Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 20. un 21. decembrī. FOTO. VIDEO
Sestdien „Arēnā Rīgā” notiks šovs „The Ultimate Thriller”, ko daudzi kritiķi atzinuši par labāko piemiņas izrādi slavenajam popmāksliniekam Maiklam Džeksonam.
Kultūra
2014. gada 19. decembris, 09:12

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 20. un 21. decembrī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Sestdien „Arēnā Rīgā” krāšņu un vērienīgu šovu sola slavenā popkaraļa Maikla Džeksona (1958 – 2009) horeogrāfs un dejotāji. Savukārt Ķīpsalas izstāžu hallē šajā nedēļas nogalē notiek sporta deju festivāls „Baltic Grand Prix”, kura ietvaros arī norisināsies Pasaules čempionāts junioriem standartdejās.

Savukārt Valmieras teātris uz deju aicina jaunajā pirmizrādē „Balle būs”. Toties Ziemassvētku sagaidīt jums palīdzēs un attiecīgu noskaņu radīs vairāki koncerti: mūzikas namā „Daile” skaistākās maestro Raimonda Paula dziesmas izpildīs Zigfrīds Muktupāvels, bet ar koncertu „Tev tuvumā” ceļojumu pa Latvijas baznīcām uzsākuši Artūrs Skrastiņš, Ieva Kerēvica un grupa „Putnu balle”. Toties Mākslas akadēmijā šajās dienās valda īsts mākslas kokteilis svētku gadatirgū – izstādē „Jarmarka”, kurā varat baudīt gan mākslu, gan atrast kādu svētku dāvanu. Iespējams, pārsteigumu sagādās arī kāda izstāžu zāle – Liepājas muzejs savu 90. dzimšanas dienu sagaida ar ekspozīcijām, kas veltītas Dienvidkurzemē, Ogres muzejā varēs izbaudīt ziemu, bet Rīgā redzēt inficēto taisnību un visu Vilhelma Purvīša skolnieku darbus vienuviet.

1. Maikla Džeksona šovs „The Ultimate Thriller” Rīgā

Sestdien, 20. decembrī, pulksten 19.00 „Arēnā Rīga” notiks izcilā dziedātā Maikla Džeksona (1958 – 2009) šovs „The Ultimate Thriller”, kuru veidojis slavenā mākslinieka personīgais horeogrāfs.

Maikla Džeksona horeogrāfs Lavelle Smits un viņa deju grupas dejotājs Miks Tompsons šajā izrādē piedalās kā aktieri un režisori. Katra kustība ir oriģinālā Maikla šova kopija. Maikla Džeksona lomā uzstāsies itāļu dejotājs Fabio Morda, kurš jau vairāk kā desmit gadus koncertē kā labākais un kvalitatīvākais Džeksona dubultnieks. Tāpat šovā uzstāsies apjomīga mūziķu un vokālistu grupa. Par akustisko un muzikālo nodrošinājumu pie pults rūpēsies skaņu režisors Mišels Prinsē, kurš vairāk kā 20 gadus strādājis par Maikla Džeksona skaņu ierakstu režisoru un bijis atbildīgais skaņu vīrs visos viņa koncertos un albumu ierakstos. Visa skaņu, video un gaismas aparatūra uz Rīgu atvesta no ASV.

Šovs „The Ultimate Thriller” jau ceturto gadu dodas koncertturnejās visā pasaulē un ir Džeksona fanu augsti novērtēta izrāde. To atzinīgi novērtējuši arī mūzikas kritiķi.

Biļešu cenas: 29 – 59 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.lv.

Maikla Džeksona šovs „The Ultimate Thriller”

2. Sporta deju festivāls Ķīpsalā

No piektdienas līdz svētdienai Rīgā, Ķīpsalas izstāžu centrā, notiks deju festivāls „Baltic Grand Prix”, kurā viesosies vairāk nekā 1000 labākie sporta deju pāri no 40 pasaules valstīm. Šogad festivāls Rīgā notiks jau 33. reizi un tas būs veltīts 88. gadadienai kopš pirmajām sporta deju sacensībām Latvijā, kuras notika 1926. gada oktobrī.

Festivāla organizators Aigars Svars saka: „Šajā sporta deju festivālā valda īpaša aura. Uz „Baltic Grand Prix” deju parketa ik gadu varam vērot visu vecuma grupu dejotājus – sākot no mazajiem iesācējiem, kuriem, iespējams, šīs ir pirmās sacensības, un beidzot ar pasaules labākajiem dejotāju pāriem, kas cīnās par pasaules čempionu titulu”.

