26 gadu vecumā traģiski mirusi talantīgā māksliniece Marta Zariņa-Ģelze
Māksliniece Marta Zariņa-Ģelze.
Kultūra
2014. gada 2. septembris, 13:15

26 gadu vecumā traģiski mirusi talantīgā māksliniece Marta Zariņa-Ģelze

Jauns.lv

Šīs vasaras beigās traģēdija notikusi mākslinieku Vijas un Kaspara Zariņu ģimenē. 26 gadu vecumā no dzīves šķīrusies viņu vecākā meita – talantīgā māksliniece Marta Zariņa-Ģelze, žurnālista Ģederta Ģelža dzīvesbiedre.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Marta ir no radošas ģimenes un bija daudzsološa mākslinieku Zariņu dinastijas turpinātāja – viņa studējusi vizuālo komunikāciju Latvijas Mākslas akadēmijā un grafisko dizainu Barselonā (Spānijā), papildinājusi zināšanas Eindhovenā (Nīderlandē). Zariņa-Ģelze piedalījusies vairākās izstādēs, un viņas darbi novērtēti arī starptautiskā līmenī. Viens no lielākajiem sasniegumiem bijusi uzvara pazīstamās pulksteņu firmas „Swatch" dizaina konkursā „Artrules Swatch Design 2012" – 3000 dizaineru konkurencē tieši Zariņas-Ģelzes ideja "Uzvaras kliedziens" (Scream of Victory) izpelnījās godu rotāt gan „Swatch" firmas pulksteņus, gan citas ar snovbordu saistītas lietas. Viņas ideja bija attēlot prieku ar skaņu vilni.

Pagājušā gada rudenī jaunā dizainere vēlreiz izpelnījās augstu novērtējumu starptautiskā līmenī - viņas veidotais plakāts „The last wish was to be eaten/Pēdējā vēlēšanās bija būt apēstam” uzvarēja Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reklāmas plakātu konkursā „Domā. Ēd. Taupi”, kuru organizēja Ziemeļu Ministru padome un ANO informācijas centrs Briselē. Konkursa mērķis bija ar plakātu palīdzību vērst uzmanību ekoloģijas problēmām.

Šīs vasaras festivāla „Positivus” apmeklētāji noteikti pamanīja instalāciju „Skaņas ligzda”, kurā varēja atbrīvoti sarunāties un baudīt apkārt iekārto putnu būrīšu radītās skaņas. Šo mākslas objektu Marta Zariņa-Ģelze bija radījusi kopā ar dzīvesbiedru Ģedertu Ģelzi.

Kasjauns.lv izsaka visdziļāko līdzjūtību mākslinieces Martas Zariņas-Ģelzes tuviniekiem un draugiem.

Kasjauns.lv / Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva, Lita Krone, LETA