Rīgas NVO namā notiks diskusija "Dzimtā valoda, identitāte un piederība"
Runā Rīga
2014. gada 19. februāris, 13:57

Rīgas NVO namā notiks diskusija "Dzimtā valoda, identitāte un piederība"

Jauns.lv

Piektdien, 21. februārī, no plkst.13.00 Rīgas NVO namā (Laimdotas iela 42) notiks Starptautiskajai dzimtās valodas dienai veltīts pasākums - diskusija „Dzimtā valoda, identitāte un piederība”. Pasākumā diskutēs par to, kā savstarpēji saistās valoda, identitāte un piederība, par to, kādu nozīmi Latvijas dažādo tautību cilvēki piešķir savai dzimtajai valodai, un vai valodu dažādība Latvijā tiek uztverta kā vērtība vai šķērslis integrācijai.

Tiks spriests par to, kā cittautiešiem veidojas piederība savai etniskai grupai un piederība Latvijai, ja dzimtā valoda nav latviešu. Pasākumu atklās Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, UNESCO Latvijas Nacionālā komisijas ģenerālsekretāra pienākumu izpildītāja Baiba Moļņika, Valsts izglītības satura centra direktora vietniece Agra Bērziņa un uzņēmuma „Lielvārds” valdes priekšsēdētājs Aivars Gribusts.

Plkst. 13.30 NVO nama 205. telpā sāksies diskusija, kurā piedalīsies sabiedrībā atzīti integrācijas jautājumu eksperti - Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, Saeimas deputāte, biedrības „Latvijas baltkrievu savienība” valdes locekle Jeļena Lazareva, Valsts prezidenta Mazākumtautību konsultatīvās padomes locekle, Latvijas Krievu kultūras biedrības priekšsēdētāja Jeļena Matjakubova, Valsts prezidenta Mazākumtautību konsultatīvās padomes loceklis, Latvijas Ukraiņu savienības priekšsēdētājs Viktors Stefanovičs, Kultūras ministrijas Sabiedrības integrācijas departamenta pārstāve Anita Kleinberga, Latvijas Kopienu iniciatīvu fonda valdes priekšsēdētāja Dr.Pead. Liesma Ose, Latvijas Universitātes profesore, psiholoģe Sandra Sebre. Diskusiju vadīs asociētā profesore Baiba Bela, un to būs iespējams vērot tiešraidē interneta vietnē: www.nvotv.lv .

Līdztekus diskusijai NVO nama zālē notiks arī UNESCO LNK organizētās akcijas „Darini ābeci” izsludināšana, kurā būs filoloģes Zojas Sīles lekcija par lībiešu valodu šodien, nevalstisko organizāciju radošās prezentācijas un priekšnesumi, kā arī stāsts par Jura Cibuļa ābeču kolekciju un citas aktivitātes.

21. februārī visā pasaulē atzīmē Starptautiskā dzimtās valodas dienu, lai izceltu valodas nozīmi ikdienas komunikācijā, pašizpausmē, sabiedrības veidošanā, kā arī zināšanu apgūšanā un nodošanā. Puse pasaules iedzīvotāju lieto 15 lielākās valodas, tikai 200 valodām runātāju skaits pārsniedz vienu miljonu. Pasaulē kopumā pastāv apmēram 6700 valodas, mazākās nu tām strauji izzūd.

Diskusiju organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta (RD IKSD) Projektu un sabiedrības integrācijas nodaļas Nevalstisko organizāciju atbalsta sektors.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva/Foto: Evija Trifanova, LETA