Par tipiskāko Latvijas ēdienu vietējie un ārvalstnieki atzinuši pelēkos zirņus ar speķi
Latviešu tipiskākais ēdiens, par kādu to atzinuši gan vietējie, gan tūristi, ir pelēkie zirņi ar speķi, kam seko sautēti kāposti, noskaidrots asociācijas "Lauku ceļotājs" veiktajā aptaujā.
Kā žurnālistiem pastāstīja asociācijas prezidente Asnāte Ziemele, aptaujājot lielākoties vietējos iedzīvotājus un nelielu daļu ārvalstu viesu, 42% atzinuši, ka par tipiskāko Latvijas ēdienu uzskatāmi pelēkie zirņi ar speķi. 11% norādījuši, ka tie ir štovēti kāposti, kuriem ar 9% seko rupjmaize.
Starp latviešus raksturojošajiem ēdieniem 6% gadījumu minēti kartupeļi, 5% - sklandrauši, bet 3% norādījuši, ka tās ir kartupeļu pankūkas, tikpat daudzi par tādu uzskata siļķi.
Tipisko Latvijas ēdienu vidū atbalstu guvusi arī maizes zupa, "Rīgas balzams", aukstā zupa, putra, skābputra, bukstiņbiezputra, asinsdesa, karbonāde un pīrādziņi.
Kā vēstīts, viesu skaits Latvijas lauku tūrismā šogad turpinājis pieaugt, un notikumi Ukrainā, par spīti prognozēm, nav samazinājuši tūristi skaitu no Krievijas, atzinuši "Lauku ceļotājs" aptaujātie uzņēmēji.
Lauku tūrismā lielāko artavu - 23% no apmeklējumiem ārvalstu viesu vidū - devuši Krievijas tūristi. Viņiem seko vācieši, kuru skaitam pēc krituma ir tendence atkal augt, trešo vietu ieņem lietuvieši, aiz kuriem ir Igaunijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Polijas un citu valstu pārstāvji.
Atlabstot ekonomikai, arvien vairāk vietējo uzņēmumu atkal sākuši rīkot izklaides pasākumus ārpus pilsētām, turklāt pieaug arī pasākumu dalībnieku skaits. Arī ģimenes arvien biežāk atpūtai izvēlas kādu nelielu saimniecību laukos.
Asociācija "Lauku ceļotājs" patlaban apvieno aptuveni 350 biedru. Jau vairākus gadus asociācija ir atvērta ne tikai naktsmītnēm un ar to saistītiem biznesiem, bet jebkuram lauku uzņēmējam, kurš nodarbojas ar tūrismu laukos un uzņem apmeklētājus, tostarp ražotājiem, amatniekiem un citiem.
Asociācija izdevusi vairāk nekā 50 dažāda veida ar tūrismu saistītus bukletus.
LETA