīdzēsim viens otram" piesaistītā juriste Sintija Siņicka atklāj, kā šobrīd jūtas kungs un kā notiek lietas virzība.

"Ir labās un arī sliktās ziņas!” Juriste atklāj ja...

Jau vēstīts, ka sociālā tīkla "Facebook" grupas "Palīdzēsim viens otram" administrators Edijs Pipars publicējis satraucošu informāciju: "No LTV raidījuma "4.studija" saņēmām signālu par patiesi šokējošu gadījumu Madonā. Tur, iespējams, seniora īpašuma izkrāpšanā un cilvēka nobadināšanā iesaistīta vietējā Sociālā dienesta darbiniece. Mēs savā ikdienas darbā esam iepazinuši daudz atbildīgus un pretimnākošus cilvēkus, kas strādā sociālā jomā. Diemžēl šoreiz piedzīvojām smagu vilšanos."

Saskaņā ar stāstīto, 5. septembrī Madonā, privātmājā, savā gultā atrasts seniors vārdā Jānis. Viņš nevarēja ne piecelties, ne īsti parunāt. Viņš cieta smagas sāpes no izgulējumiem un vienīgā pārtika, kuru viņš lietoja uzturā bija cukurs un kola. 

Palīdzību vīrietim izsauca nevienaldzīgas kaimiņienes, kuras noskaidrojušas, ka īpašums, kurā kungs joprojām dzīvo, kopš pērnā gada viņam vairs nepieder, bet jaunais īpašnieks ir sociālās darbinieces vīrs.

Kā Jauns.lv atklāj "Palīdzēsim viens otram" piesaistītā juriste Sintija Siņicka, vīrieša veselības stāvoklis šobrīd ir stabils. "Šorīt [19. septembrī] saņēmu arī jaunākos video, kuros redzams, ka vīrietis jau runā ar protēzi mutē un veseļojas,” patīkamās ziņas atklāj juriste. 

Jāni slimnīcā pēkšņi uzmeklējuši arī tuvi radinieki, kas līdz šim par vīrieti nebija likušies ne zinis. Kā stāsta Siņicka, radinieki vīrieti nav apciemojuši un aprūpi nav snieguši, tikai sazinājušies caur telefonu. Par to, ka izveidojusies šāda situācija, radinieki uzzinājuši tikai vīrietim nonākot slimnīcā.

"Fakts, kas arī likās ļoti interesants, ka ir pretrunas kaut kādās lietās. Radinieki stāsta, ka saziņa esot pārtrūkusi, jo kungam neesot bijis telefons un, ko mēs arī noskaidrojām, tad tas telefons viņam bija pazudis vai atņemts. Protams, rodas jautājums, kāpēc radinieki tajā mirklī, kad kungam vairs nebija telefona, neko nedarīja lietas labā,” norāda Siņicka.

Radinieki apgalvojuši, ka uz īpašumu nepretendējot, kaut gan pēc likuma viņiem ir tādas tiesības. "Ir bijuši arī teksti par to, ka viņi ir gatavi ņemt kungu savā aprūpē. Par to periodu, uzzinot, ka viņam ir tāda situācija, viņi neesot zinājuši, bet to, vai tā informācija ir patiesa vai nav, to es arī nevaru pateikt,” apgalvo juriste.

Radinieki esot bijuši arī pie notāra, lai noskaidrotu, kā rīkoties tālāk. Problēma gan esot faktā, ka visi kunga dokumenti, tai skaitā pase, atrodas mājās, kur vienīgās tiesības iekļūt esot tās īpašniekam – sociālās darbinieces vīram, uz kura vārda īpašums pārrakstīts. 

"Radinieki ieradās pie viņa prasīt, lai dod pieeju dokumentiem, bet viņš atbildēja, ka viņam esot pilnvara un viņš nevienam neko nevarot dot. Tad, kad tika prasīts, lai viņš šo pilnvaru parāda, viņš pateicis, ka neko nerādīs. Radiniekiem esot pateikts, lai viņi dodas prom, jo viņam neesot laika runāt, līdz ar ko šeit vēl ir arī ļoti interesanta situācija," pastāsta juriste.

Tas, pēc Siņicka paustā, rada jautājumu arī par to, kā vīrietis līdz šim saņēma pensiju. "Vai gadījumā, ja viņš saņem pensiju uz maksājumu kartes, šī karte nav pieejama arī šiem Kromāņiem, vai varbūt ir kāda pilnvara pastā. Mūsu rīcībā šādas informācijas nav." Tas apgrūtina arī tālāko darbu, jo "lai kaut ko formētu, mums ir nepieciešama kunga pase, kuras viņam nav.”

"Te ir arī jākonstatē, vai kungs bija pie pilna prāta tajā mirklī, kad noslēdza šādu darījumu, jo, kā mēs arī to saprotam no kunga sniegtā viedokļa, kas ir arī redzams šajos videomateriālos, ka viņš nav zinājis, ka viņš ir parakstījies par īpašuma pārdošanu. Viņš domāja, ka ir parakstījies par pusdienām, kas viņam tiek nestas, kuras beigās gan netika nemaz piegādātas,” norāda juriste.

Saistībā ar notikušo policijā ir iesniegts iesniegums un policija ir uzsākusi resorisko pārbaudi. Tāpat ir lūgts uz lietas izmeklēšanas laiku uzlikt īpašumam arestu, jo ir saņemta informācija, ka no vīrieša mājas ir izzagtas viņam piederošas mantas. 

Siņicka atzīst, ka priekšā gaidāma izaicinoša cīņa, ņemot vērā, ka civiltiesisko ceļu šobrīd nav iespējas iet, ņemot vērā, ka kungam nav pase. "Es radiniekus informēju, ka pēc būtības ir jāņem kungu aizgādībā, lai būtu aizgādības tiesības. Tas ir radinieku pusē, tad attiecīgi arī tā rīcībspēja būtu radiniekiem. Teorētiski to var arī darīt jebkurš cits cilvēks, bet nu radiniekiem vienmēr ir priekšroka. Mans viedoklis, ka to varētu darīt kaimiņienes, jo viņas tiešām par kungu rūpējās, bet mums nav tiesības to visu ietekmēt,” atzīst Siņicka.