Islandē pirmo reizi kopš 2016. gada manīts polārlācis, tomēr plēsēja liktenis izrādījās bēdīgs
foto: Shutterstock
Polārlācis.
Pasaulē

Islandē pirmo reizi kopš 2016. gada manīts polārlācis, tomēr plēsēja liktenis izrādījās bēdīgs

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Polārlācis, kas bija nokļuvis Islandē no Grenlandes, tika nošauts, jo nebija citas alternatīvas, paziņoja Islandes varas iestādes. Šis ir pirmais polārlāča novērojums Islandē kopš 2016. gada.

Islandē pirmo reizi kopš 2016. gada manīts polārlā...

Tiek uzskatīts, ka dzīvnieks bija atpeldējis uz ledus gabala no Grenlandes, šķērsojot vairākus simtus kilometru. Pēdējā laikā Islandes piekrastē tika novērots vairāk aisbergu, kas, iespējams, palīdzēja dzīvniekam nokļūt salā.

Policijas lēmums nošaut dzīvnieku tika pieņemts ciešā sadarbībā ar vides iestādēm. Varas iestādes skaidroja, ka dzīvnieku nebija iespējams atgriezt Grenlandē, jo pastāvēja bažas, ka tas varētu pārnēsāt slimības.

Eksperti norādīja, ka plēsējs bija salīdzinoši veselīgs, un tā līķis, kas svēra aptuveni 150 līdz 200 kilogramus, tiks izpētīts Reikjavīkā.

Lai gan polārlāči ir apdraudēta suga, Islandē šādi dzīvnieki rada nopietnu apdraudējumu gan cilvēkiem, gan mājlopiem. Iestādes ir nolēmušas, ka polārlāči, kas nonāk salā, ir jālikvidē, jo dzīvnieku atgriešana ir pārāk dārga. Eksperti arī uzsver, ka polārlāči ilgtermiņā Islandē nevar izdzīvot, jo tur trūkst jūras ledus un pārtikas resursu.