Superjahtas katastrofa Sicīlijā: prokuratūra uzsāk izmeklēšanu
foto: AP/Scanpix
Itālijas prokurors Ambrogio Kartosio (pa labi) piedalās preses konferencē par kuģa “Bayesian” bojāeju Termini Imerese, Sicīlijā, 2024. gada 24. augustā.
Pasaulē
2024. gada 24. augustā, 22:32

Superjahtas katastrofa Sicīlijā: prokuratūra uzsāk izmeklēšanu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Sestdienas rītā preses konferencē Sicīlijas pilsētā Termini Imerese prokurors Ambrogio Kartosio paziņoja, ka sākusies izmeklēšana, un tiek uzskatīts, ka tika pastrādāta slepkavība bez iepriekšēja nodoma.

Superjahtas katastrofa Sicīlijā: prokuratūra uzsāk...

19. augustā vētras laikā nogrima superjahta “Bayesian”, kurā Maikls Linčs svinēja zvērināto attaisnojošo spriedumu. Uz 56 metrus garās buru jahtas “Bayesian” klāja atradās 22 cilvēki, no kuriem 15, ieskaitot Linča sievu Andželu Bakaresu un Linča juristi Ailu Ronaldu, izdevās izglābt, bet Linčs un viņa 18 gadus vecā meita Hanna gāja bojā.

“Bayesian” bija noenkurojusies pie Sicīlijas Portičello ostas, kad to pārsteidza vētra. Aculiecinieki apgalvo, ka “kuģis pazudis zem viļņiem dažu minūšu laikā”, tomēr šādi apgalvojumi samulsinājuši jūras spēku ekspertus, kas apgalvo, ka “jahtai šādiem laikapstākļiem nevajadzēja sagādāt problēmas, jo tai bija jābūt aprīkotai ar augstākās klases furnitūru un drošības elementiem”. Jahtas vraku ūdenslīdēji atrada 50 metru dziļumā. Bojā gājušo skaitā ir arī ASV finanšu giganta “Morgan Stanley International” vadītājs Džonatans Blūmers, viņa sieva Džūdija, britu juridiskās firmas “Clifford Chance US LLP” partneris Kristofers Morvillo, viņa sieva Neda un kuģa pavārs Rekaldo Tomass.

Prokurors Ambrogio Kartosio apstiprināja izmeklēšanas sākšanu, bet sacīja, ka pašlaik nav identificēts neviens aizdomās turamais. Galvenais jautājums, uz ko koncentrējas izmeklētāji, ir tas, kā buru kuģis, ko tā būvētājs, Itālijas kuģubūvētava "Perini Navi", uzskatīja par “neispējamu nogremdēt”, nogrima, bet blakus esošais buru kuģis būtībā necieta.

Prokurori norādīja, ka jahta visticamāk nogrima negaisa izraisītu pēkšņu vēja brāzmu, nevis ūdensstaba ietekmē. Izmeklētāji arī vēlās noskaidrot, kāpēc apkalpe gandrīz pilnībā izdzīvoja, izņemot šefpavāru, bet seši pasažieri bija iesprostoti korpusā. Palermo ugunsdzēsēju brigādes jaunais komandieris apstiprināja, ka lielākā daļa izcelto līķu atrasti tajā pašā kuģa daļā - kreisajā pusē un tuvāk virsmai -, kas liecina, ka pasažieri bija meklējuši drošību kajītēs. Prokurora vietnieks sacīja, ka, visticamāk, pasažieri bija aizmiguši, piebilstot, ka viens no galvenajiem izmeklēšanas mērķiem ir noskaidrot, vai viņus kāds brīdinājis. Vietnieks arī apstiprināja, ka kapteiņa kabīnē dežūrēja viens cilvēks.