Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 20. un 21. septembrī. FOTO. VIDEO
Tūrisma asociācija „Lauku ceļotājs” šīs nedēļas nogalē visu aicina apceļot Latvijas laukus un iepazīties ar to unikālo piedāvājumu. Sestdien un svētdien mums ir vienreizēja iespēja ielūkoties laucinieku sētu, mežu, dārzu, aploku un darbnīcu noslēpumos.
Kultūra
2014. gada 17. septembris, 09:29

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 20. un 21. septembrī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šī nedēļas nogale īsti svētki ir teātra mīļiem: Rēzeknē notiek starptautiskais teātra festivāls „Soli pa solim”, Valmieras teātrī pirmizrāde „Vienādām asinīm”, bet Dailes teātrī – „Diviem kapteiņiem”. Savu jauno koncertsezonu ar koncertiem Rīgā un Cēsīs atklāj Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Tiem, kuri vēl nevēlas savas brīvdienas pavadīt teātros un koncertzālēs, Lauku tūrisma asociācija piedāvā kārtējās „Atvērtās dienas laukos”, kuru laikā varēs atklāt un priecāties par brīnumjaukām lietām laukos, kuras daudzi no mums ikdienas steigā neievēro. Tāpat par ko priecāties ir arī izstāžu zālēs.

1. Atvētās ceļotāju dienas laukos

Lauku tūrisma asociācija „Lauku ceļotājs” šajā nedēļas nogalē – sestdien un svētdien, 20. 21. septembrī aicina piedalīties rudens akcijā „Atvērtās dienas laukos”, kuru mērķis ir popularizēt Latvijas laukus, laukos audzētus, ražotus un gatavotus produktus, kā arī pakalpojumus.

Sestdien un svētdien apmeklētāji varēs apmeklēt un iepazīties ar desmitiem lauku saimniecībām visā Latvijā. Lauku viesu māju saimnieki un zemnieki apmeklētājiem piedāvās atlaides dažādiem produktiem un pakalpojumiem, ēdienu un dzērienu degustācijas, ekskursijas, radošas darbnīcas un citus īpašus piedāvājumus.

Šajās dienās lauku viesu mājas piedāvās ne tikai naktsmītnes un atpūtu lauku klusumā par izdevīgām cenām, bet arī aicinās nobaudīt lauku labumus, apmeklēt kultūrvēsturiskus objektus un, piemēram, nopērties pirtiņā vai pastrādāt uz podnieka virpas. Aktivitātes un iespējas patiešām interesantas un veselīgas. Ieskatieties lauku ceļotāja mājaslapā internetā un uz laukiem!

Lūk, tikai dažas iespējas: bezmaksas ekskursijas pa Krimuldas muižas vēsturisko centru ar viduslaiku pilsdrupām; mucu ripināšana Mucu muzejā Vaidavas pagastā; Pļaujas svētki ar Latgales lauku gardumiem maiznīcā „Dzīles” Malnavā; sklandraušu cepšana Ances muižā, Ventspils novadā; nēģu degustācija ar varžu kolekcijas apskati un krupīšu dzēriena nogaršošanu Carnikavā; pīrāgu darbnīca un vizināšanās ar vilcieniņu „Lecīgā slieka” krodziņā „Zemnieka cienasts” Zemgalē, Jaunsvirlaukas pagastā; Kazas Mildas precību mielasts zemnieku saimniecībā „Bērzi” Vandzenes pagastā.

Sīkāk internetā: www.celotajs.lv.

Atvērtās dienas Latvijas laukos: Rudens 2014

2. Starptautiskais teātru festivāls „Soli pa solim” Rēzeknē

Šajā nedēļas nogalē – no ceturtdienas, 18. septembra, līdz svētdienai, 21. septembrim, Rēzeknē notiek jau astotais starptautiskais teātru festivāls „Soli pa solim”, kurā piedalās teātra trupas no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Krievijas. Tie nav akadēmisko teātru kolektīvi, bet gan amatiertrupas, kuru spēle bieži vien neatpaliek no profesionāļu snieguma. Tādēļ ir vērts apmeklēt šīs izrādes.