Sestdien un svētdien, 20. un 21. decembrī, notiks Pasaules čempionāts junioriem standartdejās, pirmo reizi Latvijas sporta deju vēsturē skatītājiem būs iespēja vērot Pasaules Super Grand Prix profesionāļiem standartdejās un aizraujošas pasaules atklātās reitinga sacensības Latīņamerikas dejās. Neaizmirstami solās būt Boogie Woogie un Tango Argentino deju paraugdemonstrējumi, kā arī 13. Rīgas domes kausa izcīņa standartdejās.

Sestdien, 20. decembrī, notiks Pasaules čempionāts junioriem standartdejās un 13. Rīgas domes kauss standartdejās. Par uzvarētāju tituliem sacentīsies dejotāji no 40 pasaules valstīm. Būs arī deju paraugdemonstrējumi.

Svētdien, 21. decembrī, skatītājiem būs iespēja vērot aizrautīgās pasaules atklātās reitinga sacensības Latīņamerikas dejās, kā arī vērot kā profesionālie dejotāji sacenšas par Super Grand Prix Standard tituliem. Būs arī deju paraugdemonstrējumi.

Gan 20., gan 21. decembrī sporta deju festivālu Ķīpsalā varēs vērot no pulksten 19.00. Biļešu cenas: 12 – 18 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.balticgp.lv.

3. Ziemassvētku koncerts „Tev tuvumā” Cēsīs un Rīgā

Pirms pāris gadiem, Ziemassvētku gaidīšanas laikā, kopīgā mūzikas projektā „Tev tuvumā” apvienojās Artūrs Skrastiņš, Ieva Kerēvica un grupa „Putnu balle”, lai sniegtu svētku koncertus – izpildītu latviešu komponistu Ziemassvētku dziesmas. Tagad projektam pievienojušies vēl vairāki pazīstami mūziķi, kuri šosestdien uzsāks koncerttūri pa Latvijas baznīcām.

Šogad „Tev tuvumā” pamatsolistu statusā ir Aija Andrejeva, Artūrs Skrastiņš un Marts Kristiāns Kalniņš, bet uz skatuves kāps arī grupa „Putnu balle”, Kārlis Auzāns (čells, ģitāra), Jānis Miltiņš (klavieres), Valters Sprūdžs (bass) un Kaspars Kurdeko (sitamie intrsumenti).

„Tev tuvumā” koncerti notiks līdz 29. decembrim. Šosestdien, 20. decembrī, pulksten 18.00 – Cēsu Svētā Jāņa baznīcā, bet svētdien, 21. decembrī, pulksten 19.00 – Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā.

Projekts „Tev tuvumā” Latvijas dievnamos izpilda Mārtiņa Brauna, Aivara Hermaņa, Raimonda Paula, Jāņa Lūsēna, Ulda Marhilēviča, Imanta Kalniņa, Igo, Aigara Voitišķa, Valta Pūces un citu latviešu komponistu skaistākās Ziemassvētku dziesmu versijas akustiskās mūzikas izpildījumā.

Nākamie „Tev tuvumā” koncerti: 22. decembrī – Rīgas Pēterbaznīcā, 23. decembrī – Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcā, 26. decembrī – Liepājas Svētās Trīsvienības un Saldus katoļu baznīcā, 27. decembrī – Rīgas Lutera baznīcā, 28. decembrī Jelgavas Svētās Annas baznīcā un 29. decembrī – Cesvaines luterāņu baznīcā.

Biļešu cenas: 9 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: https://www.draugiem.lv/tevtuvuma/ .

„Lūgšana Ziemassvētku vakarā” (J. Lūsēns/L. Breikšs, izpilda: Marts Kristiāns Kalniņš, Marija Naumova, „Putnu balle”)

4. Maestro Raimonda Paula un Zigfrīda Muktupāvela koncerti mūzikas namā „Daile”

Savukārt mūzikas namā „Daile” no 21. līdz 28. decembrim Ziemassvētku koncertu sniegs maestro Raimonds Pauls un Zigfrīds Muktupāvels. Pirmie koncerti svētdien, 21. decembrī, pulksten 15.00 un 19.00.

Zigfrīds Muktupāvels jau iepriekš izpildījis Raimonda Paula kompozīcijas, taču jaunajā Ziemassvētku koncertprogrammā būs vienīgais solists, muzicējot kopā ar instrumentālo grupu un pašu Maestro pie klavierēm un izpildot klausītāju iemīļotās Raimonda Paula melodijas.

Dziesmām ar Alfrēda Krūkļa, Jāņa Petera, Pētera Brūvera, Jāņa Poruka, Māras Zālītes, Ziedoņa Purva un citu latviešu dzejnieku vārdiem būs radīti Ziemassvētku noskaņām niansēti aranžējumi instrumentālajai grupai - Raimonds Macats (taustiņinstrumenti un mutes harmonijas), Oskars Sproģis (basa ģitāra), Artis Orubs (sitamie instrumenti, vibrafons) un maestro Raimonds Pauls (klavieres).

