Sabiedrībā pazīstamas personas dodas baudīt Latvijas Nacionālā teātra jauniestudējumu "Cilvēki laivās" (foto: Mārtiņš Ziders)

Ar jauniestudējumu "Cilvēki laivās" Latvijas Nacionālajā teātrī atklāj 106. sezonu; 12.09.2024

Izrāde iestudēta Ineses Mičules režijā un tapusi pēc Alberta Bela romāna. Bela romāns "Cilvēki laivās" ir viens no ievērojamākajiem darbiem ...

Kultūra
2024. gada 13. septembrī, 02:12

FOTO: sabiedrībā pazīstamas personas un citi mākslas mīļotāji bauda Latvijas Nacionālā teātra jauniestudējumu "Cilvēki laivās"; diemžēl autors Alberts Bels to nesagaidīja

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

No 12. septembra Latvijas Nacionālajā teātrī skatāms 106. sezonas atklāšanas jauniestudējums "Cilvēki laivās".

FOTO: sabiedrībā pazīstamas personas un citi māksl...

Izrāde iestudēta Ineses Mičules režijā un tapusi pēc Alberta Bela romāna. Bela romāns "Cilvēki laivās" ir viens no ievērojamākajiem darbiem latviešu literatūrā, kas iezīmē nacionālās pašapziņas pieaugumu un vēsturiskās atmiņas atgriešanos, vērtē iestudējuma autori.

Romāna iestudēšana teātrī bijis sen lolots notikums. Kā informēja Tilhena, autors pats pagājušā gada rudenī uzticēja darba iestudēšanu Latvijas Nacionālajam teātrim, tomēr viņš nesagaidīja pirmizrādi, tāpēc izrāde tiks veltīta viņa piemiņai.

Romāna un izrādes darbība norit 19.gadsimta vidū Kuršu kāpā, un, lai arī Bela romāns izdots 1987.gadā, tajā iekļautie simboli un tēmas ir bijušas aktuālas gan tolaik, gan šobrīd, mudinot uzturēt nacionālās kultūras un valodas vērtību, norāda izrādes režisore.

Mičules režija pēdējo sezonu laikā novērtēta kā īpaši nozīmīga, spilgta un novatoriska - 2024.gadā viņa kļuvusi par Teātra dienas izcilības balvas laureāti, saņemot Eduarda Smiļģa balvu.

Izrādē "Cilvēki laivās" lomas atveido Uldis Anže, Marija Bērziņa, Normunds Laizāns, Dace Bonāte, Egils Melbārdis un citi.