Vairāku dienu garumā teātra mīļus gaida ne tikai aizraujošas un netradicionālas izrādes, bet arī diskusijas ar aktieriem un teātra ekspertiem. Izrādes notiks gan Rēzeknes Kultūras namā, gan Rēzeknes Nacionālo kultūras biedrību jaunajā ēkā Atbrīvošanas alejā 97, gan arī Latgales vēstniecībā „Gors”. Sekojiet līdzi reklāmai. Lūk, dažas izrādes, ko varēsiet redzēt sestdien un svētdien:

* sestdien, 20. septembrī, pulksten 12.00 Rēzeknes Kultūras namā Viļņas (Lietuva) teātris „Arlekīns” izrādīs klaunādi pēc Viljama Šekspīra traģēdijas „Otello” motīviem, bet pulksten 14.00 Smiltenes Tautas teātris piedāvās noskatīties Paula Putniņa traģikomēdiju „Pusdūša”;

* sestdien, 20. septembrī, pulksten 19.00 Latgales vēstniecībā „Gors” Klaipēdas (Lietuva) Jaunatnes teātris piedāvās mūzikas un ritma spēles „Kurpes”;

* svētdien, 21. septembrī, pulksten 12.00 Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras nama jaunajā ēka Jūrmalas teātris izrādīs Leldes Stumbres spalvaino latviešu trilleri „Spalvas”;

* svētdien, 21. septembrī, pulksten 14.00 Rēzeknes Kultūras namā Ogres Tautas teātris izrādīs Franča Arnolda un Ernesta Baha komēdiju „Taupības komisārs”. Pēc izrādes – festivāla „Soli pa solim” noslēgums.

Biļetes iegādājamas „Biļešu paradīzes” tīklā, to cena pārsvarā 3 eiro (studentiem un pensionāriem – 2 eiro). Sīkāk internetā: www.rezekne.lv.

3. „Vienādas asinis” Valmieras teātrī

Valmieras teātra Lielajā zālē sestdien, 20. septembrī , pulksten 18.30 un svētdien, 21. septembrī, pulksten 17.00 notiks Laura Gundara lugas „Vienādas asinis” pēc Rūdolfa Blaumaņa darba motīviem pirmizrāde.

Izrāde ir kā sirreāls trilleris – stāsts par priekšstatiem un aizspriedumiem, par māņticību un realitāti, kuri ne tikai Blaumaņa laikā, bet arī mūsdienās piepilda mūsu ikdienu. „Mēs ar Lauri Gundaru jau sen bijām runājuši par uzvedumu, kurā scenogrāfijai būtu ne tikai pastarpināta nozīme, bet vizuālā puse būtu arī jēgas nesēja. Blaumaņa stāsts „Kā vecais Zemītis pašu nelabo redzēja” ierosināja ideju par zīlēšanu un spokošanos, kas nu reiz ir arī vizuāla lieta,” stāsta režisors Mārtiņš Vilkārsis, kuram šī ir debija režijas laukā. „Otrs, kas mani ieinteresēja – Blaumanis līdz šim ir interpretēts ļoti dažādi, taču nekad no „gogoliska” skatpunkta. Bet „Vecajam Zemītim” ir daudz kopīga ar Gogoļa „Vakariem ciematā pie Dikaņkas” gan satura, gan noskaņas ziņā.”

Stāstu par „nelabo” katrā cilvēkā, par pretējām dziņām, kas plosa ikvienu, un Zemīšu Marijas precībām un sarežģīto un brīnumu pilno plānu to īstenošanai uz skatuves izspēlēs aktieri Mārtiņš Meiers, Elīna Vāne, Jānis Jarāns, Anta Aizupe, Māra Mennika, Mārtiņš Upenieks, Inese Ramute, Rihards Rudāks, Ilze Lieckalniņa, Ilze Pukinska un Krišjānis Salmiņš.

Nākamā „Vienādas asinis” izrāde – 25. septembrī. Biļešu cenas:8,5 – 13 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.vdt.lv .

4. Melodramatiska komēdija „Divi kapteiņi” Dailes teātrī

Arī rīdzinieki var doties uz pirmizrādi – Dailes teātra Mazajā zālē svētdien, 20. septembrī, pulksten 18.00 notiks krievu scenārista, režisora un producenta Genādija Ostrovska (dz. 1960) paša sarakstītās un iestudētās melodramatiskās komēdijas „Divu kapteiņi” pirmizrāde.

Izrādes sižets: Jaunā gada priekšvakarā 31. decembrī Maskavā var notikt visneiedomājamākās lietas un satikties cilvēki, kuri citādi nekad nesatiktos. Te ir neveiksmīgs zaglis, neveiksmīgs pašnāvnieks, neveiksmīgi mīlētāji un pat apšaubāma izskata pingvīni un Baltais lācis. Visi cilvēki nebūt nav vienādi un uz vienu un to pašu skatās dažādi. Taču kā lai dzīvo kopā ar cilvēku, kurš netaisās nomirt ar tevi vienā dienā? Tomēr ir pārliecība, ka Jaunais gads būs labāks nekā iepriekšējais. Iepriekšējā bija daudz laba, bet šajā būs vēl labāk, jo savādāk nemaz nevar būt. Un Maskava asarām netic!

Izrādē „Divi kapteiņi” spēlēs Ģirts Ķesteris (Viktors Sergejevičs, dzīvokļa saimnieks), Lauris Subatnieks (Koļa, neveiksmīgs zaglis), Lauris Dzelzītis (Vladimirs, milicijas leitnants), Dārta Daneviča (Ņina, dīvaina meitene), Intars Rešetins (Roma, Ņinas līgavainis), Agnese Zeltiņa (Ņinas māte), Inita Dzelme (Žeņa, Ņinas jaunākā māsa), Aminata Diarra (Amerikāņu meitene), Hugo Lejiņš vai Edgars Baburs (Fima), Sarmīte Rubule vai Elīna Dzelme (Fimas māte), Ivars Auziņš (Viņas bijušais vīrs, „Amerikānis”), Mārtiņš Počs, Aldis Siliņš un Dainis Gaidelis (Pingvīni / Kurjeri ar eglīti / Viesstrādnieki no dienvidu republikām).

Jāteic, ka lugas autora Genādija Ostrovska (dz.1960) filmu scenāriji ir saņēmuši virkni prestižu kino balvu, un pēc tiem savas filmas veidojuši tādi Krievijā pazīstami režisori kā Pāvels Lungins, Valērijs Todorovskis, Filips Jankovskis un citi.

Nākamās „Divi kapteiņi” izrādes – 30. septembrī, 9., 10. un 23. oktobrī. Biļešu cenas: 12 – 15 eiro. Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv.

Dailes teātra jaunā sezona (LTV Kultūras ziņas)

5. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncerti Rīgā un Cēsīs

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) šajā nedēļas nogalē atklāj savu kārtējo rudens/ziemas koncertsezonu. Tās atklāšanas koncerti: piektdien, 19. septembrī, pulksten 19.00 Rīgā – Lielajā ģildē, bet sestdien, 20. septembrī, pulksten 19.00 – nule atklātajā jaunajā akustiskajā Vidzemes koncertzālē „Cēsis”.

Programmā: Jāņa Ivanova simfoniskais tēlojums „Varavīksne”, Gustava Mālera Sestā simfonija la minorā un Riharda Štrausa „Četras pēdējās dziesmas” un „Alpu simfonija”. Pie LNSO diriģenta pults būs Andris Poga, soliste – Inga Kalna (soprāns).

Jāņa Ivanova simfoniskais tēlojums „Varavīksne” šogad svin savu 75. dzimšanas dienu un Latgales ezeru acīs kaisa lietus pilienus kā zvaniņus. Riharda Štrausa „Četras pēdējās dziesmas” liek vienā grozā pavasara debesis, zeltainas lapas un cīruļus klusuma zemē, bet „Alpu simfonija” liek kāpt „kalnā visaugstākā” un bijīgi notrīsēt dabas varenības priekšā.

Gustava Mālera Sestā simfonija skatās spogulī, kur zem kāpurķēdēm ietiepīgi pukst cilvēka sirds. Šādiem tēlainiem vārdiem savu atskaņoto mūziku raksturo mūsu simfoniķi.

Biļešu cenas: 10 – 45 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.lnso.lv .

6. Izstāžu ceļvedis: dzintara laikmets un lielā performance Rīgā, bet Liepājā – Lavlada, labirints un fascinējošā telpvide

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) līdz 26. oktobrim skatāma Eiropas kultūras galvaspilsētas izstāde „Dzintara laikmets”. Tajā atklāts dzintars kā viens no latviešu identitātes simboliem un jaunā gaismā parādītas tā izpausmes no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām.

Ekspozīcija parāda dzintara jēdzienu daudzos aspektos – dzintars kā mākslas objekts, kā dizaina elements, kā zīmola nosaukums, kā vietvārds, kā personvārda fenomens, kā suvenīrs, kā literārā teksta iedvesmotājs un tā tālāk. Izstādē skatāmi ne tikai dizaina priekšmeti, gleznas, fotogrāfijas, tēlniecības objekti, instalācijas, speciāli veidota animācija, bet arī sadzīves priekšmeti, suvenīri, amatieru fotogrāfijas, teksti, dziesmas un dažādu ar dzintaru saistītu zīmolu grafiskās zīmes. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Līdz 26. septembri Rātslaukuma pazemē – „Rīgas Mākslas telpā” varat pagūt uz izstādi „Lieliskā performance. Videoinstalācijas un performances no 1996. gada līdz mūsdienām no Jūlijas Stošekas kolekcijas”. Izstāde ir pirmā iespēja Rīgā iepazīt tādu laikmetīgās mākslas visaktuālāko mākslinieku darbus kā Eds Atkinss, Triša Baga, Sipriens Gaijārs, Klara Lidena, Jespers Justs, Pols Čans un Tonijs Ourslers.

Jūlijas Stošekas ietekmīgā laikmetīgās mākslas kolekcija, ir dibināta 2007. gadā Diseldorfā. Tā pievēršas tikai modernajiem medijiem - videomākslai un performancei, rīkojot savas izstādes, kā arī piedaloties daudzu nozīmīgu laikmetīgās mākslas izstāžu satura producēšanā. Sīkāk internetā: www.makslastelpa.lv.

* Liepājas muzeja (Kūrmājas prospektā 16/18) Pagraba izstāžu telpās atklāta Liepājas mākslinieka Andra Millera (dz. 1954) jubilejas retrospektīva mākslinieka gleznu izstāde „Ejot pāri labirintam”. Izstādē skatāmi vairāk kā 50 Andra Millera darbi – gan nesen tapuši, gan mākslinieciskās darbības pirmsākumos radīti. Andris Millers šobrīd ir arī lektors Liepājas Universitātes Mākslas un dizaina katedrā, kā arī pasniedzējs Liepājas Lietišķās mākslas koledžā. Izstāde būs skatāma līdz 5. oktobrim. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Vēl Liepājas muzejā līdz 19. oktobrim skatāma fotomākslinieku Ilonas Pulkstenes un Agra Klestrova kopizstāde. Starptautiski pazīstamā fotogrāfe Ilona Pulkstene skatītājiem piedāvā izstādi „Zovi menja Lavlada”, savukārt Agris Klestrovs rāda fotoprojektu „Ceļš gada garumā”. Ilona Pulkstene ir profesionāla studijas fotogrāfe, kuras iecienītie žanri ir portreti un erotiskais foto.

Savukārt Agris Klestrovs ir Liepājas tautas fotostudijas „FOTAST” un fotogrāfu apvienības „Usmas darba grupa” biedrs. Galvenokārt fotografē portretus un mākslas kailfoto. Viņa izstāde „Ceļš gada garumā” ir fotoprojekts, kurā katru mēnesi gada garumā fotografēja vienu sievieti uz dažādiem ceļiem un celiņiem. www.liepajasmuzejs.lv .

* Liepājā septembra otrā puse ir bagāta ar jaunām izstādēm. Vēju pilsētas muzejā tiek piedāvāta vēl viena jauna izstāde - mākslinieces Sandras Krastiņas gleznu izstāde „No Austrumiem. No Rietumiem”. Izstāde muzeja Lielajā izstāžu zālē būs skatāma līdz 12. oktobrim.

Izstādes vadmotīvs ir gleznotās vides un personāžu atrašanās katram savā laika dinamikas nogrieznī, tādā kā klātbūtnē un prombūtnē vienlaikus. Uzmanības centrā ir cilvēka un telpas, savas zemes mijiedarbība, kur telpveidi var pieņemt gan kā dzīves – tātad piederības – vietu, gan arī kā garām slīdošu nejaušu ainavu, kam ar personāža raksturojumu nav saistību. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

7. „Nissan Norde” jampadracis Skanstes ielas autocentrā

Sestdien, 20. septembrī, no pulksten 11.00 līdz 15.00 „Nissan Norde” autocentrā (Skanstes ielā 31a) lieli un mazi gaidīti „Nissan Norde” ģimenes dienas rīkoto pasākumu „Nissan vāģu jampadracis”.

Pasākuma programmā: auto modelīšu un masku gatavošanas radošās darbnīcas; sacensības auto modelīšu trasē, ko sarūpējis „XToys”; pasakas kopā ar Smurfiem, Auniņu Šonu, Gārfildu un citiem draugiem; erudīcijas spēles par un ap „Nissan” automašīnām; orientēšanās un atjautības uzdevumi; našķi un pārsteiguma dāvanas

Kamēr mazuļi būs aizņemti ar „savām lietām” mammas un tēti tikmēr aicināti uz rīta kafiju, kā arī iepazīt un izmēģināt šī gada jaunākos „Nissan” modeļus – QASHQAI, JUKE, X-TRAIL un PULSAR, kā arī jau pārbaudītos NISSAN NOTE, MICRA un septiņvietīgo NISSAN EVALIA!  Tikai vienu dienu 20. septembrī būs pieejami rudens karstākie cenu piedāvājumi un saldākās procentus likmes.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Dagnija Jankovska/poga.lv, Ieva Čīka/LETA, Ieva Lūka/LETA