Lietuva neielaiž Klaipēdas ostā no Krievijas peldošu kuģi "Ruby", kura krava spētu iznīcināt visu apkārtni
"Ruby" (ekrānuzņēmums no soctīkliem)
Pasaulē
2024. gada 12. septembrī, 18:16

Lietuva neielaiž Klaipēdas ostā no Krievijas peldošu kuģi "Ruby", kura krava spētu iznīcināt visu apkārtni

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Lietuva neielaidīs remontdarbiem Klaipēdas ostā no Krievijas peldošu kravas kuģi "Ruby' ar ārkārtīgi bīstamo amonija nitrāta kravu, ceturtdien paziņoja Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte. Agresorvalsts pārvadātā krava sprāgšanas gadījumā spētu nopostīt milzīgu teritoriju.

Lietuva neielaiž Klaipēdas ostā no Krievijas peldo...

"Kravai netiks atļauts ienākt ostā," viņa paziņoja, uzstājoties Seimā.

Pirms tam tika ziņots, ka no "Ruby" kuģa kapteiņa saņemts lūgums atļaut veikt remonta darbus Klaipēdas ostā, LRT.lt apstiprināja Klaipēdas Valsts jūras ostas direkcijas vadītājs Aļģis Lataks. "Kuģis, kas kuģo zem Maltas karoga un pārvadā apmēram 20 000 tonnu amonija nitrāta kravu, ir pieteicies Klaipēdas ostā iespējai šeit izkraut kravu un veikt remontdarbus pie doka kādā no ostā strādājošajiem kuģu remonta uzņēmumiem. Uzsveram, ka pašlaik rūpīgi izvērtējam visus apstākļus. Lēmums par to, vai atļaut kugim ienākt Klaipēdas ostā, tiks pieņemts tuvākajā laikā,” viņš sacīja.

Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns Seimā paziņoja, ka Krievijas kuģi bieži mēdz lūgt atļauju iepeldēt Eiropas ostās, lai veiktu remontdarbus. Viņš norādīja, ka piemēram, gar Dānijas šaurumiem bieži peld veci, sarūsējuši Krievijas kuģi.

183 metrus garais kravas kuģis “Ruby” izbrauca no Krievijas ziemeļu ostas Kandalakšas 22. augustā un pārvadā 20 000 tonnu amonija nitrāta, kas ir bēdīgi slavens ar vairākām tehnogēnām katastrofām, tostarp katastrofālo 2020. gada sprādzienu Libānas galvaspilsētā Beirūtā. Toreiz gāja bojā 218 cilvēki, tika ievainoti vairāk nekā 7000, bet bez pajumtes palika apmēram 300 000 cilvēki. Kuģis “Ruby” pārvadā septiņas reizes vairāk amonija nitrāta, nekā uzsprāga Beirūtas ostas noliktavā, kur bija “tikai” 2750 tonnas.

1. septembrī tas nokļuva pie Norvēģijas lielākās polārās pilsētas Trumses. "Kuģis bija bojāts vētrā, cietusi dzenskrūve, korpuss un stūre," toreiz ziņoja "Barents Observer". Trumses policija otrdien paziņoja, ka "nav vēlams", lai kuģis remontdarbus veiktu pilsētas tuvumā. "Marine Traffic" dati liecina, ka pašlaik kuģis atrodas Norvēģu jūrā netālu no Andenesas pilsētas.

Krievija ir viena no lielākajām amonija nitrāta eksportētājām pasaulē, bet Baltās jūras Kandalakšas osta tiek izmantota nosūtīšanai tā nogādāšanai uz pasaules tirgiem. Kolas pussala ir galvenais mēslojumam nepieciešamās rūdas avots, ko iegūst Hibīnu kalnos, bet ražošana notiek arī citās Krievijas vietās.