Cik Igoram Krutojam izmaksās dzimšanas dienas ballīte Nacionālajā operā?
„Jaunā viļņa” organizators Igors Krutojs par teju 10 000 eiro savas 60. dzimšanas dienas svinībām noīrējis Latvijas Nacionālās operas Lielo zāli. Bet tie nav vienīgie banketa izdevumi – viņš LNO vēl ziedos 120 000 eiro, kas, protams, neietilpst oficiālajos svinību izdevumos.
Sabiedrība
2014. gada 24. jūlijs, 06:10

Cik Igoram Krutojam izmaksās dzimšanas dienas ballīte Nacionālajā operā?

Jauns.lv

„Jaunā viļņa” organizators Igors Krutojs par nieka 9873 eiro savas 60. dzimšanas dienas svinībām noīrējis Latvijas Nacionālo operu (LNO). Kasjauns.lv skaidro, vai mūsu Balto namu savu tusiņu rīkošanai var noīrēt arī parastie mirstīgie?

Krutoja LNO īres izdevumi: 9873 eiro īre + 120 000 eiro ziedojums

Izrādās, ka jebkurš var noīrēt prestižas telpas savu privātu svinību organizēšanai. Protams, ja ir pietiekoši naudas. Nacionālās operas telpas ir vienas no dārgākajām, jo tās ir ne tikai prestižas, bet arī atrodas Rīgas centrā. Krutojs par Nacionālās operas izīrēšanu oficiāli samaksās 9873 eiro. Bet viņš arī LNO arī ziedojis 120 000 eiro, kas, protams, neparādās dzimšanas dienas svinību oficiālajā cenrādī. Tas esot tikai „vienkāršs” ziedojums. LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Aiga Sprindža Kasjauns.lv norādīja:

„LNO Lielās zāles nomas maksa konkrētajam pasākumam ir sastādīta, balstoties uz LNO Rīkojumā noteikto telpu nomas cenrādi. Telpu nomas cenrādis atrodams LNO mājas lapā, sadaļā „Telpu nomas izcenojumi”. Par telpu iznomāšanu, saskaņā ar apstiprināto cenrādi, LNO iekasēs 9873,6 eiro.”

Kasjauns.lv iepazinās ar cenrādi un konstatēja, ka tas tik tiešām atbilst realitātei. Te jāpiebilst, ka katrai nedēļas dienai cenrādis ir atšķirīgs, tas arī atkarīgs no tā, vai telpas vēlas īrēt sezonā vai nesezonā. Tomēr tie nav vienīgie izdevumi, jo jārēķinās arī ar izdevumiem par apkalpojošo personālu un banketa galda klāšanu, bet tā jau ir paša svinību organizētāja atbildība.

Pie Krutoja dzimšanas dienas neoficiālajiem izdevumiem var arī pieskaitīt Krutoja ziedojumu LNO 120 000 eiro apmērā.

Dzimšanas dienas tusiņa dēļ demontēs krēslus?

Lai Krutojs 29. jūlijā Nacionālajā operā bez traucēkļiem varētu nosvinēt dzimšanas dienu, Lielajā zālē tiks demontēti krēsli. Operas pārstāvji gan teic, ka tas nav speciāli, bet gan „plānveida operācija”. Sprindža norādījusi: „Krēslu iznešana pirms minētā saviesīgā pasākuma sakrīt ar plānotajiem Lielās zāles grīdas slīpēšanas un atjaunošanas darbiem, kas tiks veikti līdz jaunās sezonas sākumam. Jāpiemin, ka pēdējo reizi zāles grīdas atjaunošana tika veikta pirms desmit gadiem.”

Cik izmaksā prestižs dzimšanas dienas tusiņš?

Nacionālās operas Lielās zāles īre atkarībā no nedēļas dienas izmaksā no 5200 līdz 8200 eiro bez PVN dienā, ja to vēlas noīrēt notiek nedēļas sākumā un nesezonas laikā, kad tiek piemērota 20 procentu atlaide, tad tas izmaksā lētāk. Tā kā var teikt, ka Krutojs Operas namu noīrējis „pa lēto”.

Nacionālās operas direktors Zigmārs Liepiņš teicis, ka Nacionālo operu saviem pasākumiem var noīrēt jebkurš, ja vien viņam ir pietiekoši daudz naudas: „Operas likumā skaidri un gaiši rakstīts, ka mēs veicam saimniecisku darbību un mums ir jāveic saimnieciska darbība. Saimnieciska darbība nozīmē, ka mēs izīrējam zāli, kafejnīcu, beletāžas zāli, baletzāli un citas telpas. Mums ir apstiprināts cenrādis ar īri.

Ja jūs varat samaksāt to naudu, kas ir paredzēta īrei, jūs varat noīrēt.”

Arī citas greznas telpas var noīrēt savu tusiņu un pasākumu organizēšanai. Kasjauns.lv noskaidroja, ka Rīgas Latviešu biedrības nama Lielās zāles īre ir 377 eiro stundā, citas, mazākas telpas izmaksā ievērojami lētāk. Rundāles pils Baltās zāle īre svinībām līdz 100 cilvēkiem izmaksā 395,99 eiro stundā. Jaunmoku pils Kolonnu zāle vakarā, kurš gan ilgst līdz septiņiem rītā, izmaksās 1240 eiro. Bīriņu pils nofraktēšana svinībām 100 cilvēkiem izmaksā 1500 eiro, ja cilvēku vairāk, tad par katru personu būs papildus jāpiemaksā 15,5 eiro. Mežotnes pils zāles izmaksā 200 eiro stundā, bet, ja gribēs izmantot arī parku, tad jāpiemaksā vēl 300 eiro par katru stundu.

Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA, Edijs Pālens/LETA