Sabiedrība

VIDEO: "Kļūdas var maksāt manu dzīvību!" Uļmans Bunkus slepkavības lietā teic savus noslēdzošos vārdus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/TV3

Mēneša beigās Rīgas pilsētas tiesa paziņos gala spriedumu maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzētajiem. Tikmēr viņiem otrdien, 15. oktobrī, bija iespējams tiesā sacīt savus noslēdzošos vārdus, norāda "TV3 ziņas".

VIDEO: "Kļūdas var maksāt manu dzīvību!" Uļmans Bu...

Tomēr šādu iespēju izmantoja tikai viens no apsūdzētajiem - slepkavības organizēšanā vainotais Mihails Uļmans. Tikmēr pārējie divi to principiāli atteicās darīt, norādot, ka "viņiem neesot bijis gana laika sagatavoties". Tiesas sēde ilga aptuveni stundu, un noslēdzās ar paziņojumu, ka nolēmums gaidāms mēneša beigās -  29. oktobra pulksten 14.00.

“Es patiesi ticu tiesas objektivitātei un neatkarībai. Pa šiem gadiem, cenšoties pierādīt savu nevainīgumu, esmu kļuvis par invalīdu. Ļoti ceru uz spriedumu, izvērtējot visus faktus, kas apliecina, ka uz apsūdzēto sola atrodas ne tie cilvēki. Lūdzu nepieļaut kļūdu, kas manā vecumā var maksāt manu dzīvību,” tiesā norādīja Uļmans.

Tikmēr cits apsūdzētais, Viktors Krivošejs, kas tiek vainots slepkavības īstenošanā tikai izteicās, ka ir nevainīgs un "var likt par to galvu ķīlā". Kad pēc tiesas sēdes beigām viņu izveda no tiesas zāles, viņš medijiem noteica, ka "cietumsods neesot viņa - sodu sev noteikšot tie, kas šo afēru sarīkojuši".

Apsūdzētā Aleksandra Babenko advokāte Helēna Purviņa tiesā pauda, ka tiesa ir pārkāpusi “juridiski svētu lietu” – aizstāvamajam izteikt savu pēdējo vārdu, un izteicās, ka no "tiesas gaida godīgu spriedumu".

Tikmēr nogalinātā Mārtiņa Bunkus māte uzskata, ka apsūdzētie ir vainīgi un pelnījuši tādu cietumsodu, kā pieprasījis prokurors. Viņa skaidro, ka "tiesas process viņai bijis grūts. "Man pretim sēž vesela virkne advokāti, kas bija mana dēla kolēģi. Nākošais ir šī bravūra, necieņa pret tiesu, cietušajiem, necieņa pret visu sabiedrību!”

Konteksts

Par slepkavības izdarīšanu apsūdzētajam Krievijas pilsonim Viktoram Krivošejam lūgts piespriest mūža ieslodzījumu un probācijas uzraudzību uz trīs gadiem. Par slepkavības pasūtīšanu apsūdzētajiem uzņēmējiem Aleksandram Babenko un Mihailam Uļmanam lūgts piespriest katram 20 gadus cietumā, probācijas uzraudzību uz trīs gadiem un mantas konfiskāciju. Debates ir viens no noslēdzošajiem posmiem pirms tiesa dodas gatavot spriedumu.

Prokurors Aldis Lasmanis šovasar apliecināja, ka visiem trīs Bunkus slepkavības lietā apsūdzētajiem novembrī beidzas maksimālais pieļaujamais apcietinājuma termiņš. Tas nozīmē, ka līdz tam tiesā jābūt uzrakstītam pilnam spriedumam, vai arī apsūdzēto apcietinājums būs jāpārtrauc.

Pērn pavasarī noslepkavotais advokāts Mārtiņš Bunkus ticis pie ekskluzīvas kapavietas I Meža kapos, iepretim Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes atdusas vietai.

Nogalinātā advokāta Mārtiņa Bunkus ekskluzīvā kapavieta Rīgas I Meža kapos

Plašu sabiedrības ievērību izpelnījusies pērn nogalinātā maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus kapavietas ierīkošana I Meža kapos, iepretim pirmā Latvijas ...

Kopš apcietinājuma piemērošanas Uļmans un Babenko vairākkārt ir lūguši tiesu pārskatīt viņiem piemēroto drošības līdzekli, bet tiesa šos lūgumus allaž noraidījusi. Apsūdzība ir paudusi bažas, ka apsūdzēto atbrīvošana no apcietinājuma varētu kavēt tiesvedību, tostarp viņiem pametot valsti.

Lietā par uzkūdīšanu jeb slepkavības pasūtīšanu apsūdzēti uzņēmēji Uļmans un Babenko. Uļmans apsūdzēts arī par slepkavības atbalstīšanu.

Apsūdzība celta arī iespējamam slepkavam, kas izdarīja šāvienus - 1974. gadā dzimušajam Krievijas pilsonim Krivošejam. Viņš apsūdzēts arī par šaujamieroča un munīcijas nēsāšanu un pārvadāšanu bez attiecīgas atļaujas un par pirmstiesas kriminālprocesā iegūto ziņu izpaušanu bez izmeklētāja vai prokurora atļaujas.

Pie Brāļu kapiem nošauts maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus

Apsūdzība slepkavības organizētājam nav celta, jo viņš ir miris vardarbīgā nāvē. Šis cilvēks bija kādreiz ietekmīgā Ivana Haritonova kriminālā grupējuma lietā notiesātais Genādijs Vaļagins. Viņu 2022. gada martā nošāva Rīgā, Pļavniekos. Savukārt pret vienu personu kriminālprocess izbeigts, jo tās darbībās netika konstatēta šī nozieguma atbalstīšana. Šī persona ir 1970. gadā dzimušais Arkādijs Judins.

Pirmstiesas kriminālprocesā tika noskaidroti noziegumu izdarīšanas apstākļi un iesaistītās personas, tostarp viņu savstarpējā lomu sadale nozieguma īstenošanai. Prokuratūra uzskata, ka apsūdzēto izdarītā nozieguma motīvs bija nepatika pret administratoru, viņam pildot savus profesionālos pienākumus. Bunkus bija SIA "Rego Trade" administrators, bet Uļmans - šī uzņēmuma bijušais valdes loceklis.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De facto" iepriekš vēstīja, ka par Bunkus slepkavības organizatoram tikuši piedāvāti 100 000 eiro, bet izpildītājam - 200 000 eiro. Vairāk nekā 100 000 eiro izpildītājam netika samaksāti.

Bunkus tika nošauts 2018. gada 30. maija rītā, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna.