Pasaulē
2024. gada 23. augustā, 02:35

Superjahtas katastrofa Sicīlijā: ar divu dienu starpību traģiskos apstākļos no dzīves šķīrās skandalozas krāpšanas prāvas dalībnieki

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Uz nesenās superjahtas “Bayesian” katastrofas fona pie Sicīlijas krastiem, kurā gāja bojā seši cilvēki, daudzi pievērsa uzmanību vienam tās bojā gājušajam pasažierim, britu tehnoloģiju uzņēmējam Maikam Linčam, kuru savulaik dēvēja par "britu Bilu Geitsu". Izrādās, pastāv kāda aizdomīga sakritība, kas liktu sajūsmā lēkt gaisā sazvērestību teoriju piekritējiem!

Superjahtas katastrofa Sicīlijā: ar divu dienu sta...

Ar nieka divu dienu starpību traģiskos apstākļos divu tūkstošu kilometru attālumā viens no otra spēka gados no savas dzīves šķīrās savulaik skandalozas krāpšanas prāvas dalībnieki Maiks Linčs un Stīvens Čemberlens, kuriem draudēja līdz 25 gadu ieslodzījums. Vēl vairāk — savas nāves brīdī Linčs uz jahtas svinēja savu attaisnojošo spriedumu!

Mazs ieskats vēsturē

1996.gadā Linčs kopā ar Deividu Tabizelu un Ričardu Gonti nodibināja meklēšanas programmatūras uzņēmumu “Autonomy”. Linča vadībā “Autonomy” kļuva par vadošu uzņēmumu Lielbritānijas “Silīcija ielejas” analogā Kembridžas klasterī, bet pašu Linču nodēvēja par “britu Bilu Geitsu”. 2011. gada oktobrī “Autonomy” tika pārdots amerikāņu informācijas tehnoloģiju gigantam “Hewlett-Packard” par vairāk nekā 11 miljardiem dolāru (9,8 miljardi eiro), bet pats Linčs no pārdošanas nopelnīja aptuveni 800 miljonus dolāru (718,5 miljoni eiro).

Nepatikšanas sākās jau 2012 gada novembrī, kad “Hewlett-Packard” paziņoja par 8,8 miljardu ASV dolāru aktīvu norakstīšanu pēc “Autonomy” iegādes, vainojot šīs kompānijas bijušo vadību tīšā finanšu rādītāju sagrozīšanā, lai mākslīgi uzpūstu “Autonomy” vērtību. Linčs noraidīja jebkādas apsūdzības. Kaut gan 2015. gadā Lielbritānijas Nopietno krāpšanas lietu izmeklēšanas birojs izbeidza savu izmeklēšanu, neatrodot pietiekamus apsūdzības pierādījumus, 2018. gadā ASV varas iestādes krāpšanā apsūdzēja Linču un bijušo “Autonomy” viceprezidentu finanšu jautājumos Stīvenu Čemberlenu, bet jau iepriekš šajā gadā bijušo “Autonomy” finanšu direktoru Sušovanu Huseinu ASV tiesa atzina par vainīgu krāpšanā un viņam piesprieda piecu gadu ieslodzījumu.

2019. gada martā “Hewlett-Packard” Londonas Augstajā tiesā iesniedza civilprasību pret Linču un Huseinu, viņus apsūdzot krāpšanā un prasot 5 miljardu dolāru kompensāciju. 2022. gada janvārī tiesnesis atzina, ka “Hewlett-Packard” prasība lielā mērā ir pamatota, taču norādīja, ka konkrētā piedzenamā summa tiks noteikta vēlāk, un tā būs ievērojami mazāka par prasīto. Linča komanda spriedumu pārsūdzēja, un lieta vēl nav noslēgusies.

Kamēr Londonas tiesā notika civillietas izskatīšana, ASV centās panākt Linča un Čemberlena izdošanu, viņiem izvirzot daudzas kriminālapsūdzības sazvērestībā un krāpšanā. Pēc ilgstošas juridiskas cīņas, kurā iesaistījās arī parlamenta deputāti un bijušie kabineta ministri. Linču 2023. gada maijā tomēr izdeva ASV, kur viņi 2024. gada 18. martā stājās tiesas priekšā Sanfrancisko 2024. gada 18. martā. Neviens no viņiem savu vainu neatzina, bet 6. jūnijā zvērinātie viņus attaisnoja visos apsūdzības punktos.

Abu veiksminieku negaidītā nāve divu dienu laikā

Ilgi priecāties par savu veiksmi ne Linčam, ne Čemberlenam nebija lemts.

Jau 17. augustā automašīna notrieca 52 gadus veco Čemberlenu, kad viņš bija devies rīta skrējienā Kembridžšīrā netālu no savām mājām Longstentonā, un no traumām viņš nomira slimnīcā. Viņu notriekušās automašīnas vadītāja palika traģēdijas vietā un palīdzēja policijas izmeklēšanā. Policija paziņoja, ka notikušajā nesaskata aizdomīgus apstākļus, ņemot vērā Čemberlena priekšnieka Linča traģisko bojāeju pēc divām dienām Itālijā. Kembridžšīras policija paziņojusi, ka nav sazinājusies ar kolēģiem Itālijā un neplāno uz turieni doties.

Savukārt Linčs gāja bojā, kad pie Sicīlijas krastiem 19. augustā vētras laikā nogrima superjahta “Bayesian”, kurā viņš svinēja zvērināto attaisnojošo spriedumu. Uz 56 metrus garās buru jahtas “Bayesian” klāja atradās 22 cilvēki, no kuriem 15, ieskaitot Linča sievu Andželu Bakaresu un Linča juristi Ailu Ronaldu, izdevās izglābt, bet viņa 18 gadus vecā meita Hanna gāja bojā.

“Bayesian” bija noenkurojusies pie Sicīlijas Portičello ostas, kad to pārsteidza vētra. Aculiecinieki apgalvo, ka “kuģis pazudis zem viļņiem dažu minūšu laikā”, tomēr šādi apgalvojumi samulsinājuši jūras spēku ekspertus, kas apgalvo, ka “jahtai šādiem laikapstākļiem nevajadzēja sagādāt problēmas, jo tai bija jābūt aprīkotai ar augstākās klases furnitūru un drošības elementiem”. Jahtas vraku ūdenslīdēji atrada 50 metru dziļumā.

Bojā gājušo skaitā ir arī ASV finanšu giganta “Morgan Stanley International” vadītājs Džonatans Blūmers, viņa sieva Džūdija, britu juridiskās firmas “Clifford Chance US LLP” partneris Kristofers Morvillo, viņa sieva Neda un kuģa pavārs Rekaldo Tomass.