Koncertprogramma „Zigfrīds Muktupāvels. Raimonds Pauls. Ziemassvētku koncerts” klausītājiem sola neaizmirstamus, siltus un sirsnīgus brīžus izcilo mūziķu sniegumā. Koncerta gaitā mūziķi ļausies radītajai svētku noskaņai, sniedzot klausītājiem emocionāli muzikālu baudījumu arī instrumentālā popūrijā.

Nākamie koncerti 22., 23., 25., 26., 27. un 28. decembrī. Biļešu cenas: 15 – 35 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dailesnams.lv.

5. Ziemassvētku Jarmarka Mākslas akadēmijā

Jau divpadsmito gadu pēc kārts Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13) pirms gadu mijas notiek viens no  spilgtākajiem gada notikumiem vizuālajā mākslā – izstāde, gadatirgus un labdarības akcija „Jarmarka”.

Gadatirgū ir iespēja apskatīt un iegādāties vairāk nekā 300 mākslinieku darbus – gleznas, vides un interjera priekšmetus, rotas, apģērbus un dažādu citu veidu mākslas eksponātus. Divpadsmitās Jarmarkas koncepts ir „Mākslas kokteilis”, kas norāda uz dažādību piedāvātajā sortimentā.

Kopumā Jarmarkā iespējams aplūkot un iegādāties vairāk nekā 10 000 mākslas vienību, ko radījuši jaunie mākslinieki un Mākslas akadēmijas pasniedzēji, kuri ir sabiedrībā jau atzīti meistari.

Jarmarka sevī apvieno trīs virzienus. Tā ir vērienīga izstāde, kur mākslas mīļotāji var aplūkot mākslinieku jaunākos veikumus. Tas ir gadatirgus – jebkuru izstādes darbu ir iespējams iegādāties kā dāvanu svētkos gan sev, gan draugiem. Un tā ir labdarības akcija, kas studentiem sniedz iespēju studiju laikā tapušos darbus izstādīt plašākai auditorijai, iegūstot papildus ienākumus studijām un materiālu iegādei, rast iespēju tikt pamanītiem un noorganizēt personālizstādes. Daļa Jarmarkas ienākumu tiks ziedota akadēmijas jūgendstila ēkas – aulas un citu telpu vēsturisko sienu gleznojumu, koka apdares un vitrāžu – restaurācijai un oriģinālās substances saglabāšanai.

Organizatori norāda, ka Jarmarkā „mākslas pietiks visiem un visām gaumēm”. Izstādes laikā ekspozīcija pastāvīgi tiks papildināta ar jauniem darbiem, kas tiks izlikti pārdoto vietā. Ik gadu Jarmarkā tiek pārdota vairāk nekā pusi no izstādītajiem mākslas darbiem. Turklāt šī gada nosaukums „Mākslas kokteilis” sevī ietver ideju par dažādajiem mākslas veidiem un tehnikām, māksliniekiem un pasākuma svētku noskaņu.'

Izstāde – gadatirgus „Jarmarka” atvērta līdz 30. decembrim no pulksten 11.00 līdz 19.00 (brīvdienas - 24., 25. un 26. decembris). Ieeja – bezmaksas. Sīkāk internetā: www.lma.lv .

6. Pirmizrāde Valmieras teātrī: „Balle būs”

Valmieras teātrī piektdien, 19. decembrī, pulksten 18.30, kā arī sestdien, 20. decembrī, pulksten 13.00 un 18.30 pirmizrādi piedzīvos Laura Gundara lugas „Balle būs” iestudējums, ko veicis režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs, piedaloties komponistam un aranžētājam Emīlam Zilbertam, horeogrāfei Ingai Raudingai un kostīmu māksliniecei Annai Heinrihsonei.

Izrādes darbība noris deju zālē „Apollo”, kas kļuvusi par pastāvīgu tikšanās vietu daudziem cilvēkiem. Cauri tai plūdīs laikmeti – gan pasaules kari un miera dzīve, gan pēckara nabadzība, kosmiskās ēras sākums un Atmoda. Katrā no tiem ir savi ritmi un tam brīdim visjaunākās dejas, vismodernākie kostīmi, katrā ballītē cilvēki dziedās to, kas tikko nācis modē vai kļuvis par tradīciju. Cilvēki rīkosies tā, kā viņiem liksies pareizi vai droši, vai nepieciešami, līdz ar to veidojot arī savu likteni.

