Kultūras ministre: reģionālās koncertzāles piesaistīs cilvēkus un investīcijas. VIDEO
Kultūras ministre Dace Melbārde.
Kultūra
2014. gada 31. maijs, 15:53

Kultūras ministre: reģionālās koncertzāles piesaistīs cilvēkus un investīcijas. VIDEO

Jauns.lv

Koncertzāļu projekti Latvijas reģionos nodrošinās radošu un bagātu kultūras dzīvi, kā arī piesaistīs reģioniem kvalitatīvu darbaspēku un jaunas investīcijas, šodien atklājot jauno Vidzemes reģionālo koncertzāli "Cēsis", sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Pēc politiķes teiktā, koncertzāle ir "milzīgs notikums Vidzemei". Cēsu pilsēta esot demonstrējusi stratēģisku skatu uz kultūru un integrējusi to savā attīstībā, neatlaidīgi ejot uz priekšu uz jau sev nodefinēto mērķi - kļūt par Latvijas kultūras galvaspilsētu. Ministre akcentēja, ka Cēsīs ir laba kultūras infrastruktūra ar ilgtspējīgām tradīcijām, kas radīšot lieliski sabalansētu kultūras dzīvi, līdzās pastāvot profesionālajai un tautas mākslai.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (V) uzsvēra, ka koncertzāle ir "tikai semikols pilsētas radošajā attīstībā", jo koncertzāles komanda smagi strādās, lai Cēsis kļūtu par Vidzemes un visas Latvijas kultūras sirdi. Pašvaldības vadītājs norādīja, ka šādi projekti pievelk Cēsīm jaunus, radošus cilvēkus un jaunus, radošus biznesus.

"Cēsu ambīcijas aug," piebilda Rozenbergs, atklājot, ka pēdējā laikā pilsētai radušās jaunas idejas, kas, iespējams, pēc pāris gadiem materializēsies. "Arī šī koncertzāle sākotnēji likās neticama un neiespējama, bet šodien to atklājam," sacīja Cēsu novada domes priekšsēdētājs.

Koncertzāles "Cēsis" programmu direktore Inese Zagorska atklāja, ka kultūras notikumu programma esot saplānota jau visam 2014.gadam. Viņa pauda gandarījumu, ka tieši kultūra ir izvēlēta kā attīstības vadmotīvs Latvijas reģionos - Rēzeknē, Cēsīs un Liepājā, kur tiek realizēti koncertzāļu projekti.

Koncertzāles valdes priekšsēdētājs Juris Žagars pateicās pilsētas iepriekšējai politiskajai vadībai un eksmēram Gintam Šķenderam par ieinteresētību un iesaisti projekta virzībā uz priekšu, kā arī norādīja, ka nākamais solis pilsētas kultūras dzīves attīstībā tuvākajos gados būtu laikmetīgās mākslas centra atklāšana.

Šodien Cēsīs, Raunas ielā 12/1, tiek atklāta Vidzemes koncertzāle "Cēsis". Šovakar plkst.19 paredzēts atklāšanas koncerts, kurā piedalīsies pasaulē atzīti latviešu mākslinieki un visu trīs Baltijas valstu izcilākie diriģenti. Koncerta zvaigznes ir pasaules operu solisti Aleksandrs Antoņenko un Egils Siliņš, operas soliste Kristīne Zadovska, Londonā dzīvojošie latviešu mūziķi - pianists Reinis Zariņš un čelliste Kristīne Blaumane, komponists Raimonds Pauls, dziedātājs Renārs Kaupers.

Mākslinieciskos kolektīvus koncertprogrammā pārstāvēs klavieru kvartets "RIX", Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris - diriģenti Andris Poga (Latvija), Gintars Rinkēvičs (Lietuva), Pauls Megi (Igaunija).

Plānots, ka pasākuma atklāšanā uzrunu teikts Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Vidzemes koncertzāles "Cēsis" atklāšana - video:

Iecerēts, ka Vidzemes koncertzāle "Cēsis" nākotnē patstāvīgi nodrošinās profesionālās mākslas pieejamību Vidzemes reģionā, rīkojot Latvijas profesionālās mākslas kolektīvu un viesmākslinieku koncertus, teātra, operas un baleta izrādes, mākslas izstādes.

Vidzemes koncertzālei "Cēsis" šogad koncertu un izrāžu organizēšanai piešķirts finansējums 219 067 eiro apmērā. Kultūras ministrijas un koncertzāles noslēgtajā līgumā norādīts, ka līdzekļi piešķirti 172 167 eiro apmērā no valsts budžeta apakšprogrammas "Mākslas un literatūra" un 46 900 eiro no apakšprogrammas "Kultūras pasākumi, sadarbības līgumi un programmas".

Projekta "Daudzfunkcionālā centra "Vidzemes mūzikas un kultūras centrs" izveide" kopējās izmaksas ir 13 218 293 eiro, no kuriem Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums - 10 439 620 eiro, Cēsu novada pašvaldības finansējums - 2 370 898 eiro, bet Valsts budžeta dotācija - 407 776 eiro.


LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA