Latgalē sieviete ar bērnu desmit gadus dzīvo bez elektrības. VIDEO
Janīna ar dēlu Anatoliju dzīvo Krāslavas novada Kalniešu pagasta “Krauķu” mājās. Viņa ir invalīde, un naudas pietiek vien pašām nepieciešamākajām lietām.
Sabiedrība
2015. gada 13. janvāris, 11:35

Latgalē sieviete ar bērnu desmit gadus dzīvo bez elektrības. VIDEO

Jauns.lv

Kāda sieviete ar bērnu Latgalē jau vairāk nekā desmit gadus dzīvo bez elektrības, un viņas dēlam mājasdarbus nākas pildīt sveču gaismā, otrdien no rīta vēstīja LNT raidījums “900 sekundes”.

Janīna Prosolova ar dēlu dzīvo Krāslavas novada Kalniešu pagasta “Krauķu” mājās. Viņa ir invalīde, un naudas pietiek vien pašām nepieciešamākajām lietām. Arī mājas īpašniekam naudas elektrības pieslēgšanai nav.

Janīna skaidrojusi, ka cilvēks pierod pie visa. “Svecītes lietoju, petrolejas lampas, lukturīšus lādēju. Tā arī dzīvojam, pamazām… Pie kaimiņiem ejam uzlādēt lukturīšus,” stāstīja sieviete, atzīstot gan, ka ziemas apstākļos problēmas sagādā arī sniegs un sals.

Sievietes ģimenei piešķirts maznodrošināto statuss, un ikdiena aizritot ātri, jo jāuztur pašiem sava nelielā saimniecība. “Pārtiku dod kā maznodrošinātajiem,” minēja sieviete, kura tur vistas, aitas, zirgu. Viņai ir arī divi suņi un trīs kaķi.

Janīnas dēls Anatolijs cītīgi mācās Kalniešu pamatskolas 4.klasē. Sekmes puikam esot labas, tomēr elektrības neesamība atspoguļojas neizpildītajos mājas darbos.

“Tikai tos labākos vārdiņus varu pateikt par mammu. Viņa vienmēr ir atsaucīga. Viņa nāk arī uz sapulcēm, viņa rūpējas par bērnu. Un es varētu teikt, ka rūpes tiešām ir patiesas. Mēs ievērojām to, ka dažreiz viņam nav mājasdarbu. Tad sacēlām trauksmi, es aizgāju uz pagastu, parunāju ar mūsu pagasta pārvaldes vadītāju Gundegu Grišāni,” stāstījusi Kalniešu pamatskolas direktore Ruta Livča. Pašvaldība gan nav varējusi palīdzēt.

“Tomēr mamma tajā pašā sveces gaismiņā cenšas ar bērniņu sagatavot stundas,” piebilda skolotāja.

Pašvaldība par šo ģimeni zinot, taču naudu elektrības pieslēgšanai nedos, jo tās nav. Kalniešu pagasta pārvalde uzskata, ka elektrības pieslēgšana izmaksās pārāk dārgi, lai to darītu vienai mājai. Līdz ar to ģimene tuvākajā laikā vakarus arī turpmāk pavadīs sveču gaismā.


Kasjauns.lv, LNT / Ekrānuzņēmums no video