Iestudējumā, kurā izstāstītas „četrpadsmit dzīves trijos cēlienos” spēlēs Inga Apine, Rūta Dišlere, Dace Everss, Rihards Jakovels, Januss Johansons, Ilze Lieckalniņa, Linda Mīļā, Oskars Morozovs, Kārlis Neimanis, Arnolds Osis, Ilze Pukinska, Inese Ramute, Rihards Rudāks, Jānis Znotiņš, mūziķi Oskars Siliņš (vijole), Mārtiņš Roziņš (akordeons, klavieres, saksofons, ģitāra), Raivo Ozols (bass) un Emīls Zilberts (sitamie instrumenti, klavieres)

Nākamās „Balle būs” izrādes: 27., 28. decembrī, kā arī nākamā gada 9., 10. un 27. janvārī. Biļešu cenas: 10 – 14,5 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.vdt.lv.

Valmieras teātrī pirmizrāde – „Balle būs”

7. Izstāžu ceļvedis: inficētā taisnība galerijā „Daugava”, visi Purvīša skolnieku Rīgā un ziema Ogrē

* Rīgas mākslas galerija „Daugava” ir ieguvusi jaunas telpas Ausekļa ielā 1 (klusajā centrā) un tagad tajā atklāta arī jauna izstāde – Aigara Bikšes „Inficēt taisnību”. Pats mākslinieks par savu izstādi saka: „Mani interesē prāts kā instruments, kurš radīts, lai kalpotu cilvēkam, bet, kurš pilnībā pārņēmis cilvēku un darbojas pats par sevi, nomācot cilvēka spēju uztvert sevi ārpus prāta.

Šī izstāde veidota kā treniņnometne cilvēkam, kurš novēro sevi”. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv .

* Privātajā Latviešu mākslas muzejā (Maija ielā 18, Teikā, Rīgā) pirmo reizi pasaulē vienkopus izstādīti visu 83 latviešu vecmeistara, profesora Vilhelma Purvīša skolnieku darbi. Muzeja īpašnieks Raitis Cinks šīs gleznu kolekcijas izveidi uzsāka 1998. gadā, tikai šogad kā pēdējo muzejam iegūstot Jāņa Gorbunova gleznu „Ziemas ainava ar strautu”.

Izstādē, kuru varēs aplūkot līdz nākamā gada 15. janvārim, eksponēti vairāk nekā 100 eļļas, akvareļu un oforta tehnikā darināti darbus. Ir izstādītas arī grāmatas ar Purvīša skolnieku ilustrācijām un unikāli fotomateriāli. Sīkāk internetā: www.plmm.lv .

* Liepājas muzeja (Kūrmājas prospektā 16) pirmā stāva izstāžu zālēs skatāma krāšņa muzeja krājuma gleznu izstāde „Dienvidkurzemes atspulgs latviešu glezniecībā”.

Izstāde ir kā priekšvēstnesis muzeja 90 gadu jubilejai veltītajai ekspozīcijai „Dienvidkurzemes ļaudis, dzīve un darbs”. Izstādē „Dienvidkurzemes atspulgs latviešu glezniecībā” 24 gleznās vairāk kā desmit mākslinieki notvēruši Dienvidkurzemes ļaužu svētkus un ikdienu, kā arī šai Kurzemes daļai raksturīgo gleznaino ainavu.

Mākslinieku darbos spilgti jūtama viņu mīlestība un lepnums par novadu, tā ļaudīm un tradīcijām.

Izstāde būs skatāma līdz 2015. gada 8. februārim. Ieeja bez maksas. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Kā jau minēts, Liepājas muzejā mākslinieks Kristians Brekte radījis jaunu ekspozīciju – „Dienvidkurzemes ļaudis, dzīve, darbs”, kurā atraktīvā formā apmeklētāji var iepazīties ar Dienvidkurzemes sētu - tai raksturīgajām ēkām, tradīcijām un īpatnībām.

Apmeklētājiem ir iespēja ielūkoties Dienvidkurzemes sētā, pirtī, klētī, rijā, smēdē, iepazīties ar vilnas apstrādi, zudušo Rucavas podniecību un godu tradīcijām Nīcā, Bārtā un Rucavā. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Ogres Vēstures un mākslas muzejā apskatāma jauna izstāde – „Ogre ziemā aicina ”. Ogres pakalni un pauguri, bagātīgie priežu meži ziemas prieku baudīšanai ir ļoti piemēroti, tāpēc slēpošana, slidošana, vizināšanās ar ragaviņām kļuvusi par iecienītu ogrēniešu brīvā laika pavadīšanas veidu jau no 20. gadsimta sākuma.

Ar to tad arī var iepazīties Ogres muzejā - izstādē skatāmas dažādu laiku slēpes un slēpju zābaki, hokeja nūjas, kamaniņu sportistu inventāru, vēsturiskas fotogrāfijas un daudz citu interesantu lietu. Sīkāk internetā: www.ogresmuzejs.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: All Over Press, publicitātes foto, Edijs Pālens/LETA